05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.12.2022 15:03 | Son Güncelleme: 13.12.2022 15:11

FTX kurucusu Sam Bankman-Fried yatırımcıları dolandırmakla suçlandı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dün Bahamalar'da tutuklanan FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'ı yatırımcıları dolandırmakla suçladıklarını açıkladı. SEC, eski CEO tarafından diğer suistimal iddialarına ilişkin soruşturmanın sürdüğünü söyledi
FTX kurucusu Sam Bankman-Fried yatırımcıları dolandırmakla suçlandı

Kripto borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından şirketteki yatırımcıları dolandırmakla suçlandı. SEC tarafından yapılan açıklamada, “Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu bugün, Samuel Bankman-Fried'i CEO'su ve kurucu ortağı olduğu kripto ticaret platformu FTX Trading Ltd'deki hisse senedi yatırımcılarını dolandırmak için bir plan düzenlemekle suçladı. Diğer menkul kıymetler kanunu ihlallerine ilişkin ve iddia edilen suiistimalle ilgili olarak diğer kurum ve kişilere yönelik soruşturmalar devam etmektedir" denildi.

"Bu kripto platformlarına bir çağrıdır"

SEC, Bankman-Fried'in yatırımcılardan 1,8 milyar dolardan fazla para toplarken FTX müşterilerinin fonlarını kripto ticaret şirketi Alameda Research'e yönlendirdiğini sakladığını söyledi. SEC başkanı Gary Gensler, "Sam Bankman-Fried'in yatırımcılara bunun kriptodaki en güvenli binalardan biri olduğunu söylerken bir aldatma temeli üzerine bir iskambil evi inşa ettiğini iddia ediyoruz.  Bankman-Fried tarafından işlendiği iddia edilen dolandırıcılık, kripto platformlarına yasalarımıza uymaları gerektiğine dair açık bir çağrıdır" ifadelerini kullandı.

Bağışlarında müşteri fonlarını kullandı

SEC ayrıca Bankman-Fried'in Alameda'nın kendi sermayesiyle karıştırılan FTX müşteri fonlarını açıklanmayan girişim yatırımları, cömert gayrimenkul alımları ve büyük siyasi bağışlar yapmak için kullandığını iddia ediyor. Ancak SEC'in odak noktası, müşteriden çok yatırımcılara verilen zarar. ABD merkezli yatırımcılardan toplanan 1,1 milyar dolar nedeniyle kurum, FTX'in Bahamalar'da bulunmasına rağmen davayı denetleme hakkı olduğunu iddia ediyor. 

"Fonları kötüye kullanmaktan sorumlu tutuyoruz"

SEC'in icra bölümü müdürü Gurbir S. Grewal, "FTX'in çöküşü, kayıt dışı kripto varlık ticaret platformlarının hem yatırımcılar hem de müşteriler için oluşturabileceği çok gerçek risklerin altını çiziyor. Şikayetimizde iddia edildiği gibi, FTX'i ve diğer varlıkları ve bireyleri federal menkul kıymetler yasalarının olası ihlalleri nedeniyle soruşturmaya devam ederken, bugün Bay Bankman-Fried'i FTX'teki yatırımcılardan hileli bir şekilde milyarlarca dolar toplamaktan ve FTX'e ait fonları kötüye kullanmaktan sorumlu tutuyoruz" sözlerini kullandı. 

Alışılmadık bir şekilde Bankman-Fried, soruşturmalar devam ederken bile herkesin önünde FTX'in iflasını tartışıyor. Bloomberg'den Zeke Faux ile Kasım ayı sonlarında yaptığı bir görüşmede, FTX ve Alameda'dan 6,5 milyar dolarlık zarar olduğunu söyledi ve bu her iki şirketin de iflas etmesiyle sonuçlandı.   

Pazartesi günü Bahamalar polisi Bankman-Fried'i tutukladı. Ülkenin başsavcısı yaptığı açıklamada, ABD'den kendisine karşı suç duyurusunda bulunulduğuna dair resmi bir bildirim aldığını da sözlerine ekledi. SEC'e göre, ABD New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu'ndan ek suçlamalar gelecek.