29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 13.12.2022 12:20 | Son Güncelleme: 13.12.2022 12:32

New York Times yazdı: Bahamalar'da tutuklanan Sam Bankman-Fried nelerle suçlanacak?

New York Times, Sam Bankman-Fried'ın bu kadar hızla tutuklanmasına avukatların bile şaşırdığını yazdı. İddianame henüz açıklanmadı ancak yakın kaynaklara göre Bankman-Fried, elektronik dolandırıcılık, menkul kıymetler dolandırıcılığı, kara para aklama ile suçlanacak
Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times
Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times

David Yaffe-Bellany, William K. Rashbaum ve Matthew Goldstein / The New York Times

Batan kripto para borsası FTX’in gözden düşen kurucusu Sam Bankman-Fried, ABD savcılarının suç duyurusunda bulunmasının ardından Bahamalar'da tutuklandı. Bahamalar hükümetinin konuya dair yaptığı açıklamada, “S.B.F.'nin tutuklanması, Amerika Birleşik Devletleri'nden karşı suç duyurusunda bulunduğuna dair resmi bir bildirim almasının ardından gerçekleşti. Muhtemelen iadesi talep edilecek” denildi. 

Bankman-Fried’ın tutuklanması, şirkete dair son aylarda yaşanan son çarpıcı gelişme oldu. 30 yaşındaki Bankman-Fried'in, geçen ay hesaplarında 8 milyar dolarlık bir açık ortaya çıktıktan ve sonra neredeyse bir gecede çöken kripto endüstrisindeki en güçlü firmalardan biri olan FTX’e dair Salı günü ABD Kongresi’nde ifade vermesi planlanıyordu. 

New York Güney Bölgesi savcıları Bankman-Fried'in suçlandığını doğruladılar ve Salı günü iddianamenin açıklanacağını belirttiler. Ayrı bir gelişmede, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu yaptığı açıklamada "Bankman-Fried'in menkul kıymetler yasalarımızı ihlal etmesiyle ilgili" suçlamalara onay verdiğini söyledi.

Kara para aklama suçlaması

Konu hakkında bilgisi olan bir kişi, Bankman-Fried'e yöneltilen cezai suçlamaların elektronik dolandırıcılık, elektronik dolandırıcılık komplosu, menkul kıymetler dolandırıcılığı, menkul kıymetler dolandırıcılığı komplosu ve kara para aklamayı içerdiğini aktardı. 

İddianamede suçlanan tek kişi olan Bankman-Fried, Bahamalı yetkililer tarafından gözaltına alındı. Bahama polisinden yapılan açıklamaya göre, Bahamalar'daki Albany tatil beldesindeki apartman kompleksinde akşam 6'dan kısa bir süre sonra tutuklandı. Bankman-Fried'in Amerika Birleşik Devletleri'ne ne zaman getirileceği belirsizdi. Bahamalar'ın Amerika Birleşik Devletleri ile bir iade anlaşması olmasına rağmen, süreç haftalar alabilir ve bir sanığın buna itiraz etmesi durumunda bazen çok daha uzun sürebilir.

Hücrede tutuluyor

Yakın bir kaynağa göre Bankman-Fried tutuklama sırasında işbirlikçi davrandı. Gece boyunca karakolda bir hücrede tutulan zanlının, bugün Bahamlar’ın başkenti Nassau’da Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılması planlanıyor. Bankman-Fried’ın sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. 

ABD'nin New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams yaptığı açıklamada, "Bu akşam erken saatlerde Bahama yetkilileri, ABD hükümetinin talebi üzerine, mühürlü bir iddianameye dayanarak Samuel Bankman-Fried'i tutukladı. Sabah iddianameyi açıklamak için harekete geçmeyi bekliyoruz ve o zaman söyleyecek daha çok şeyimiz olacak” dedi.

Bir zamanlar kripto endüstrisinin altın çocuğu ve Demokrat Parti'nin önemli bir bağışçısı olan Bankman-Fried, devasa iş ve siyasi imparatorluğunun baş döndürücü bir hızla çöktüğünü gördü. Borsası geçen ay iflas başvurusunda bulundu ve kişisel serveti neredeyse sıfıra indi. Eskiden modern bir John Pierpont Morgan olarak selamlansa da, şimdi daha çok tarihin en büyük Ponzi planını düzenleyen Bernie Madoff'a benzetiliyor.

Avukatlar bile şaşırdılar

Davaya müdahil olan avukatlar, tutuklamanın ani olmasına şaşırdıklarını ifade ettiler. Bankman-Fried'in bir suçlamayla karşı karşıya kalması bekleniyordu. Ancak karmaşık beyaz yakalı dolandırıcılıklara dair suçlamaların oluşturulması aylar alabilir. Tutuklanana kadar, Bankman-Fried'in Salı günü Meclis Finansal Hizmetler Komitesi önünde bir duruşmada FTX'in çöküşü hakkında uzaktan ifade vermesi planlanıyordu. Duruşma, Bankman-Fried'in ifadesi olmadan devam edecek.

Kongrede ifade veremeyecek

Komite başkanı Temsilci Maxine Waters yaptığı açıklamada, "Amerikan halkı, 1 milyondan fazla kişiye zarar veren eylemler hakkında doğrudan Bankman-Fried'den haber almayı hak ediyor. Halk Kongre'den önce yeminli olarak bu cevapları almak için hevesle bekliyordu ve bu tutuklamanın zamanlaması halkın bu fırsatı elinden alıyor” diye konuştu. 

Soruşturmaya aşina olan birkaç kişi, yetkililerin cezai ve hukuki suçlamalarda bulunma hızının, savcıların ve düzenleyicilerin işbirliği yapan tanıklardan bilgi aldıklarının bir göstergesi olduğunu söyledi. Bankman-Fried, Adalet Bakanlığı, SEC ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu da dahil olmak üzere dünya çapında düzinelerce düzenleyici tarafından incelemeye tabi tutuldu. Manhattan'daki savcılar, FTX'in milyarlarca müşteri fonunu Bankman-Fried'in de kurduğu ve sahibi olduğu bir kripto hedge fonu olan Alameda Research'e aktararak yasayı çiğneyip çiğnemediğini inceliyorlar. Ayrıca, Bankman-Fried ve hedge fonunun geçen baharda iki önemli kripto para biriminin başarısızlığına neden olmuş olabilecek piyasa manipülasyonuna girip girmediğine de odaklandılar.

FTX çöktüğünden beri, SEC ve federal savcılar, geçen yıldan itibaren kripto borsasına 2 milyar dolara kadar yatırım yapan bazı büyük finans firmaları da dahil olmak üzere çeşitli taraflardan gelen belge talepleriyle hızla harekete geçti. Federal yetkililerin FTX'in çöküşüyle ​​bağlantılı olarak başka birini suçlamayı düşünüp düşünmediği belli değil. 

© 2022 The New York Times Company