08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.01.2024 14:09 | Son Güncelleme: 18.01.2024 14:13

The Guardian yazdı: Zenginler servet vergisi hakkında gerçekten ne düşünüyor?

Bazı milyarder ve milyonerlerin Davos'taki yetkililere servet vergisi getirilmesi için mektup göndermesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Gerçekten her zengin bu fikre sıcak bakıyor mu? The Guardian yazarı Caroline Knowles süper zenginlerin tutumlarını yazdı
The Guardian yazdı: Zenginler servet vergisi hakkında gerçekten ne düşünüyor?

İngiliz halkı ezici bir çoğunlukla zenginlerden servet vergisi alınmasını destekliyor. Peki zenginler bu konuda ne düşünüyor? Bunu anlamak daha zor. En iyi tahminlerimizi belki de genellikle zenginler adına konuşan bankacılar, vergi danışmanları, avukatlar, emlakçılar gibi uzmanların açıklamalarına göre yapabiliriz. Bu meslekler genellikle zenginler adına konuşur.

Zenginlerin herhangi bir konuda doğrudan ne düşündüklerini ya da hissettiklerini anlamak zorlaştı. Ünlü dergilerindeki haberler ile zenginler karikatürlere dönüştü. Gerçek, yaşayan insanlardan ziyade şehir efsaneleri gibiler. 60 milyoner, milyarder, aristokrat ve onlara hizmet eden sınıftan insanla bir araya geldim. Serious Money: Walking Plutocratic London adlı kitabım için araştırma yaparken zenginliğe giden birkaç yol olsa da zenginlerin kendilerinin de çok çeşitli olduğunu öğrendim. Özellikle Londra'nın zenginleri dünyanın dört bir yanından geliyor ve kentin cazip konutlarına, kültürel ortamına, okullarına, mevcut finansal uzmanlığına, hukukun üstünlüğüne ve kendilerine kolayca açılan sınırlara ilgi duyuyorlar. 

Zenginler şüphesiz hepimizden daha fazla ve farklı yollarla seyahat ediyor. Ancak sık tatiller, birden fazla ev ve elit seyahat biçimleri, vergi kaçırmak uğruna aşırı hareketlilikle aynı şey değil. Karşılaştığım zenginler Londra'daki yaşam tarzını seviyor. Vergi artışlarının onları Dubai ya da Teksas'a taşıması pek olası değil. Hayatları, çocukları ve köpekleri var ve Londra'da yaşayıp daha fazla vergi ödeyebilirler. Çalışma Ekonomisi Enstitüsü'nün yakın zamanda yaptığı bir araştırma da bunu destekliyor ve zenginlerin vergi artışları karşısındaki hareketliliğinin geleneksel olarak sanılandan daha düşük olduğu sonucuna varıyor.

Bazı milyarderler taşınmayı planlıyor

Vergi ödemekten kaçınmak için taşınan ya da taşınma tehdidinde bulunan milyarderlerin kamuoyuna yansıyan bazı örnekleri var. Phones4u'nun kurucusu John Caudwell, eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in 2019'da başbakan seçilmesi halinde Monako'ya ya da Fransa'nın güneyine kaçacağını söyledi. Gerçekten kaçıp kaçmayacağını asla bilemeyeceğiz. Monako gibi vergi cennetlerinin belli bir çekiciliği var. Petrokimya milyarderi ve Manchester United'ın yeni ortağı Jim Ratcliffe, 4 milyar sterlinlik vergi tasarrufu için 2020 yılında Monako'daki evine taşındı. Philip Green de orada yaşıyor, Richard Branson ise İngiliz Virgin Adaları'nda vergi sürgünü.

Ancak zenginlerle yaptığım konuşmalar Caudwell, Ratcliffe, Green ve Branson'ın aykırı kişiler olduğunu gösteriyor. Konuştuğum kişilerin çoğu hayatları boyunca harcayabileceklerinden daha fazla paraya sahip olduklarını kabul ediyor. Bazıları para dağıtıyor. Patriotic Millionaires servet eşitsizliğine karşı kampanya yürütüyor. Kuruluş Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na denk gelecek şekilde süper zenginler arasında bir kamuoyu yoklaması yaptırdı ve yüzde 74'ünün servet üzerinden daha yüksek vergi alınmasını desteklediğini ortaya koydu. Fazla geliri lükse harcamak yerine açlık ve yoksullukla mücadele için kullanmayı destekleyen bir felsefe yüksek finans çevrelerinde ve Silikon Vadisi milyarderleri arasında yayılıyor.