19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.10.2022 21:37 | Son Güncelleme: 10.10.2022 21:50

Ev hapsindeki Anna Sorokin New York Times’a konuştu: Yaşadıklarımı değişmeden atlatmış olmam imkansız

Dolandırıcılık hikayesi Inventing Anna dizisine konu olan Anna Sorokin, ev hapsine alındıktan sonra New York Times'a konuştu. Hapishanede çok değiştiğini söyleyen Sorokin, "Pek çok insan hapse geri dönmem için sabırızlanıyor. Onlara bu mutluluğu yaşatmak istemiyorum" dedi
Ev hapsindeki Anna Sorokin New York Times’a konuştu: Yaşadıklarımı değişmeden atlatmış olmam imkansız

Emily Palmer / The New York Times

31 yaşındaki Anna Sorokin, 2010'larda birkaç yıl boyunca, sosyetik Anna Delvey olarak yaşadı ve Manhattan'ın seçkin üyelerini kendi adını taşıyan, yalnızca üyelere açık bir sanat kulübüne yatırım yapmaya ikna etti.

2019'da Manhattan’ta bir jüri, onu büyük hırsızlık ve dizi mali suçtan mahkum etti. Şubat 2021'de cezasını tamamladıktan sonra, vize süresini aştığı için göçmenlik makamları tarafından 18 ay boyunca gözaltına alınmadan önce altı hafta serbest bırakıldı. Sovyetler Birliği’nde doğan Sorokin, Alman vatandaşlığına sahip.  

Ceza davasından kısa bir süre sonra başlayan bir dizi röportajda, Sorokin’in anlattıkları meydan okumadan çok bir özüre dönüştü. Geçen hafta federal göçmenlik mahkemesinden Yargıç Charles R. Conroy, Sorokin'in pişmanlık duyduğuna inanmasa da elektronik kelepçe şartıyla ev hapsinde kalmasına karar verdi. Ancak sosyal medya kullanması yasaklandı. Sorokin, cuma öğleden sonra New York'taki Orange County Cezaevi’nden serbest bırakıldı. 

Ev hapsinde olan Sorokin, tutuklu bulunduğu günlerde geçirdiği değişimi ve artık parmaklıklar ardında olmadığı için ne yapmayı planladığını anlatmak üzere serbest bırakılmasından bu yana ilk röportajını verdi. 

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza dairesi tarafından 18 ay gözaltında tutulduktan sonra elektronik kelepçeyle ev hapsindesin. Nasıl hissediyorsun?

Gerçekten çok mutluyum. Hiçbir şey garanti değil. Daha önce kefalet talebini reddettiler. Pek çok göçmenlik avukatı, New York'a gitmeden önce Mars'a sınır dışı edileceğimi söyledi. Benim vizyonuma uyacak birini bulmam gerekiyordu. 'Hayır'ı cevap olarak kabul etmeden bunun gerçekleşmesini sağlamam gerekiyordu. 

Serbest bırakıldığın günü anlatır mısın?

Saat 16:00 gibi Orange County'den serbest bırakıldım ve ardından 6:30 civarında beni 26 Federal Plaza'ya getirdiler. Burası geçen yıl Mart ayında tutuklandığım yer. Orada küçük bir bekleme odasında oturdum. Göçmenlik dairesinden görevliler beni buraya 11 gibi getirdi ve sanat eserlerimi satan Chris’e teslim ettiler. 

Parmaklıklar ardında kalmak zorunda değildin. Almanya'dan göçmenlik durumunuzla savaşabilirdiniz. Neden bu yolu denemedin?

Göçmenlik dairesinin istediği gibi olmasını istedim.  Beni sınır dışı etmelerine izin vermek bir teslimiyetin sembolü gibi olurdu. Bu benim sadece serveti önemseyen sığ bir insan olarak algılanmamı doğrulardı ve gerçek bu değil. Gidebilirdim ama gitmemeyi seçtim çünkü yanlış yaptığım şeyi düzeltmeye çalışıyorum. New York'ta çok fazla geçmişim var ve Avrupa'da olsaydım bir şeylerden kaçıyormuşum gibi hissedecektim. 

Gözaltı nasıldı?

Her zaman başkasının insafına kalıyorsunuz. Kendim için bir şey almam, imkansızdı. Dışarıda beklerken en azından bunu yapabilirsiniz.

Ev hapsi neden daha iyi?

Sanırım, yemekler daha iyi. Ayrıca perşembe günleri 13.30’dan sonra ziyaretçilerim olabiliyor. Buradan neler yapabileceğimi göreceğiz. Sanırım herkes bana gelecek.

Şimdi dışarıdayken seni en çok heyecanlandıran şey ne?

Dönüş yolumu bulmak.

"Yaşadıklarımı değişmeden atlatmış olmam imkansız"

Bu yılın başlarında konuştuğumuzda, 20'li yaşlarının ortalarında işlediğin suçlardan bu yana çok değiştiğini söylemiştin. Ama yargıç senin pişmanlığına ikna olmuş görünmüyor.

Geçen şubatta ilk çıktığım zamana göre çok farklı bir bakış açım var. Yaşadıklarımı değişmeden atlatmış olmam imkansız. Hapiste çok şey öğrendim. Sadece bir günde değişseydim bu çok samimiyetsiz olurdu. Bu bir süreç. Olayların gidişatından dolayı üzgünüm. Bugün olduğum kişi, geçmişte verdiğim kararın bir sonucu.

Çarşamba sabahı ayrılabileceğiniz haberini aldınız ama bir daireniz yoktu. Şimdi cuma gecesinde ise burada oturma odanızda oturuyorsunuz. Nasıl bu kadar çabuk bir daire buldun Anna?

Avukatım John Sandweg, benim için buldu. Açıkçası hapishaneden hiçbir şey yapamadım. Etrafımda harika bir ekibim var, bu yüzden hepsi onlar sayesinde oldu.

Kefalet ödedin, East Village'da tek yatak odalı bir daire için üç aylık kira ödediniz. Bu kadar para nereden geliyor?

Sanırım bunu hükümete sormanız gerekecek.

Kefalet ve daire parası senin mi?

Evet.

İleride nasıl geçinmeyi düşünüyorsun?

Tüm hayatıma henüz iki günde karar veremedim. Ama hapisteyken hayatıma dair bir şeyler yapmayı başardım, bu yüzden sanırım biraz daha kolay olacak.

Nihai hedefin sanatçı olmak mı?

Üzerinde çalıştığım çok fazla proje var. Sanat kesinlikle onlardan biri.

Yani sadece sanatın içine hapsolmak istemiyorsun?

Yapacak çok işim var. Her bölüm için farklı konukların olduğu podcast'im üzerinde çalışıyorum. Ama henüz şekillenmedi. Hapishaneden yüksek kalitede bir şey kaydetmek oldukça zordu. Sonra bir de kitap var. Diğer kızların mücadelelerini vurgulamak için ceza adaleti reformu ile ilgili bir şeyler de yapmayı çok isterim.

Ünlülük gelecek planlarının neresinde?

Kelimenin tam anlamıyla şu anda düşündüğüm son şey.  Üzerinde çok fazla kontrole sahip olduğumu hissetmiyorum, özellikle de şimdi sosyal medyaya veya elektronik cihazlara erişimim olmadan ev hapsinde olduğum için.

Yetkililerin yanı sıra genel olarak halkın yoğun bir incelemesi altındaydın ve olmaya devam edeceksin.

Baskı altında daha iyi performans gösteririm. Pek çok insan benim çılgınca veya yasa dışı bir şey yapıp hapse geri dönmemi görmek için sabırsızlanıyor.  Onlara bu mutluluğu yaşatmak istemiyorum.

Bu, göçmenlik davanızın sonu değil. Yine de sınır dışı edilebilirsin.

Göçmenlik davam daha yeni başlıyor. Avukatlarım için birçok iş çıkarıyorum. Böylece herkes mutlu.

Bu göçmenlik süreci ne kadar sürebilir?

Gözaltında tutulduğunuzda önceliklisiniz ancak serbest bırakıldıktan sonra farklı bir durumdasınız. Covid nedeniyle 2 milyon vaka birikti. Sanırım daha uzun bir dava olacak.

Yani bir süre New York'ta olacaksın.

Bunun için gerçekten çok mutluyum. Bu tam istediğim şeydi. Sadece sonunda daha fazla özgürlük elde etmeyi umuyorum. Bir gün bu daireden ayrılsam bile Göçmenlik dairesi yetkilileri New York’un artık güvende olduğunu görecekler. 

 © 2022 The New York Times Company