05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.12.2022 09:40 | Son Güncelleme: 23.12.2022 09:53

Musk iki yıl boyunca Tesla hissesi satmayacağına söz verdi

Söz vermeyi seven fakat tutmama konusunda da istikrarlı olan Elon Musk bir yıl içinde Twitter’ı finanse etmek için sattığı Tesla hisselerini gelecek iki yıl boyunca satmayacağını söyledi
Musk iki yıl boyunca Tesla hissesi satmayacağına söz verdi

Elon Musk, çoğunluğu Twitter satın alımını finanse etmek için olmak üzere bu yıl neredeyse 40 milyar dolarlık Tesla hisse senedini elden çıkardı. Fakat milyarder yaptığı son açıklamasıyla  iki yıl boyunca şartlar ne olursa olsun Tesla hissesi satmayacağını söyledi.

 Tesla İcra Kurulu Başkanı daha önce de bu tür açıklamalar yaptı ancak daha sonra hisse senedi satmaya devam etti. Musk'ın dün geç saatlerde Twitter Spaces sesli konferansında yaptığı yorumlar otomobil üreticisini piyasa sonrası işlemlerde yüzde 3,5'e kadar yükseltti. Bu kazançlar bugün de devam ederse, hisseler beş günlük kayıp serisini kırabilir.

"Hiçbir koşulda gerçekleşmeyecek"

Musk, çarşamba günü Tesla liderliğine meydan okuyan yatırımcı Ross Gerber'in sorusuna yanıt olarak, "Muhtemelen  iki yıl boyunca artık hisse satmayacağım. Bu hiçbir koşulda gerçekleşmeyecek" dedi. Elektrikli araç üreticisi, Musk'ın öngördüğü gibi destansı değil ama zor bir yıl sonuyla karşı karşıya kaldı. Tesla, Çin'de fiyatları düşürdü ve üretimi azalttı. Musk, Merkes Bankası faiz oranlarını yükselttiği için defalarca eleştirdi. Bazen komplocu ve çoğu zaman siyasi içerikli tweetler'i de bazı tüketicilerin tepkisini çekti. 

Musk'ın en kötü senaryosu

Tesla'nın piyasa değeri son işlemlerde Kasım 2020'den bu yana ilk kez yarım trilyon dolar sınırının altına düştü. Bu düşüş, daha önce aksi yönde verdiği sözlere rağmen Musk'ın hisselerini tekrar tekrar elden çıkarmasını sağladı. Milyarder, hisse senedi satışlarından elde ettiği nakdi, kötü durum senaryosuna hazırlanmak için artırdığını açıkladı ve bunun iki büyük resesyon yaşadıktan sonraki korkularını yansıttığını belirtti.

Tesla hisselerinin geri alımı

Milyarder ve Twitter CEO'su, Twitter Spaces üzerinden yaptığı geniş kapsamlı bir konuşmada, yeni bir resesyona ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde, Tesla hisselerinin geri alımından yana olduğunu söyledi. Musk, Twitter'a çok fazla zaman ayırdığı ve Tesla'ya yeterince zaman ayırmadığı yönündeki eleştirilere de karşı çıktı. 

“Tesla konusunda eksik değilim”

CEO, "Tüm bu süre boyunca kaçırdığım tek bir önemli Tesla toplantısı yok, bu yüzden eylemde tamamen eksik olduğum anlamına gelmiyor" dedi ve Tesla'nın sosyal medya şirketinden çok daha karmaşık olduğunu ekledi.

İki yıl içinde lityum üretimine başlayacak

Musk ayrıca, Tesla'nın elektrikli araç bataryalarında kullanılmak üzere Teksas'ta inşa edilmekte olan bir rafineride iki yıl içinde lityum üretimine başlamayı hedeflediğini söyledi.