26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.10.2022 09:24 | Son Güncelleme: 26.10.2022 09:57

Hakimin verdiği süre doluyor: Elon Musk bu hafta Twitter’ın yeni sahibi olabilir

Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma teklifiyle ilgili aylardır süren fikir değişiklikleri bu hafta son bulabilir. Hakimin anlaşmanın kapanması için verdiği süre bu cuma doluyor. Musk'ın teklifi finanse eden bankalara, anlaşmayı Cuma gününe kadar tamamlamayı planladığını söylediği ortaya çıktı
Hakimin verdiği süre doluyor: Elon Musk bu hafta Twitter’ın yeni sahibi olabilir

Elon Musk, 44 milyar dolarlık Twitter satın alımını kısmen finanse eden bankalara, Delaware eyalet mahkemesi yargıcı tarafından belirlenen bir son tarih olan Cuma gününe kadar anlaşmayı kapatmayı planladığını söyledi.  

Bloomberg'in yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Musk pazartesi günü bankacılarla görüntülü bir toplantı gerçekleştirdi. Morgan Stanley, Bank of America ve Barclays bankalarından her biri anlaşma için en az 2,5 milyar dolarlık borç finansmanı taahhüt eden birincil finansörler. Bankalar Perşembe gününe kadar bu tutarları Musk için bir kenara koyacaklar.

Delaware’de bu yasal mücadeleyi yöneten hakim Kathaleen McCormick, anlaşmanın Cuma günü saat 5’te hala kapanmamış olması durumunda tarafların Kasım ayında bir duruşma ayarlamak için kendisiyle iletişime geçmek zorunda olduklarını belirtti. McCormick, daha önce Musk’ın duruşmayı erteleme girişimlerini reddetti.

Anlaşma tamamlanmazsa dava sürecek

Peki Musk, Twitter’ın devralımını Cuma gününe kadar tamamlamazsa ne olacak? Columbia Hukuk Fakültesi profesörü Eric Talley, Musk’ın son tarihe kadar anlaşmayı tamamlamaması durumunda davanın devam edeceğini söyledi. Eğer Musk, anlaşmayı bu tarihten birkaç gün sonra kapamaya çalışırsa, davayı duraklatmak için tekrardan hakimin iznini almak zorunda kalacak. 

Elon Musk, Nisan ayında Twitter’ı 44 milyar dolar karşılığında satın almayı kabul etti. Fakat sonrasında Twitter’ın spam ve sahte hesap sayısını yanlış bir şekilde sunduğunu belirterek bu anlaşmadan çekilmeye çalıştı. Ancak Twitter, bu iddiaları yalanladı ve yaz aylarında kendisine karşı dava açtı. 

Bu ayın başlarında, hisse başına 54,20 dolarlık bir fiyattan bu satın alma işlemini bitirmeyi teklif etti. Musk, bankaların anlaşmayı onaylamaya hazırlandığını söyledi. Ancak bu anlaşmazlığa başkanlık eden Delaware hakimi, Musk’tan bir talepte bulunma suretiyle duruşmayı erteledi. İşlemler Cuma gününe kadar bitmezse, davayı yöneten Delaware hakimi Kasım ayında bir vakitte bir duruşma planlayacağını belirtti.

Özel bir şirket olacak

Özel bir şirkete dönüştüğünde Twitter’ın finansal bilgilerini kamuoyuyla paylaşma zorunluluğu konusunda ise belli değişiklikler var. Twitter, artık finansal bilgilerini Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu’na bildirmek zorunda değil. Ancak yine de başka sebeplerden ötürü ABD veya yabancı hükümetlerin soruşturmalarına tabi tutulabilir. Satın alma işlemi tamamlandıktan sonra ise Twitter özel bir şirket olacak ve hisseleri ticareti anında durduracak.