24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.10.2022 09:37 | Son Güncelleme: 26.10.2022 11:39

Adidas'ın iş birliğini bitirmesi pahalıya mal oldu: Kanye West artık milyarder değil

Rapçi Kanye West, Adidas ile yaptığı kârlı anlaşma sona erdiği için artık Forbes milyarderler listesinde yer almıyor. Yatırım bankası Cowen'a göre Ye 1,5 milyar dolarlık net servetini Adidas ile olan anlaşmasından sağlıyordu
Adidas'ın iş birliğini bitirmesi pahalıya mal oldu: Kanye West artık milyarder değil

Kanye West, sosyal medyada ve ulusal medyada haftalarca süren Yahudi karşıtı açıklamalarının ardından Adidas'a kendisini bırakması için meydan okudu. Yasal olarak artık Ye adını kullanan rapçi, bu ayın başlarında Drink Champs podcast'inde "Yahudi karşıtı şeyler söyleyebilirim ve Adidas beni bırakamaz" dedi.

Servetinin 1,5 milyar dolarını oluşturuyordu

Popüler spor ayakkabıları Yeezy serisi için 2013'ten beri Adidas ile çalışan Ye, dokunulmaz olduğunu düşünüyordu. Ne de olsa, yatırım bankası Cowen'a göre Adidas satışlarının tahmini yüzde 4 ila yüzde 8'ini Yeezy ürünlerinden elde ediyor. Ye için bu daha da büyük bir anlaşmaydı çünkü net servetinin 1,5 milyar dolarını oluşturuyordu. 

Ancak Ye'nin sözleri, kurucularına kadar uzanan Nazi bağları olan Alman spor giyim şirketini karar vermeye zorladı. Bunu, Ye'nin Yahudi karşıtı sözleri Hollywood'un en üst kademelerinden kınama alırken, Adidas'ın Ye ile bağlarını koparması yönündeki baskıların daha da artması izledi. Adidas, 6 Ekim'de Ye ile ortaklıklarının gözden geçirilmekte olduğunu söylemek dışında uzun süre sessiz kaldı.

Üstünde büyük baskı vardı

Hafta sonu Los Angeles'ta bir otoyol üst geçidine asılan ve üzerinde "Kanye Yahudiler konusunda haklıydı" yazan bir pankart ile aşağıdaki sürücülere Nazi selamı veren bir grubun yer aldığı görselin yayınlanmasının ardından Adidas'ın üzerindeki baskı daha da arttı. Beyaz ırkçıların Ye'nin Twitter hesabının kilitlenmesine neden olan 'Yahudilere ölüm con 3' tweetine atıfta bulundukları anlaşılıyor. Diğer Yahudi karşıtı sözleri Instagram'da da engellenmesine neden oldu ve binlerce sosyal medya kullanıcısı Adidas'ın da Ye'yi bırakması için destek verdi. 

25 Ekim Salı günü Adidas nihayet sessizliğini bozdu ve ilişkiyi sonlandırdı. Bu hamle Adidas'a pahalıya mal olurken Ye'ye daha da pahalıya mal olacak ve onu milyarderler listesinden derhal çıkaracak. Adidas'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Adidas Yahudi karşıtı söylemlere ve diğer her türlü nefret söylemine tolerans göstermez. Ye'nin son yorumları ve eylemleri kabul edilemez, nefret dolu ve tehlikelidir. Şirketin çeşitlilik ve kapsayıcılık, karşılıklı saygı ve adalet değerlerini ihlal etmektedir" ifadeleri yer aldı.  

Artık Ye, milyarder değil. Forbes listesinde yer alan en küstah ve en uçarı kişiliklerden biri milyar dolarlarını kaybediyor. ABD'li rapçi konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Adidas anlaşmasının 1,5 milyar dolarlık değeri yıllık kazançlarının katı üzerinden hesaplandı. Forbes, sektör uzmanlarıyla yaptığı görüşmelere dayanarak, Ye'nin Adidas'tan aldığı telif ücretlerini müzik kataloglarından veya küçük filmlerden elde edilen telif ücretlerine benzetti.

Servetin büyük bir kısmı Adidas’a bağlıydı

Adidas olmadan Ye'nin serveti 400 milyon dolar. Forbes'un tahminlerine göre Ye'nin servetinin geri kalanı gayrimenkul, nakit, müzik kataloğu ve eski eşi Kim Kardashian'ın giyim firması Skims'teki yüzde 5'lik hissesinden geliyor. Ye'nin milyarderler listesinden çıkarılması, rapçi ve Forbes arasında yıllardır süren bir destanı sona erdirdi. Ye her zaman net değerinin düşük olduğunu düşündü.

Forbes'la servet kavgası

Listeye 2020 yılında tahmini 1 milyar dolarlık servetiyle ilk kez girdiğinde Ye mutlu değildi. O sırada Forbes'a "Bu bir milyar değil. 3,3 milyar dolar olması gerekiyor. Forbes'ta kimse para saymayı bilmiyor herhalde" diye bir mesaj attı. Bu durum her yıl devam etti ve Ye, Forbes’un yazdığı düşük rakamlardan şikayet etti. Bu yıl için Ye, Adidas ortaklığının tek başına 4,3 milyar dolar değerinde olduğunu iddia eden belgeler gönderdi. Ye toplamda 2 milyar dolar alacağını öğrendiğinde, Forbes'a karşı duyduğu mutsuzluk magazin basınına sızdı. 

Adidas'ı kaybetmek Ye'nin net servet tabutuna çakılan son çivi oldu. Gap, Yeezy ortaklığını Eylül ayında sonlandırdı. Bu ayın başlarında JPMorgan'ın Ye'nin bankacılık işlemlerini durdurduğu bildirildi. Fransız moda evi Balenciaga, Ye'nin Paris Moda Haftası'nda podyumda yürümesinden sadece birkaç hafta sonra, 21 Ekim'de Ye ile olan ilişkilerini sonlandırdı.

Adidas gelir tahminini düşürdü

Bernstein analisti Aneesha Sherman, Forbes'a verdiği demeçte Adidas'ın, tüm satışların yüksek tek haneli bir yüzdesini oluşturan Yeezy'yi tamamen kapatacağını, ürünleri Adidas olarak yeniden markalaştıracağını ve şirketin 2023 gelirine kayda değer bir farklılık yapacağını doğruladığını söyledi. Salı günü müşterilerine gönderdiği bir notta Bernstein, Yeezy'nin kapanması nedeniyle Adidas için 2023 gelir tahminini yaklaşık 398 milyon dolar düşürdü.

Nike'ın hisseleri arttı

Adidas'ın West ile bağlarını koparmasından sonra şirketin bu yılki 247 milyon dolarlık kaybı ile Bernstein'ın 2023 gelir tahminindeki 400 milyon dolarlık kayıpla birlikte 645 milyon dolara çıkarıyor. Adidas hisseleri, şirketin West'ten ayrılmasının ardından Frankfurt'ta yüzde 5,6 düşerek 97,96 dolara geriledi ve son beş günde yaklaşık yüzde 15 değer kaybetti. Rakip firma olan Nike'ın hisseleri bu dönemde yüzde 1,3 artış gösterdi ve Evercore ISI analisti Omar Saad perakendeciler arasındaki ayrışmanın genişliyor gibi göründüğünü söyledi.