27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2024 08:31 | Son Güncelleme: 21.03.2024 08:37

Prof. Dr. Hakan Kara: Merkez faizi artıracak olsa 20 milyar dolar yakar mıydı?

Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bugün açıklanacak faiz kararı öncesi yaptığı değerlendirmede "Faiz artırılacak olsa 20 milyar dolar yakılır mıydı?" dedi
Prof. Dr. Hakan Kara: Merkez faizi artıracak olsa 20 milyar dolar yakar mıydı?

Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasına saatler kala Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara'dan yeni bir değerlendirme geldi. Kendisine sürekli, "Faiz artacak mı?" şeklinde soru geldiğini ifade eden Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "TCMB faiz artırır mı diye çok soruluyor. Eğer artırabiliyor olsaydı, son dört haftada kredi ve kur piyasasında bütün tuşlara basıp 20 milyar doları yakar mıydı?" dedi. 

Hazine kaynaklarından yapılan seçim harcamalarının çok yüksek olmadığını da aktaran Kara, paylaştığı grafikle bilgi verdi. Hakan Kara, "Bütçe açığı kaydi olarak belirgin bozulmuş görünse de, Hazine nakit dengesine göre şu ana kadar fazla bir seçim harcaması yapılmadığı dikkat çekiyor" dedi.


Döviz satışına yönelik bir soruya da cevap veren Hakan Kara, "Döviz rezervleri satılırken şu şirkete bu kişiye diye satılmaz, genelde piyasanın talebini karşılamak için satılır. Ancak faiz suni olarak düşük tutulurken döviz satılırsa bu her durumda bir kaynak transferine yol açacaktır" yorumunu yaptı.