16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2024 10:51 | Son Güncelleme: 18.07.2024 10:57

The Times yazdı: İngiltere enflasyonda Taylor Swift’i suçluyor

İngiltere’deki ekonomistler enflasyon sorunundan tek bir kişiyi sorumlu tutuyor: ABD’li şarkıcı Taylor Swift. The Times’a göre şarkıcının dünya turnesi Eras, ülkede otel fiyatlarını artırdı ve İngiltere Merkez Bankası'na faiz oranları konusunda sorun çıkardı
The Times yazdı: İngiltere enflasyonda Taylor Swift’i suçluyor

Britanya, Amerikalı pop şarkıcısı Taylor Swift'in geçen ayki Eras turnesinin yaralarını sarmaya devam ediyor. Edinburgh'daki sismologlar, Swift'in Murrayfield stadyumundaki konserinde zıplayan hayranların küçük bir deprem yarattığını söyledi. Londra'da telekom mühendisleri, tüm selfie ve TikTok paylaşımlarının Wembley'de şimdiye kadarki en yüksek mobil veri kullanımına yol açtığını söyledi. Şimdi de ülkenin ekonomistleri, büyüyen genç Swiftie grubunun hesaba katılması gereken bir ekonomik güç olabileceği konusunda uyarıyor.

İngiltere'de enflasyon oranı beklendiği gibi düşmeye devam etmek yerine %2'de kaldı. Bu durum, İngiltere Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay faiz oranlarını düşürüp düşürmeme konusunda vereceği kararı zorlaştırıyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey faiz kararını verirken yeni bir akademik disiplin olan Swift Ekonomisi’ne danışabilir.

1 milyar dolardan fazla gelir

Önde gelen ekonomistler, şarkıcının dünya turnesinin İngiltere ayağının Swift’in kendi servetinin çok ötesinde bir parasal etkiye sahip olduğunu öne sürdü. Bunun 1 milyar dolardan fazla doğrudan gelir getiren ilk turne olduğuna inanılıyor. Ülkenin hazinesi de bundan etkilendi. Swift'in sahne aldığı şehirlerdeki konaklama talebi, otel fiyatlarında genel olarak yüzde 8,8'lik bir artışa yol açmış gibi görünüyor. Bu artış da enflasyonun yüzde 2'nin altına düşmesini engellemeye yetmiş gibi görünüyor.

Swift'in ekonomik gücü uzun zamandır biliniyor. California’nın Santa Clara kentindeki restoranlar, Swift'in konseri sırasında satışlarda yüzde 170'lik bir artış olduğunu bildirdiler. Missouri eyaletinin Kansas City kentindeki yetkililer, o şehre geldiğinde konaklama rakamlarında yüzde 50'lik bir artış kaydetti. Bir turizm şefi şarkıcının “hesaba katılması gereken bir güç” olduğunu söyledi.

Liderler konser vermesi için sıraya girdi

Dünya liderleri Swift'i kendi şehirlerinde konser vermeye teşvik etmek için sıraya girdiler. Kanada başbakanı Justin Trudeau, onu ülkesinde konser vermeye davet etti. Geçen yıl başlayan Eras turnesini altı gösteri için Toronto'ya taşıması planlanan sanatçı, aralık ayında Vancouver'da şarkı söylemek üzere batıya doğru yola çıkacak. Konserlerin biletleri şimdiden koltuk başına neredeyse 2,000 dolardan satılıyor.

Fiyatlara 'Taylor düzenlemesi'

Şarkıcı aynı zamanda ekonomistlerin uzun zamandır savunduğu türden piyasa şeffaflığı kurallarının getirilmesine de yardımcı oldu. ABD'de hayranlarının öfkesi Federal Ticaret Komisyonu'nun Ticketmaster'dan ücretlerini açıklamasını istemesine yol açtı. Komisyonun eski başkanı William Kovacic bu değişikliği “Taylor Swift düzenlemesi” olarak tanımladı.

‘Swift artışının’ önemli etkileri konusunda fikir birliği olsa da, buna bir değer biçmek zor. Turun tamamının etkisine ilişkin bazı küresel tahminler 80 milyar dolara kadar çıkıyor. Birleşik Krallık'ta Barclays, hayranların bir bilet için 200 sterlinden fazla ödemenin yanı sıra konaklama için 121 sterlin, seyahat için 111 sterlin ve kıyafet için 56 sterlin harcadıklarını varsayarak tahminini 1 milyar sterlin olarak belirledi. Bu varsayımlar makul olsa bile, diğer tahminlerde olduğu gibi, paranın başka şekillerde harcanmadığı bir karşı durum gerektiriyor. Rakam ne olursa olsun, Swift'in bir ülkenin ekonomisini canlandırabileceği açık.

Fed Başkanı'nın yorumu

Bir gazetecinin Swift'in harcamalarının ABD ekonomisindeki canlanmanın bir göstergesi olup olmadığını sorması üzerine ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell “Ekonominin güçlü olması genel olarak iyi bir şey. Bunu görmek güzel. Ancak daha güçlü büyüme daha yüksek enflasyona yol açabilir ve bu da para politikasının uygun bir tepki vermesini gerektirir” dedi.