Pandemi sonrasında piyasaların yaşadığı zorlu koşullar çok kez dile getirildi. Bu süreçte işverenler, olumlu ya da olumsuz geri dönüş alamayan mülakatlar nedeniyle işçilerin öfkesine maruz kaldı. Gerçek şu ki işe alım uzmanları da pandemiden ve pandemi sonrası işten çıkarma döngülerinden olumsuz bir şekilde etkilendi. Örneğin Meta’da işe alım uzmanlarının sayısı 9 binden fazlayken bu sayı 1000’e düştü. Şu anda piyasada çok daha az işe alım uzmanı var.
Şirketlerin katı kuralları var
Görüştüğünüz firmaların olumlu ya da olumsuz bir şekilde size geri dönüş yapmasını beklersiniz. Zira belirsizlik, iş arayan biri için çok daha zor. Ancak riskten kaçınmak isteyen bazı firmaların adaylara geri dönüş yapılmasına izin verilmemesi olabilir.
ABD’nin en büyük şirketlerinin yer aldığı Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin çoğunun mülakat yaptıkları adaylarla neleri paylaşıp paylaşamayacakları konusunda katı kuralları var. Şirketteki riskten kaçınma düzeyine bağlı olarak bu kurallar çalışanlar da dahil birçok kişi için geçerli olabilir.
"Biz sizi ararız"
Tüm bu politikalar çok fazla riskin söz konusu olduğuna karar veren hukuk ekiplerinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla, işe alım görevlileri sıklıkla size geri bildirimde bulunmak isteseler de, genellikle bunu yapmalarını engelleyen katı hukuki kurallar bulunabiliyor. Bu riskten kaçınmanın bir sonucu olarak işe alım görevlilerinin söylemesi gereken standart bir geri bildirim ifadesi kullanılır: Biz sizi ararız.
Mülakat sonrası geri bildirim alamamak hayal kırıklığı yaratsa da ruh sağlığınız için kendinizi geri bildirim almayacağınıza odaklamanız iyi olabilir. Hatta herhangi bir geri bildirim alıp almamanın aslında hiçbir fark yaratmadığını kabul etmek daha da iyi olabilir. İşe alma görevlileri size geri bildirim verse bile söyleyebilecekleri tek şey sizin yeteneklerinize uygun başka bir pozisyonun değerlendirileceği yönünde olabilir.
Aynı pozisyon için farklı şirketlerin mülakatları da farklıdır
Aynı şirkette aynı görüşme süreçlerinden birçok kez geçmek ve farklı sonuçlar elde etmek mümkün. Bunun nedeni karşı karşıya olduğunuz rekabet ortamının değişken faktör olmasıdır. LinkedIn ve Reddit'te, dördüncü veya beşinci denemesinde hayalindeki şirkete giren insanlarla ilgili sayısız hikaye yer alıyor. Mülakatlarınız kuruluşa özgü performans normlarıyla değerlendirilir. Apple’da bir mülakatı geçtiğiniz zaman Google’da da otomatik olarak mülakatı geçebileceğiniz anlamına gelmiyor.
Yüksek kaliteli geri bildirim, kariyer gelişimi açısından kritik bir öneme sahip. Ancak bu durum mülakattan sonra geri bildirim almakla aynı anlamı taşımıyor. Sizinle görüşme yapan kişi sizinle ortalama 45 dakika geçirir ve şirket güçlü görüşme araçları kullanıyor olsa bile görüşmeyi yapan kişi bunların nasıl kullanılacağı konusunda eğitim almamış olabilir.
Nasıl iyi geri dönüş alırım?
Kaynağınızı dikkate almanız çok önemli. Size geri bildirimde bulunan kişi, objektif bir değerlendirme yapabilmek için çalışmalarınızı yeterince inceledi mi? Aynı şekilde önemli olan bir diğer şey görüştüğünüz işe alım uzmanı liderlik özelliklerini tutarlı bir şekilde gösteriyor mu? Eğer göstermiyorsa sunduğu herhangi bir şeyi içselleştirmenize gerek yok.
Son olarak, eyleme geçirilebilir geri bildirimlerin, meslektaşlarınız ve astlarınız da dahil olmak üzere sizinle yakın çalışan herkesten gelebileceği gerçeğini göz ardı etmeyin. Kuruluşunuzda üst düzey birinden gelen geri bildirim, onu uzun vadede daha değerli kılmaz.
Geri bildirim almanın en emin yolu elbette basitçe geri bildirim istemekten geçiyor. Ancak bu isteğinize kimin uyacağına ilişkin beklentilerinizi yönetmeyi bilmelisiniz.