20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 14.11.2022 09:58 | Son Güncelleme: 14.11.2022 11:02

Yatırımlarınızı tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz çünkü kripto masalı mutlu sonla bitmedi

Uzmanlara göre son bir haftada kripto para borsasında gerçekleşen skandallar, piyasa hakkındaki son olumlu düşünceleri de yok etti ve Bitcoin'in çalkantılı zamanlarda güvenli bir liman olduğu fikrini tamamen ortadan kaldırdı. İşte Bloomberg'den konuyla ilgili uzman görüşleri
Yatırımlarınızı tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz çünkü kripto masalı mutlu sonla bitmedi

Sam Bankman-Fried'in FTX.com'unun ani çöküşü, kripto para piyasasına kalıcı olarak zarar vermiş olabilir. Fakat uzmanlara göre kurumsal yatırımcılar FTX'in kripto piyasasına son noktayı vurmasından önce de bu paralardan soğumaya başladı. Bloomberg'ün haberine göre sektörde çok sayıda fanatik olsa da pek çok profesyonel para yöneticisi kriptoya yönelik iddiaların çürütüldüğünü söylüyor. Onlara göre kayıplar çok büyük ve piyasa yapısı çok riskli.

Londra'daki Pinebridge Investments'ta çoklu varlık portföyü yöneticisi olan Hani Redha, "Netleşen şey kurumsal varlık dağılımında bir yuva bulamayacağı. Her yatırımcının stratejik varlık dağılımında bulundurması gereken potansiyel bir varlık sınıfı olarak değerlendirildiği bir dönem vardı ve bu tamamen ortadan kalktı" dedi.

FTX, kripto piyasasına en büyük darbeyi vurdu

Son birkaç ayda yaşanan skandallar, kripto destekçilerinin temel argümanlarını yerle bir etti ve Bitcoin'in çalkantılı zamanlarda güvenli bir liman olduğu fikrini tamamen ortadan kaldırdı. Ancak bu güne kadar iflas eden şirketlerin hiçbiri FTX'in sağlam olmadığının ortaya çıkması kadar zarar verici değildi. Londra'dan 646 milyar doları denetleyen Fidelity International'ın baş yatırım stratejisti Salman Ahmed, FTX'in çöküşünün kripto ekosisteminin yaşayabilirliği konusunda soru işaretleri yarattığını söyledi.

Sadece bir yıl önce kripto çılgınlığı doruk noktasındaydı ve Bitcoin 67 bin doları aşmıştı. Ocak ayında Bridgewater, Bitcoin'in yüzde 5'inin kurumsal düzeydeki yatırımcılar tarafından tutulduğunu tahmin ediyordu. O zamanlar her yerde abartılan tahminler vardı. JPMorgan Chase & Co. stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou, Bitcoin'in teorik olarak altını devre dışı bırakarak uzun vadede 146 bin dolara ulaşabileceğini yazdı. PWC tarafından nisan ayında yapılan bir anket, kripto hedge fonlarının yüzde 42'sinin Bitcoin'in 2022 yılı sonuna kadar 75 bin ila 100 bin dolar arasında işlem göreceğini tahmin ettiğini ortaya koydu.

"Kripto yatırımı ölü yatırım"

Şimdi yatırımcılar arasındaki görüşler daha kısıtlı. Panigirtzoglou bu hafta yayınladığı bir raporda Bitcoin'in yazın en düşük seviyesi olan 13 bin doları tekrar görebileceğini söyledi. Bitcoin cuma günü 17 bin doların altında işlem gördü. Panigirtzoglou bir röportajında "Çeşitlendirme olarak kriptoya yatırım yapma argümanı bir süre önce öldü" dedi.

Bitcoin daha önce de çökmüş ve toparlanmıştı. Bazıları, piyasadaki kibrin temizlenmekte olduğunu ve bunun da sonunda sektörü olgunluk yoluna sokacağını düşünüyor. Morgan Stanley analistlerinden Mike Cyprys, FTX'in yaşadığı sıkıntıların aslında Nasdaq Stock Market ve CBOE Global Markets Inc. gibi risk yönetimi geçmişi olan köklü şirketlere fayda sağlayabileceğini yazdı.

"Kripto pata borsası sahte"

Ancak BlueBay Asset Management'ın baş yatırım yetkilisi Mark Dowding'e göre, Bitcoin'in dijital altının bir versiyonu haline geldiği iddiası sahte. Daha fazla yatırımcının bu piyasadan çekilmesini ve kripto fiyatlarının yeniden düşmesinin an meselesi olduğunu söyledi. Dowding, "Hiçbir şey üretmeyen, nakit yakan ve cazip getiriler sunan bir sektörün başarısız olmaya mahkum olduğu açık ve netti" dedi.