19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 22:03 | Son Güncelleme: 17.07.2024 22:16

Trump'ın Tayvan çıkışı çip devlerini vurdu, hisselerde satış dalgası başladı

ABD'de Başkanlık seçimleri yaklaştıkça piyasalar geriliyor. ABD'de ihracat kısıtlamalarının Çin'i daha da köşeye sıkıştırması ve ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Tayvan'ın savunma için ABD'ye ödeme yapması gerektiğini söylemesi çip şirketlerini sert vurdu
Trump'ın Tayvan çıkışı çip devlerini vurdu, hisselerde satış dalgası başladı

ABD'den gelen daha sıkı ihracat kısıtlamaları haberleri ve ABD eski Başkanı Donald Trump'ın yorumlarıyla körüklenen jeopolitik gerginliklerin artmasıyla ASML, Nvidia ve TSMC'nin düşüş kaydetmesiyle küresel çip hisseleri keskin bir düşüş yaşadı.

ASML'nin Hollanda'da işlem gören hisseleri yüzde 11 düşerken, Japonya'daki Tokyo Electron hisseleri yaklaşık yüzde 7,5 düşüşle kapandı. ARM, AMD, Marvell, Qualcomm ve Broadcom gün içinde yüzde 5'ten fazla değer kaybetti.

Hareketler, Bloomberg'in Çarşamba günü Biden yönetiminin kritik çip üretim ekipmanlarını Çin'e ihraç eden şirketleri kısıtlamak için geniş kapsamlı bir kural düşündüğünü bildirmesinin ardından geldi.

Washington'un doğrudan yabancı ürün kuralı, ABD'nin en küçük miktarda Amerikan teknolojisi kullansa bile yabancı yapımı ürünler üzerinde kontroller koymasına izin veriyor. Bu durum ABD dışındaki şirketleri etkileyebilir.

Çin yasağı çip devlerini vurdu

ASML'nin hisse senetlerindeki düşüş, ikinci çeyrek için piyasa beklentilerini aşan kazançlar bildirmesine rağmen gerçekleşti. Ancak bu dönemdeki satışlarının yüzde 49'unun Çin'de gerçekleşmiş olması, daha sıkı kısıtlamalara gidilmesi halinde firmanın ne kadar risk altında olduğunun altını çiziyor. ASML, dünyanın en gelişmiş çiplerini üretmek için gerekli olan makineleri üretiyor.

Ancak hisselerin düşüşünde Trump'ın yorumları da etkili oldu ve yarı iletken hisselerinin üzerine kara bulut gibi çöktü. Eski başkan, Bloomberg Businessweek'te Salı günü yayınlanan bir röportajında Tayvan'ın savunma için ABD'ye ödeme yapması gerektiğini söyledi. Ayrıca Tayvan'ın Amerika'nın yarı iletken işinin yaklaşık yüzde 100'ünü aldığını iddia etti.

Tayvan Çin saldırısına açık hale mi geldi?

Trump'ın sözleri, Trump'ın başkan olması halinde ve demokratik olarak yönetilen adayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin'in bir saldırısı durumunda ABD'nin Tayvan'ı savunma taahhüdü konusunda şüphe uyandırdı.

Tayvan'da işlem gören Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) hisseleri Çarşamba günü yüzde 2.4 düşüşle kapandı

Jeopolitik gerilimler ABD'deki çip hisselerini de olumsuz etkiledi. VanEck Semiconductor ETF saat 11 itibariyle yüzde 5'in üzerinde düşüş gösterdi. Super Micro Computer ve Applied Materials ABD'de işlem gören ve düşüş yaşayan diğer şirketler arasında yer aldı.