31 yaşındaki mahkum Arthur Lee Cofield Jr., Charles Schwab’teki müşteri hizmetleri temsilcilerini 94 yaşındaki milyarder olduğuna ikna etti ve Kimmel’ın banka hesabından 11 milyon dolar çaldı. Cofield, çaldığı parayı Idaho’daki bir şirkete gönderdi ve bu parayı bir onsluk altınlarla takas etti. Altınları Atlanta’ya taşımak için özel bir uçak kiraladı, sonrasında iki suç ortağının da yardımıyla 4,4 milyon dolarlık bir ev satın aldı. Savcıların açıklamalarına göre yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir servete sahip olan Kimmel, Cofield’ın hedefindeki tek milyarder değildi.
"Hedefinde kaç kişi olduğu bilinmiyor"
Milyarder mucit Herbert Wertheim’ın eşi Nicole Wertheim da 2,25 milyon dolar kaybetti. Federal savcı Scott McAfee, Aralık 2020’de gerçekleşen bir kefalet duruşmasında “Bay Cofield, ülkede yüksek miktarda servete sahip kişilere, açıkça söylemek gerekirse milyarderlere ait hesaplara erişmenin bir yolunu buldu” dedi. Cofield’ın hedefinde kaç milyarder olduğu bilinmiyor, zira Northern District of Georgia Başsavcılığı konuyla ilgi yorum yapmayı reddetti.
Tinder Avcısı adlı Netflix dizisinde hikayesi anlatılan Simon Leviev, Forbes’un 2018’de 1 milyar dolarlık servete sahip olduğunu tahmin ettiği 66 yaşındaki İsrailli elmas babası Lev Leviev’in oğlu rolü yaparak birçok kadını dolandırdı ve bu sayede 10 milyon dolardan fazla paranın sahibi oldu. Netflix’te dizi olan bir başka dolandırıcı ise Anna Sorokin. Uydurma bir Alman mirasçı Anna Delvey olduğunu iddia ederek 275 bin dolar çaldı ve 22 milyon dolarlık bir kredi almayı ise neredeyse başarıyordu. Sorokin, belli bir milyarder grupla ilişkili olduğu iddiasında bulunmadı, ancak babasının petrol endüstrisi titanı olduğuna inanılıyordu. Aslında babası küçük bir ısıtma ve soğutma işletmesi sahibiydi.
Bir başka sıradışı olayda ise 41 yaşındaki Endonezyalı Hargobind Tahilramani’nin, aşırı zengin Hollywood yöneticilerini ve hayırseverleri taklit ederek 300 kadar kişiyi dolandırdığı ve 1 milyon dolardan fazla bir miktardaki parayı cebine attığı öne sürüldü. 2020’de tutuklandığı Birleşik Krallık’tan ABD’ye iade edilen Tahilramani, iddialara göre milyarder yapımcı ve hayırsever Gigi Pritzker, Fox başkanı Rupert Murdoch’un eski eşi Wendi Murdoch, şirket avukatı Christine Hearst gibi kadınları dolandırdı. The Hollywood Reporter’ın 2018’de ilk kez ele aldığı Tahilramani’nin dolandırıcılık hikayesi, şimdiye kadar bir kısa filme ve podcast’e konu oldu, yakında ise aynı konulu bir kitap çıkacak.
Richard Branson bir kaç kere mağdur oldu
Elbette ki tüm milyarder taklitçileri adaletle yüzleşemez. Bunu en iyi bilense, Virgin Galactic adlı uzay şirketinin arkasındaki İngiliz milyarder Richard Branson. Branson’un adı birkaç kez hileli planlara karıştı. Branson’ı taklit eden bir dolandırıcı, 2017’de Irma Kasırgası’nın Virgin Adaları’na vurmasından sonra afet yardımı için para topladığını sanan ABD’li bir iş adamından 2 milyon dolar para çaldı. Branson, 2018’de ve 2019’da finansal ve kripto para dolandırıcılığını teşvik eden taklitçileri konusunda uyarılarda bulundu. Bunun sonucunda ise dolandırıcılık karşıtı savunucusuna dönüştü. Virgin şirketi şimdilerde Report a Scam (Dolandırıcılık Bildir) adlı bir portalı işletiyor.
Virgin Group sözcüsü, Ağustos 2020’de Forbes’a yaptığı bir açıklamada Branson’ın taklitçi sorunlarının 2017’de, bitcoin’le ilgili bir dolandırıcılık olayının ardından başladığını ifade etti. Branson’ın ekibinin, onu veya ekibini online platformlarda taklit eden yüzlerce sahte site ve dolandırıcı örneği ile uğraştığını bildirdi.
Milyarder yardımsever MacKenzie Scott ise cömertliği sebebiyle dolandırıcıları kendisine çekti. Scott, 2020’nin ortalarından bu yana kadar 1250 kuruluşa 12,7 milyar dolar bağışta bulundu. Scott’ın yaptığı bağışlar o kadar yaygın ve bir o kadar da el altındandı ki, bağış alıcıları Scott’ın temsilcilerinin usta dolandırıcılar olduğunu düşünüyordu. Scott, kaçınılmaz olarak gerçek bir dolandırıcılık operasyonunun ilham kaynağı oldu. New York Times’ın geçen yılki bildirisine göre Scott taklitçileri ve uydurma bir vakfın sahte çalışanları, önce milyonlarca dolarlık bağış yapacakları konusunda binlerce insana vaatte bulundu. Sonrasında ise bu insanları binlerce dolar ödemeleri için kandırdılar.
Dijital değer borsası Binance’ın CEO’su ve kripto dünyasının en zenginlerinden Changpeng Zhao, sahte yatırım planları ile Twitter’da trol avcılığı yapan taklitçi ordularından yakındı. Federal Ticaret Komisyonu’nun bildirisine göre dünyanın en zengin adamı Elon Musk’ı dolandıran taklitçiler, geçen yıl 6 ay içinde kripto para tasarılarından 2 milyon doların üzerinde para çaldılar.
Son yöntemleri deepfake
Daha da ürkütücü olan ise milyarder taklitçilerin geleceği, sahte bir gerçekliği çözümleyen, dijital olarak değiştirilmiş videolar olan derin sahtelik (deepfake) kavramında da olabilir. Sahte kripto para şirketi Bitvex’in Mayıs’ta yayınladığı bir deepfake’te Musk’a benzeyen bir kişiye yer verildi. Yapmacık bir sesle sahneden konuşan sahte Musk, Bitvex’i, yatırımcıları hayatlarının geri kalan her gününde yüzde 30 kar payı ile ödüllendirecek yeni bir yatırım projesi olarak nitelendirdi. Gerçek Musk ise daha sonrasında Twitter’da paylaştığı bir tweet’te o Musk’ın kendisi olmadığını ifade etti.