19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.10.2022 10:37 | Son Güncelleme: 05.10.2022 10:55

Satın alma teklifini yineleyen Elon Musk Twitter için ne planlıyor?

Elon Musk'ın Twitter teklifini yineledikten sonra her şeyin içinde olduğu bir X uygulamasıyla ilgili yaptığı paylaşım uygulamada ne gibi yenilikler yapacağı konusunda merak uyandırdı. Ancak şirket çalışanları bu gelişmelerden memnun değil, şirkette Should I Stay or Should I Go şarkısı çalıyor
Satın alma teklifini yineleyen Elon Musk Twitter için ne planlıyor?

Elon Musk, Twitter’ı satın almak için mahkemeye günler kala yeniden teklifte bulunduktan sonra yaptığı paylaşımla tekrar dikkat çekti. Musk paylaştığı tweet’te, “Twitter satın almak, her şeyin uygulaması olacak X’i oluşturmak için hızlandırıcı bir adım” yazdı. Bloomberg’in haberine göre milyarderin geçmiş yorumlarına dayanarak, kastettiği hizmetin Çin’in süper uygulaması WeChat’e benzeyebileceği öne sürüldü. 

Musk, tek satırlık bir tweet'in ötesinde pek fazla ayrıntı vermedi. Ancak Tesla yöneticisi bir milyar Çinli tarafından kullanılan bir mesajlaşma uygulaması olan ve mini bir internete dönüşen WeChat uygulamasına açıkça hayran. Twitter'ı daha kullanışlı hale getirmeyi düşünen Musk, uygulamanın daha çok WeChat ve ByteDance Ltd.'nin video paylaşım hizmeti TikTok gibi olmasını istiyor. 

İşte WeChat’in Musk için bir şablon işlevi görebilecek özellikleri:

-WeChat sosyal medyadan çok daha fazlası. Yüz milyonlarca kişi WeChat'i her gün bilet ve yemek rezervasyonları yapmak ve yemek siparişi vermek için kullanıyor. Bu, doğrudan WeChat'in arayüzüne bağlanan mini programlar ağı veya hafif uygulamalar aracılığıyla mümkün oluyor.

-Finans teknolojisi devi olan WeChat, Çin’in en büyük ödeme ve çevrimiçi ağlarından biri. Uygulama üzerinde kullanıcılar birbirlerine para gönderebiliyor, mal ve hizmetler için ödeme yapabiliyor ve hatta borç para bile alabiliyor. 

Tüm hizmetleri bir arada sunuyor

Uygulama aynı zamanda ülkenin en popüler haber ve eğlence portallarından birisi. Çin’de de birçok genç kullanıcı haberlerin çoğunu sosyal medya aracılığıyla alıyor. Ayrıca uygulamayı işletmeler de kullanıyor. WeChat’in mini programlarının  değeri kabaca 240 milyar dolar. Uygulama 2021’de yaklaşık yüzde 12,5 büyüyerek 450 milyon kullanıcıya ulaştı. Kısacası WeChat, Facebook, Twitter, Uber, Instagram ve Substack gibi uygulamaların kullanımlarını birleştirerek hepsi bir arada bir hizmet sunuyor.

Tesla'nın Ağustos ayındaki yıllık hissedar toplantısında Musk, Twitter'ı çok kullandığını ve platformu radikal olarak daha iyi hale getirmenin yolları hakkında fikirleri olduğunu vurguladı. Twitter'a yönelik tutkularını, 1999'da kurucu ortağı olduğu bir finansal hizmetler şirketi olan X için sahip olduğu vizyonla karşılaştırdı.

WeChat ile ilgili, İnternet özgürlüklerinin bir savunucusu olan Musk'ın yapma ihtimalinin düşük olduğu tek bir şey var. WeChat yoğun bir şekilde izleniyor ve sansürleniyor: Yapay zeka orduları ve insan moderatörler, iktidardaki Komünist Partinin istenmeyen gördüğü içeriklerin temizlenmesini sağlıyor.

Twitter’da Musk endişesi

Musk’ın Twitter’a yaptığı yeni teklifle ilgili ortaya çıkan sorular sadece uygulamayla neler yapacağıyla ilgili değil. Dünyanın en zengin adamının yeni teklifi haberleri çıktığında, sosyal ağın çoğu çalışanı saatlerce süren bir 2023 strateji sunumunu izliyordu.

Çalışanlar bu yeni gelişmeyi resmi olarak tartışmadılar ve hatta Musk'ın tekrar işin içine girdiğini kabul etmediler. Tweeps olarak bilinen birçok eski Twitter çalışanı, habere dair tepkilerini paylaştı. Bir çalışan tarafından komik paylaşımların yapıldığı bir hesap, günü ağlamadan geçirmeye çalışan insanlar hakkında şakalar yaptı. Eski bir çalışan ise, “Birisi mahkemede mahcup olmaktan bıktı” diye yazdı.

Göndermeli şarkı

Bir çalışanın söylediğine göre ise Twitter’ın New York ofisinde, Clash’in Should I Stay or Should I Go (Kalmalı mıyım yoksa gitmeli miyim) şarkısı çaldı. Bu soru, Musk'ın şirketi satın alması daha olası olduğu için birçok Twitter çalışanının aklında yer alıyor. Son üç aydır Musk, Twitter'ı ve yöneticilerini kötüleyerek şirkette kafa karışıklığı ve istikrarsızlık yaratarak anlaşmadan çıkmaya çalıştı. 

Musk'ın görüşleri tartışılıyor

Twitter yönetim kurulu, hisse başına 54.20 dolarlık bir satışı anlaşılır bir şekilde desteklerken, birçok çalışan bu ihtimalden korkuyor. Çalışanlar, Musk’ın politik görüşlerinden (bu yıl Teksas'ta Kongre için aşırı sağcı bir Cumhuriyetçiye oy verdi) kişisel yaşamına (Mayıs'ta cinsel tacizle suçlandı) uzaktan çalışma konusundaki görüşlerine (desteklemiyor) kadar her şeyi tartışıyorlar. Geçmişte bazı çalışanlar, Slack uygulamasında ve bazı tweet’lerinde olası patronlarıyla açıkça alat ettiler. Musk gerçekten şirketi devralırsa, çalışanların nasıl tepki vereceği yakın gelecekte belli olacak.