17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2022 21:46 | Son Güncelleme: 01.11.2022 22:01

Suudi Prens Alwaleed Twitter'ın en büyük ikinci hissedarı oldu

Elon Musk, Twitter'ı satın almak için teklif yaptıktan sonra anlaşma için fon bulmak için 19 yatırımcıyla anlaştı. Diğer yatırımcıların sözlerini yerine getirip getirmediği bilinmiyor ancak Suudi Arabistan Prensi Alwaleed, 34.948 milyon Twitter hissesi alarak en büyük ikinci hissedar oldu
Suudi Prens Alwaleed Twitter'ın en büyük ikinci hissedarı oldu

Elon Musk'ın 44 milyar dolarlık Twitter satın alımı geçen Perşembe günü tamamlandı ancak birkaç önemli soru henüz cevaplanmadı. Bunların başında teknoloji şirketlerinin hisseleri düşmeden önce Mayıs ayında Tesla CEO’suna 7,1 milyar dolarlık sermaye taahhüdü veren 19 yatırımcının sözlerini yerine getirip getirmeyeceği var.  

Bu yapbozun bir parçası Pazartesi günü Suudi Arabistan Prensi Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz'in Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nda (SEC) yaptığı açıklamada, 1,9 milyar dolarlık taahhüdünü yerine getirdiğini ve onu sosyal medya şirketinin Musk'tan sonra en büyük ikinci hissedarı yaptığını açıklamasıyla ortaya çıktı. 

Cuma günü, Suudi prens, halka açık yatırım şirketi Kingdom Holding'in açıklamasının bir görüntüsüyle "Sevgili dostum Baş Twit @elonmusk Hep birlikte @Twitter" tweetini attı. Musk'ın teklifine dayanarak hisse başına 54.20 dolar değerinde olan 34.948 milyon Twitter hissesini aldı ve bu da onu şirketteki ikinci en büyük hissedar yaptı. Alwaleed ve Kingdom Holding birlikte artık Twitter'ın yaklaşık yüzde 4'üne sahip. SEC dosyalarına Kingdom Holding’in yüzde 95’i Alwaleed’e ait. 

ABD'deki en büyük Suudi yatırımcılardan biri

Suudi kralının yeğeni olan Alwaleed, yıllarca ABD hisse senetlerindeki en yüksek profilli Suudi yatırımcılardan biriydi. 1991'de Citigroup'un (o zamanki adı Citicorp) imtiyazlı hisselerinden 590 milyon dolar satın aldı. Bu yatırım 2007 yılına kadar 9,5 milyar doları aştı. HP, Apple ve Kodak gibi şirketlerden hisse aldı ve Forbes'in Dünya Milyarderleri listesinde üst sıralara tırmandı. Kasım 2017'de Suudi hükümeti, Alwaleed ve yaklaşık 200 kişiyi Riyad'daki Ritz-Carlton otelinde belirtilmeyen yolsuzluk suçlamalarıyla gözaltına aldı. Forbes, Alwaleed'i hala hangi varlıklara sahip olduğu konusunda netlik olmaması nedeniyle bazı Suudi milyarderlerle birlikte Mart 2018'de listeden çıkardı.

Ancak, Alwaleed ve Katar fonundan gelen 7,1 milyar dolarlık öz sermaye taahhüdünün yüzde 32'si ile Orta Doğu yatırımı Musk için iyi bir işaret. Oracle'dan Larry Ellison ve risk sermayesi şirketleri Sequoia Capital ve Andreessen Horowitz de dahil olmak üzere diğer on yedi kişi Twitter hisselerine sahip olmadıkları için SEC başvurusunda bulunmaları gerekmedi.

Teklifini beğenmemişti

Alwaleed'in sözünü yerine getireceği de kesin değildi. Başlangıçta Musk'ın Twitter'ı satın almasının eleştirmenlerinden biriydi ve 14 Nisan'da "Twitter'ın en büyük ve uzun vadeli hissedarlarından biri olarak bu teklifi reddediyorum" tweetini attı. Bu, Musk'ın "Krallığın gazetecili ve ifade özgürlüğü konusundaki görüşlerini" sorgulayan bir paylaşım yapmasına yol açtı. 5 Mayıs'ta Alwaleed, "yeni arkadaşım @elonmusk ile bağlantı kurmak harika" yanıtını verdi. 

Nisan ayında, Musk'ın devralınmasını engellemeye çalışırken, Alwaleed "@elonmusk tarafından önerilen teklifin (54.20 $) büyüme beklentileri göz önüne alındığında @Twitter'ın gerçek değerine yaklaştığına inanmıyorum" diye  tweet attı. Görünüşe göre Alwaleed hala buna inanıyor ve büyük bir yatırım getirisi umuyor.