11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.04.2022 15:41 | Son Güncelleme: 28.04.2022 16:07

Rusya savaş sırasında 63 milyar euroluk fosil yakıt ihraç etti

Rusya'nın, Ukrayna'da başlattığı savaşın başından bu yana fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelir 63 milyar euro'yu buldu
Rusya savaş sırasında 63 milyar euroluk fosil yakıt ihraç etti

ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerin ambargolarına rağmen Rusya; petrol, doğal gaz, rafineri ürünleri ve kömür gibi fosil yakıt ihracına devem ediyor.  Financial Times’ın hesaplamalarına göre Rusya, Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana geçen iki aylık sürede tam 63 milyar euro değerinde fosil yakıt ihraç etti.

Yüzde 71’i AB ülkelerine

Gazete bu tutarın yüzde 71’nin, yani yaklaşık 45 milyar euroluk bölümünü AB ülkeleri tarafından yapılan ithalatların oluşturduğunu belirtti.

Almanya zirvede

İki aylık dönemde Rus fosil yakıt ürünlerinin en büyük beş müşterisi Almanya, İtalya, Çin, Hollanda ve Türkiye oldu. Bu beş ülke arasındaki 3 AB üyesi Rusya’ya ambargo uygularken, Türkiye ve Çin’in bu yönde bir yaptırımı bulunmuyor. (Düşük nüfuslu Hollanda’nın ilk 5 içinde yer almasının nedeni Rotterdam merkezli reexport faaliyetlerinden kaynaklanıyor olabilir)

Gaz ithalatı birinci sırıda

Financial Times’ın hesaplamalarına göre Almanya’nın Rusya’dan fosil yakıt ihracatı iki ayda 9 milyar euroyu aştı. Almanya, boru hattı yoluyla 6.4 milyar euroluk gaz ithal ederken, petrol ithalatı ise 2 milyar euroyu buldu. Kömür ve rafineri ürünleri ithalatı da eklendiğinde Rusya’ya ödenen miktar 9 milyar euroyu geçti.
İtalya ve Çin’in ithalatları 7’şer milyar dolara yaklaşırken, Hollanda’nın ithalatı da 6 milyar euroya yakın gerçekleşti.

Türkiye'nin ithalat rakamları

Türkiye ise iki aylık savaş döneminde Rusya’dan 1 milyar 520 milyon euro tutarında doğal gaz, 1.7 milyar euroluk ham petrol, 710 milyon euroluk rafineri ürünü ve 120 milyon euro tutarında kömür ithal etti. Türkiye’nin Rusya’ya ödediği fosil yakıt faturası 4 milyar 50 milyon euro oldu.

Ambargoda başı çeken ülkelerden ABD de, savaş döneminde Rusya’dan 800 milyon euro tutarında ham petrol ve rafineri ürünü ithal etti. Japonya’nın ithalatı ise 1.2 m