16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.10.2024 16:10 | Son Güncelleme: 16.10.2024 16:16

Novo Nordisk'in insülin kalemi hamlesi tepki çekiyor: Zayıflama iğnelerinin üretimini artırmak için mi yaptı?

İnsülin kalemlerinin üretimini durduracağını açıklayan Nova Nordisk'in hamlesi tepki çekiyor. İddialara göre şirket zayıflama iğnelerinin üretimini artırmak ve böylece daha çok kâr elde etmek için tip 1 diyabet hastalarının kullandığı bu kalemleri rafa kaldırıyor
Novo Nordisk'in insülin kalemi hamlesi tepki çekiyor: Zayıflama iğnelerinin üretimini artırmak için mi yaptı?

Zayıflama iğnelerinin arkasındaki ilaç şirketi Novo Nordisk, insülin kalemlerinin üretimini durdurarak insanların sağlığı yerine kâra öncelik vermekle suçlanıyor. Novo Nordisk tarafından üretilen insülin kalemlerine bağımlı olan tip 1 diyabet hastalarına artık cam şişe ve şırınga verilecek. Bu yöntemin de zahmetli ve doğru kullanımının zor olduğu söyleniyor.

Zayıflama iğnelerinin üretimini artıracak

Novo Nordisk, hükümetlere ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara artık insülin kalemleri üretmeyeceğini ve Güney Afrika'da tedariki çoktan durdurduğunu söyledi. Bu hamlenin Ozempic ve Wegovy gibi enjekte edilebilir zayıflama ilaçlarının üretiminin artırımına olanak sağlayacağını iddia ediyor. Şirket bu yıl, “obezite ve diğer ciddi kronik hastalıkları olan kişiler için mevcut ve gelecekteki enjekte edilebilir tedavileri üretme kabiliyetini artırmak” amacıyla ABD'deki bir üretim tesisine 4 milyar dolarlık yatırım yaptığını duyurdu.

Tıbbi yardım kuruluşu Médecins Sans Frontières (MSF) ve tip 1 diyabet hastaları için kampanya yürüten T1International tarafından yapılan bir anket, hastaların %82'sinin şırınga ve flakon yerine insülin kalemleri tercih ettiğini ortaya koydu. Novo Nordisk, insan insülininden daha pahalı olan ve gelişmekte olan ülkelerdeki pek çok kişinin bütçesini aşan sentetik maddeler olan analog insülin için kalem üretmeye devam edecek. MSF'nin Erişim Kampanyası savunuculuk danışmanı Candice Sehoma, Novo Nordisk'in kararının dünya çapında eşitsiz bir bakıma yol açacağını söyledi. Şırınga ve flakonların modasının geçtiğine ve zengin ülkelerde nadiren kullanıldığına dikkat çeken Sehoma "Şirket daha zengin ülkelere daha yeni, daha pahalı insülin ve semaglutid kalemleri (Ozempic ve Wegovy) tedarik ederek muazzam kâr elde etmeye devam ederken, insülin kalemlerini geri çekme kararı, hayatta kalmak için insüline güvenen, kaynakları sınırlı ortamlardaki diyabet hastalarını, yüksek gelirli ülkelerde artık neredeyse hiç kimsenin kullanmadığı flakon ve şırıngalara geri dönmeye itebilir" dedi.

Novo Nordisk ise zayıflama ilaçlarının üretimini artırmak için insülin kalemlerinin üretiminin durdurmaya karar verdiği iddialarını reddediyor. Bir sözcü, “kapasite kısıtlamalarını” ele almak için ürünleri aşamalı olarak kaldırdıklarını söyledi.