20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2022 21:50 | Son Güncelleme: 06.10.2022 22:02

Reuters: Güney Kore'den Türkiye Merkez Bankası'na 780 milyon dolar transfer edildi

Reuters swap anlaşması kapsamında Güney Kore'den TCMB'ye 780 milyon dolar aktarıldığını iddia etti
Reuters: Güney Kore'den Türkiye Merkez Bankası'na 780 milyon dolar transfer edildi

Güney Kore'nin Türkiye ile yapılan swap anlaşması kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) eylül ayı sonunda 780 milyon dolar transfer yaptığı öne sürüldü. İki bankacıya dayandırılan habere göre söz konusu transfer, 2021'de imzalanan 2 milyar dolarlık swap anlaşması kapsamında yapıldı. Bankacılar, Güney Kore'den Türkiye'ye aktarılan paranın şu ana kadar 1 milyar dolara yakın olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para transferine ilişkin bir yorumda bulunmadı.

Reuters haberine göre Azerbaycan SOCAR şirketinin Türkiye Merkez Bankası'nda 1 milyar euro, adı açıklanmayan bir başka merkez bankasının da yaklaşık 2 milyar dolar değerinde hesabı bulunuyor

TCMB'nin tüm swap anlaşmaları lokal para birimleri ile yapılıyor. Güney Kore ile Türkiye arasındaki swap anlaşması Ağustos 2021'de imzalanmıştı. TCMB'nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolar ve Güney Kore ile de 2 milyar dolar olmak üzere toplam 28 milyar dolar karşılığı swap anlaşması bulunuyor.

Rusya'nın Rosatom şirketinin Türkiye'deki nükleer santral inşaatı için yerel bankalara yaklaşık 5 milyar dolarlık kaynak sağladığı ve son aylarda Merkez Bankası'nın rezervlerinde görülen yaklaşık 6,1 milyar dolar artışın bundan kaynaklandığı belirtiliyor.