02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2022 12:20 | Son Güncelleme: 17.10.2022 15:32

Ücretsiz iade dönemi sona eriyor olabilir

Müşteriler iade edebileceklerini bilmenin rahatlığıyla birçok kıyafet alıyor. Kısa sürede alışılan ve pandemiden sonra zirve yapan bu durum şirketleri mali açıdan zorlamaya başladı. Bazı Uluslararası firmaların başlattığı iade ücreti bir dönemin sonunu getirebilir
Ücretsiz iade dönemi sona eriyor olabilir

Online alışveriş yapanlar sadece ücretsiz kargoya değil aynı zamanda ücretsiz iadeye de alıştı. Perakendeciler için bu ürünleri geri almak ücretsiz olmaktan çok daha fazla şey barındırıyor. Ödenmesi gereken nakliye ve bu malların işlenmesi, sınıflandırılması, yeniden satılmak üzere hazırlanması için harcanan emek bunlardan bazıları.

Pek çok perakendeci için mali açıdan zorlu bir yılın ortasında, bu durum bazı şirketlerin canına tak etti. Üstelik önümüzde daha da zor günlerin olduğu konuşuluyor.  Bu durumla başa çıkmak için müşterilerin iade sürecinde en azından bir kısmı için ödeme yapmalarını talep ediyorlar, Business Insider'dan Avery Hartmans bu noktaya nasıl gelindiğini, hangi perakendecilerin fikir değiştirdiği ve müşterilerin iadelere ödeme yapmaktan kaçınmak için neler yapabileceğini yazdı.

Pandemi süreci başlangıçta fiziksel olarak mağazalara gitme kültürünü azalttığında bu durum çevrimiçi alışveriş oranını ve iade oranını hızlandırdı. Alışveriş yapanlar aynı ürünün birden fazla bedenini veya rengini satın alıyor ve istemediklerini geri gönderiyorlar.

1 milyar dolarlık için 166 milyon dolar iade

Ulusal Perakende Federasyonu'nun verilerine göre, alışveriş yapanlar 2020 yılında internetten satın aldıkları yaklaşık 100 milyar dolar değerindeki ürünü geri gönderdi. Bu miktar 2021 yılında yaklaşık 218 milyar dolara yükseldi. NRF'ye göre, ortalama bir perakendeci her 1 milyar dolarlık satış için 166 milyon dolar iade alıyor. 

Neden iadeler için ücret talep etme kararı alındı? 

Tedarik zinciri yönetimi firması Blue Yonder'ın ticaretten sorumlu kıdemli çözüm stratejisi direktörü Erin Halka'ya göre bu durum, ürünleri geri almak için para harcamak zorunda olan perakendecilerde büyük bir sorun yaratıyor. Bu süreç, artan nakliye ve işçilik maliyetleri nedeniyle daha pahalı hale geliyor. Halka, "Sadece nakliye maliyetini değil, aynı zamanda işçilik maliyetini, o ürünü temizlemenin, potansiyel olarak onarmanın, daha iyi görünmesi için yeniden paketlemenin maliyetini de düşünmelisiniz. Böylece onu alan bir sonraki müşteri zaten başka bir müşterinin elinde olduğunu fark etmez" dedi. 

İade fiyatın yüzde 66'sına mal oluyor

Uzman tahminlerine göre, bir iadeyi işleme koymak bir şirkete ürün fiyatının yüzde 66'sına mal oluyor. Başka bir tahmine göre ise bir iade, nakliye maliyeti hariç, bir şirkete 10 ila 20 dolara mal olabiliyor. Bu da perakendecilerin istenmeyen ürünlerinizi ücretsiz olarak iade etmenize izin vererek her yıl ortalama milyonlarca dolar kaybettikleri anlamına geliyor. 

Hangi şirketler iade ücreti alıyor? 

Ücretsiz iade her zaman bir norm değildi. Halka'nın tahminine göre son dört ya da beş yılda, çoğunlukla Amazon'un bu standardı belirlemesi sayesinde bir trend haline geldi. Ancak bu gidişat değişiyor. Moda perakendecisi H&M geçtiğimiz günlerde müşterilerin nasıl tepki vereceğini görmek için bir iade ücretini test etmeye başlamayı planladığını söylerken, Zara kısa süre önce iadelere 3,95 dolarlık bir ücret ekledi. JCPenney, Abercrombie & Fitch ve J.Crew de genellikle 7,50 ya da 8 dolar civarında olmak üzere iade ücreti alıyor. 

Halka, müşterilerden istenmeyen ürünlerini geri göndermeleri için ücret talep edenlerin ortalama ücretinin şu anda 7,50 dolar civarında olduğunu söyledi. Bazı şirketler, yalnızca en sadık müşterilerine ücretsiz iade sunarak farklı bir yaklaşım benimsedi. 

Tüketiciler ücreti ödememek için ne yapabilir? 

İstenmeyen ürünlerinizi geri göndermek için ödeme yapmaktan kaçınmanın en kolay yolu, onları şirketin fiziksel mağazasına götürmek. Çünkü bir perakendecinin mağaza içi iade için ücret talep etmesi pek olası değil. Ancak bunun bir nedeni var ve müşteriler için bir tuzak olabilir. İade sürecini otomatikleştirmek için Shopify şirketleriyle birlikte çalışan Loop Returns'ün operasyon müdürü Hannah Bravo'ya göre, "Satıcı açısından kesinlikle en çok tercih edilen yöntem, çünkü müşteriyi mağazaya geri getiriyor ve onları tekrar dönüştürmek için bir fırsat sunuyor" dedi.

Ülkelere göre iade seçenekleri var

Mağazanın yakınında oturmayan ya da şirketin perakende satış noktası bulunmayan müşteriler için bazı perakendeciler iadeyi Walgreens mağazasına bırakma ya da bir QR kodunu tarayarak ürünü bir Birleşik Devletler Postanesi konumuna bırakabilme gibi başka seçenekler sunmaya başladı. Bu seçenekler de genellikle ücretsiz ve özellikle şehirlerde ulaşımı daha kolay. Ya da ülke çapında konuşlanmış iade yerleri olan Happy Returns gibi şirketler de var. Müşteriler çeşitli markalardan aldıkları iadeleri alışveriş merkezleri gibi trafiğin yoğun olduğu bölgelerde kurulan bu yere getirebilir. Happy Returns bunları birleştirerek perakendeciye geri gönderir. Bravo, bu yöntemin perakendeci için ürünleri tek tek geri göndermeye verdiği ödemeden daha ucuz olduğunu söyledi.

Halka'ya göre, bir paketi bırakmak için yolunuzu değiştirmek biraz can sıkıcı olsa da, uzun vadede fiyatların düşmesine yardımcı olabilir. Çünkü iade maliyetleri artmaya devam ederse, perakendeciler bu kayıpları telafi etmek için yeni yollar arayacak. Halka, "Büyük olasılıkla bu yüksek marjlara ulaşmak için, satın alma işleminin başında bu ürünlere daha yüksek bir fiyat vermeniz gerekir yani bu bir nevi müşteriyi, kendisinden ücret talep etmek zorunda kalmadan bu malları geri alma konusunda kendi payına düşeni yapmaya teşvik ediyor" dedi.