25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2022 12:00 | Son Güncelleme: 25.10.2022 14:13

Adidas Yahudi karşıtı yorumlarının ardından Kanye West ile bağlarını kopardı

Kanye West bir röportajında Yahudi karşıtı açıklamalarda bulunmadığını ve Adidas'ın ondan kopamadığını söyledi. Fakat ayakkabı şirketi rapçinin Yahudi karşıtı yorumlarının ardından Kanye West ile bağlarını kopardı
Adidas Yahudi karşıtı yorumlarının ardından Kanye West ile bağlarını kopardı

Alman spor ayakkabı üreticisi Adidas, rapçi Kanye West ile Yahudi karşıtı açıklamalarının ardından bağlarını koparması için baskı altındaydı. Ye olarak da anılan West, Twitter'ın hesabını askıya almasına neden olan bir tweet de dahil olmak üzere, son birkaç haftadır Yahudileri hedef alan yorumlarından dolayı giderek artan bir tepkiyle karşı karşıya. 

Film ve TV stüdyosu MRC pazartesi günü yaptığı açıklamada Ye ile yakın zamanda tamamlanan bir belgeseli yayınlamayacağını belirtirken geçtiğimiz ay içinde konser-turne temsilcisi tarafından da işten çıkarıldı. Lüks marka Balenciaga da Ye ile çalışmayı bırakmasının ardından Spor giyim devi Adidas salı günü, Ye olarak da bilinen rapçi Kanye West ile bir dizi saldırgan ve Yahudi karşıtı sözleri nedeniyle bağlarını kopardığını duyurdu. Giderek daha tartışmalı hale gelen davranışları öfke ve eleştirilere yol açtığı için yıldızla arasına mesafe koyan son şirket oldu.

Washington Post'un haberine göre hafta sonu Twitter'da Ye'nin bir röportajında söylediği sözler yeniden ortaya çıktı. Kanye "Yahudi karşıtı şeyler söyleyebiliyorum ve Adidas beni bırakamıyor. Şimdi ne olacak?" dedi. Drink Champs podcast'inin bölümü, Ye'nin George Floyd cinayetiyle ilgili dezenformasyonu da benimsemesi nedeniyle daha sonra yayından kaldırıldı. Son Paris moda haftasında üzerinde White Lives Matter yazan bir tişört giydi.

Adidas bu ayın başlarında, Yeezy serisi şimdiye kadarki en başarılı ayakkabı işbirliklerinden biri olmasına rağmen iki taraf arasında artan sorun nedeniyle Ye ile olan ilişkisini gözden geçirdiğini söyledi. Geçtiğimiz ay Ye ve diğer önde gelen kurumsal ortağı Gap şirketi eleştirdiği bir kamuoyu tartışmasının ardından ayrıldı. Eylül ayında Bloomberg News'e verdiği bir röportajda Ye, kurumsal anlaşmalarını reddetti ve kendi mağazalarını açma planlarını paylaşarak tek başına iş yapma zamanının geldiğini söyledi. Ye bu ay ayrıca, siyasi sansür iddiaları nedeniyle Twitter'dan ayrılan muhafazakârlar tarafından benimsenen bir sosyal medya platformu olan Parler'i satın almayı kabul etti.