29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2022 09:21 | Son Güncelleme: 06.10.2022 09:27

Sosyal medyanın etkisi Credit Suisse’in hisselerini nasıl sarstı?

Sosyal medyanın finans piyasası üzerindeki etkisi Credit Suisse’in mali sıkıntıya doğru ilerlediği söylentisiyle tekrar gün yüzüne çıktı. Araştırmacılar bu durumun 2008’deki büyük krizi anımsattığını dile getirdiler
Sosyal medyanın etkisi Credit Suisse’in hisselerini nasıl sarstı?

Son günlerde internet ortamı İsviçre'nin en büyük bankalarından birine yöneldi yapılan paylaşımlar Credit Suisse'in mali sıkıntıya doğru ilerlediğine dair korkuları körükledi.

Banka ve yatırımcılar için hızla yayılan söylentiler bireysel yatırımcıların GameStop Corp.'un hisselerini en yüksek seviyelere çıkarmak için sosyal medyada bir araya gelmesinden yaklaşık iki yıl sonra internetin artık finansal piyasalar üzerinde etkili olabileceğini tekrar hatırlattı. Credit Suisse hakkında internette yorumların çoğu çok daha olumsuz, bazıları bankaya Debit (Borç) Suisse diyerek alay konusu yapmış durumda. 

Dünyanın zenginleri için para yönetmesiyle tanınan 166 yıllık bankacılık devi Credit Suisse'in finansal durumuna ilişkin söylentiler, geçen hafta geç saatlerde şirketin düşen hisse fiyatları üzerine sosyal medyada konuşulmaya başladı. Şirketin CEO'su Ulrich Körner, Cuma günü geç saatlerde çalışanlara seslenerek hisse senedi performansını bankanın sermaye gücü ve likiditesi ile karıştırmamalarını söyledi.

“Eşiğinde” kelimesi sosyal medyayı körükledi

Banka son yıllarda bir dizi skandalla yönetici cirosunu yıprattı ve yatırımcıları veya uzmanlarını sosyal medyada rahatlatmak için fazla bir çaba göstermedi.  Avustralya'daki bir gazetecinin, büyük bir uluslararası yatırım bankasının iflasın eşiğinde olduğunu iddia eden bir tweet atmasıyla sosyal medyadaki spekülasyonun körüklenmesine yardımcı oldu.

Reddit'te bireysel yatırımcılar yığıldı ve bazıları Credit Suisse'in 2008'de çöken ABD yatırım bankası Lehman Brothers’a olanların aynısını olabileceğini öne sürdü. Credit Suisse Twitter'da trend olmaya başladı ve CNBC'den Jim Cramer ”Kudretlilerler nasıl düştü" diyerek konuyla ilgili bir tweet paylaştı.

Son piyasa çatlağı mı olacak?

Piyasalar Pazartesi günü açıldığında, serpinti hızlıydı. Bankanın hisseleri Zürih'te yüzde 12 düştü ve yüksek işlem hacimlerindeki kayıplarının çoğunu telafi etmeden önce gün içindeki en düşük seviyeye ulaştı. Bankanın en riskli tahvillerinin değeri keskin bir şekilde düştü ve Credit Suisse'in borcunu temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti arttı.

Geçtiğimiz ay, yatırımcılar İngiliz Sterlini'nin değerinin çöktüğünü, Japonya ve Çin'deki yetkililerin para birimlerini savunmak için harekete geçtiğini ve tahvil fiyatları döndükçe İngiltere emeklilik piyasasının neredeyse kırıldığını gördüler. Bazı yatırımcılar Credit Suisse'in en son piyasa çatlağı olabileceğinden endişe ediyordu.

Sürekli belirsizlik kırılma noktası oldu

Financial Insyghts başkanı ve William & Mary'de yatırımcı güvenini inceleyen yardımcı profesör Peter Atwater, ”Yatırımcıların son birkaç yılda yaşadığı sürekli belirsizlik, her şeyin kırılma olasılığını ortaya çıkardı" dedi. Atwater, düşen hisse senetleri ve tahvillerle birleşen zayıf yatırımcı güveninin felaket bir zihniyete olduğunu söyledi. Popüler bir Twitter hesabı ve Reddit forumu olan Wall Street Silver'ın kurucu ortağı Jim Lewis, Federal Rezerv konusundaki endişenin de yaşanan korkuyu körükleyebileceğini söyledi. ABD merkez bankası, faiz oranlarını yükseltiyor ve niceliksel sıkılaştırma olarak bilinen bir süreçte tahvil varlıklarını alıyor.

Lewis, ”Faiz oranlarında bu kadar dramatik bir değişim ve niceliksel sıkılaştırma bu derece hızlı olduğunda, birinin bu konunun yanlış tarafında olması gerekiyor" dedi ve "Birisi bu işte kaybediyor ve biz sadece kim olduğunu görmek için bekliyoruz” diye ekledi. Yine de, Credit Suisse'le ilgili karışıklık bazı piyasa gözlemcilerini şaşırttı. Geçtiğimiz yıl müşterisi Archegos Capital Management ile olan ilişkilerinden 5 milyar dolardan fazla olan kayıpları da dahil olmak üzere yıllarca süren skandallara rağmen, ani yaşanan bu kargaşa için belirgin bir tetikleyici yoktu.

Banka müşterilerle iletişime geçti

Konuya aşina olan kişiler bankanın hafta sonunu müşterilerle ve yatırımcılarla iletişim kurarak geçirdiğini söyledi. Bankanın 100 milyar dolara yakın sermaye tamponunu konuşmalarında vurguladığını belirtti. İnsanlar bazı çalışanların ne ölçüde itibar riski oluşturduklarını belirlemek için Twitter ve Reddit'teki sosyal medya yayınlarını izlediğini söyledi. 

Popüler bir perakende yatırımcı mekanı olan Reddit'in WallStreetBets forumu gibi sitelerdeki yayınların artması, finans kurumu için yeni bir sınır oluşturdu. Büyük bankalar genellikle tarihsel olarak Reddit'i araştırmak için fazla zaman harcamak zorunda kalmamışlardı. Wall Street analistleri bankanın savunmasını yapmak için hemen çalışmalarına başadılar.  JPMorgan analistleri Pazartesi gün yaptıkları bri açıklamada Credit Suisse'in sermaye ve likidite pozisyonunu sağlıklı gördüklerini söyledi ve  Citigroup'taki analistler, "Bu 2008 yılı değil” dedi.

Çoktan sosyal medyadan payını aldı

Salı günü sinirlerin bir kısmı yatışmıştı. Küresel piyasalar toparlanırken, Credit Suisse'in İsviçre'de işlem gören hisseleri yaklaşık yüzde 9 oranında toparlanırken, bankanın borcunu temerrüde karşı sigortalama maliyeti de düştü. Vanda Research'e göre yatırımcılar Pazartesi günü Credit Suisse'in Amerikan mevduat makbuzlarından net 1 milyon dolar satın aldılar fakat banka çokta sosyal medyanın batağına düştü.

Wall Street Silver'dan  Lewis, olayın sosyal medyada geçmesiyle alakalı  ”Orman yangını gibi havalandı" dedi. Twitter'daki tartışmaya katıldı ve Credit Suisse'deki kredi temerrüt takaslarının arttığını gördükten sonra 330 bin'den fazla takipçiye sahip olan Wall Street Silver hesabına konuyla ilgili traji komik paylaşımlar ve diğer tweetler gönderdi.

2008 krizinin izleri hala sürüyor

Sosyal medya çılgınlıklarının nasıl yayıldığını saptamak zor olabilir. Yine de, sosyal medya birçok yatırımcıya hisse senetlerinin ve tahvillerin düştüğü bir yıldan sonra kötümser hissettiriyor ve saklanacak çok az yer bırakıyor. Piyasa gözlemcileri, 2008 küresel finansal krizinin bıraktığı izlerin hala güçlü olduğunu söylüyor.

Ayrıca, Twitter ve Facebook gibi platformlar o zamanlar faaliyet gösterirken,krize rağmen iki kere büyüyebilmeyi başardılar . Bireysel yatırımcılar da son yıllarda sosyal medyada influencerlar haline geldi ve piyasalarla ilgili fikirlerin viral bir şekilde yayılmasını kolaylaştırdı. Lewis, ”2008'de sosyal medyaya sahip olduğumuzu hayal edin" diyerek sosyal medyanın gücünü tekrar hatırlattı.