Gelişen piyasaların para birimleri son 7 işlem gününün 6'sında değer kaybı yaşarken ABD tahvil faizlerindeki yükseliş karşısında 2017'den bu yana en şiddetli baskı dönemi içinde.
MSCI Gelişen Piyasa Kurları Endeksi, geçen hafta Donald Trump'ın yeni yönetiminin enflasyonist politikalar izleyeceği endişesiyle son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Endeks yeni haftaya da bu düşük seviyelerden girdi.
Piyasadaki bu endişe, ABD tahvil faizlerinin Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyelere yakın seyretmesini sağladı. ABD tahvilleri ve gelişen piyasa para birimlerindeki eş zamanlı satışlar, ikisi arasındaki 120 günlük yenilenme korelasyonu Mayıs 2017'den bu yana en yüksek seviyeye taşıdı.
Trump'ın seçim zaferi, gelişen piyasa yatırımcılarının daha yoksul ülkelere yönelik ticaret kısıtlamalarını artıracağı ve küresel enflasyonu artırabilecek ve Fed'in faizler konusunda gevşemesini yavaşlatabilecek harcama politikaları benimseyeceği yönündeki endişelerini artırmıştı.
Latin Amerika risk altında
Gramercy Ltd.'de Başstratejisti Simon Quijano-Evans, "Birçok gelişen piyasa para birimi artık gelecekteki ABD ek gümrük vergilerinin olası çift yönlü etkileriyle işlem görüyor, yani doğrudan gelişen piyasa ihracatına olan etkileri ve dolaylı olarak ABD enflasyonu ve Fed baskısını hissediyor. Gelişen piyasa merkez bankaları, özellikle de halihazırda en yüksek reel oranlara sahip olan Latin Amerika'dakiler bu dışsal güçlere karşı güçsüz kalıyor" ifadelerini kullandı.
Birçok piyasa oyuncusu tarafından ABD ticaret tarifelerine karşı en savunmasız para birimi olarak görülen Meksika pesosu, en çok düşen para birimleri arasında öne çıkıyor.
Doğu Avrupa döviz kurları ve Asya'daki ihracatçı ülkelerin döviz kurları da en kötü performans gösterenler arasındaydı.