20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 02.11.2022 11:35 | Son Güncelleme: 02.11.2022 12:13

Hermes'ten yüzde 10 zam hazırlığı

Fransız lüks moda evi Hermes, gelecek yıl çantalarına yüzde 5 ila yüzde 10 fiyat artışı yapacağını açıkladı
Hermes'ten yüzde 10 zam hazırlığı

Hermes International, lüks eşya endüstrisinin hayat pahalılığı krizinden göreceli olarak daha az etkilendiği için Birkin çantasının gelecek yıl çok daha pahalıya mal olacağını açıkladı. Fransız şirket, Ocak ayında dünya genelinde fiyatları yüzde 5 ile yüzde 10 arasında artırmayı planlıyor. 

Hermes CFO'su Eric du Halgouet, şirketin satışlarının tahminleri aşmasının ardından yapılacak fiyat artışını bu yıl yapılan yüzde 4 ile karşılaştırdı. Önceki yıllarda, zammın tipik olarak yaklaşık yüzde 2 olarak yapıldığını söyledi. 

Bir sözcü, Togo derisinden Birkin 25'in şu anda Fransa'da 7 bin 400 Euro'ya (7.242 dolar) mal olduğunu söyledi. Hermes, özellikle Fransa’da fiyatların ne kadar artırılacağını belirtmese de yüzde 10'luk bir artış bunu 8 bin 140 euro'ya yükseltecektir. 

Bloomberg Intelligence analisti Deborah Aitken, “Hermes, bir yatırım ve bir refah işareti olarak sahiplenilme algısı inşa ediliyor” dedi ve bunun da şirkete fiyatlandırma konusunda bir esneklik sağladığını ekledi. 

Hermes, yüksek enerji maliyetleri ve enflasyon nedeniyle hane bütçeleri daralmış olsa bile, lüks malların satmaya devam etmesi nedeniyle fiyatlandırma gücünü koruyor. Şirket üçüncü çeyrekte kur dalgalanmaları hariç gelirin yüzde 24 artarak 3,1 milyar euro'ya yükseldiğini açıkladı. Kazanç, analistlerin tahminlerinin oldukça üzerindeydi ve Hermes'in hisseleri Paris'te yüzde 4,3'e varan oranlarda değer kazandı.

"Piyasamızda yavaşlama yok"

Du Halgouet, “Şu an için hiçbir piyasamızda yavaşlama belirtisi yok” dedi. Şirket sözcüsü, Hermes'in ikinci yarıda 800 işçiyi daha işe almayı planladığını söyledi. CFO, artışların Avrupa'daki yüksek ücret ve girdi maliyetleri nedeniyle haklı olduğunu söyledi. Yen'in değer kaybetmesinin ardından Japonya'daki fiyat artışlarının, doların güçlü olduğu ABD'deki fiyat artışlarından daha yüksek olacağını da sözlerine ekledi. 

Hermes, lüks sektörünün en seçkin markalarından biri olarak kabul edilmektedir. Sotheby's geçtiğimiz ay Paris'teki bir müzayedede şimdiye kadarki en pahalı el çantası olan timsah derisi Hermes Kelly'yi 352 bin 800 euro'ya sattı.