26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2022 18:37 | Son Güncelleme: 09.11.2022 10:33

Puma’nın eski CEO’su Bjorn Gulden Adidas'ın başına geçecek

Son yıllarda şirket karının büyük bir bölümünü Kanye West'in tasarladığı Yeezy'lerden elde eden Adidas, rapçinin yahudi karşıtı açıklamalarından sonra ortaklığı bozdu. Bu yeni krize karşı CEO değişikliği yapan şirketin başına Ocak ayında Puma'nın eski CEO'su Bjorn Gulden geçecek
Puma’nın eski CEO’su Bjorn Gulden Adidas'ın başına geçecek

Kanye West ile biten ortaklığı nedeniyle orta çıkan krizden kurtulmak isteyen Adidas, yeni CEO’sunu seçti. Bloomberg’in haberine göre Puma’nın eski CEO’su Bjorn Gulden, Ocak ayından itibaren Adidas’ta çalışmaya başlayacak.  

Mevcut CEO Kasper Rorsted, Adidas'ın Yeezy girişimini sonlandırmasının ardından Cuma günü istifa edecek. Alman spor giyim şirketi geçen hafta, Puma CEO'sunun ayrıldığını açıkladıktan sonra Gulden'in Rorsted'in potansiyel halefi olduğunu söyledi.

Adidas hisseleri yaklaşık yüzde 4.8 yükseldi. Adidas ve Gulden'in görüştüğü haberini izleyen artıştan sonra bile, hisse senedi Rorsted'in altı yıllık görev süresi boyunca yaklaşık yüzde 25 düştü. 57 yaşındaki yeni patron, birkaç kıtada krizlerle uğraşan ve satılmayan ayakkabıların yığıldığı bir şirketi devralacak.

Adidas, rapçi tasarımcısının bir dizi saldırgan ve antisemitik açıklamasının ardından eskiden Kanye West ile bağlarını kopardı. West’in tasarladığı Yeezy’ler son yıllarda şirketin toplam kârının neredeyse yarısını oluşturdu.

Bu arada şirket, bir zamanlar en hızlı büyüyen pazarı olan Çin'deki müşterilerini geri kazanmak için mücadele ediyor. Tüketici boykotları ve Adidas'ın ürünlerini pazarlamak için yerel ünlülerle anlaşmakta yaşadığı zorluklar nedeniyle 2022'nin ilk yarısında satışlar en az üçte bir oranında düştü. Büyük rakibi Nike da Çin’de zorlansada bazı müşterileri geri kazanma konusunda daha iyi iş çıkardı. 

Adidas'ın denetim kurulu başkanı Thomas Rabe yaptığı açıklamada, Gulden'in sektörü son derece iyi tanıdığını, spor ve perakendede zengin bir ağdan yararlandığını söyledi. Şirketlerdeki değişim, bazı açılardan yeni CEO için sorunsuz olmalıdır.

Birincisi, Adidas'ın merkezi, Münih'in birkaç saat kuzeyinde, Bavyera kasabası Herzogenaurach'ın eteklerinde, Puma'nın yolunun hemen yukarısında yer almaktadır. Bir diğeri, Norveç'ten gelen Gulden, 1992'den 1999'a kadar Adidas'ta giyim ve aksesuardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak çalıştı. Gulden, 2013 yılında Puma'nın CEO'su olmadan önce Danimarkalı mücevher markası Pandora'nın da CEO'suydu. Şirket, Gulden devralmadan önce Adidas Finans Direktörü Harm Ohlmeyer'in yıl sonuna kadar geçici CEO olarak görev yapacağını söyledi.

Puma geçen hafta, 2013'ten beri spor giyim üreticisinin başında olan Gulden'in 2022'nin sonunda ayrılacağını ve Arne Freundt'un 1 Ocak'ta başlayacağını duyurmuştu.