19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 21.07.2022 11:21 | Son Güncelleme: 21.07.2022 11:57

Abone kaybını azalttı: Stranger Things dört haftada 1,3 milyar saat görüntülendi

Netflix ikinci çeyrekte 970 bin abone kaydetse de bu rakam beklenenden az. Bunda servisin en popüler dizilerinden biri olan Stranger Things büyük rol oynadı
Abone kaybını azalttı: Stranger Things dört haftada 1,3 milyar saat görüntülendi

Salı günü yapılan açıklamaya göre Netflix ikinci çeyrekte 970 bin abone kaybetti. Bu rakam Wall Street'in korkutuğundan az. Beklenenden daha düşük kayıp yaşanmasında Stranger Things'in etkisi büyük. Netflix, ikinci çeyrek kazançlarında, dizinin dördüncü sezonunun,  ilk dört haftasında 1,3 milyar saat görüntüleme sağladığını söyledi.

Yönetim Kurulu Başkanı Reed Hastings açıklamasında "2 milyon yerine 1 milyon kaybetmekten bahsediyoruz, endişemiz daha az kötü sonuçlarla hafifliyor. Ancak ileri döneme baktığımızda, yayınlar işe yarıyor. Herkes akın akın geliyor" diye ekledi.

1 milyon yeni abone beklentisi

Netflix hisseleri New York'ta sabah saat 9.36'da yüzde 0,8 yükseldi ve borsa açılışı öncesi seansının başlarında daha büyük bir kazanç elde etti. Hisse senedi bu yıl şimdiye kadar değerinin üçte ikisini kaybetti. Netflix bu çeyrekte 1 milyon yeni üye bekliyor. Bu rakam analistlerin bu dönem için öngördüğü 1,83 milyonun oldukça altında olsa da ilk yarıdaki kayıpları tersine çeviriyor.  

Artan rekabet ve olası bir durgunluk üzerindeki endişelere rağmen, Netflix konumundan emin olmaya devam ediyor. Şirket, ABD'deki toplam TV izleme payının Haziran ayında yüzde 7,7 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

Şifre paylaşımına ücret uygulaması başlayacak

Yatırım bankacılığı şirketi Stifel’ın analisti Scott Devitt, çarşamba günü yayınladığı bir araştırma raporunda, "Uzun süreli abone kaybı ihtimalinin giderek daha az olası hale geldiğine inanıyoruz" dedi.  Netflix’in yönetimi, abone sayısındaki kayıplardan sonra maliyetleri düşürdü ve stratejisini çeşitli cephelerde düzenledi. Şirket, 2023'ün başlarında hizmetlerinde reklam içeren daha düşük fiyatlı bir seçenek eklemeyi planlıyor ve şifre paylaşımı yapan müşterilerden ücret alma yollarını test ediyor. 

Netflix, ikinci çeyrekte gelirini yüzde 8,6 artarak 7,97 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bu rakam, kısmen doların güçlenmesi nedeniyle Wall Street'in 8,04 milyar dolarlık tahminlerini ıskaladı. Bu çeyrek boyunca Netflix, en büyük bölgesi olan ABD ve Kanada'da 1,3 milyon, ikinci en büyük bölgesi olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da ise 770 bin müşteri kaybetti. Bu rakamlar, şirketin bu pazarlardan bireysel sonuçlar sağlamaya başlamasından bu yana her iki yerde de bildirdiği en sert üç aylık düşüşler oldu.

Asya-Pasifik bölgesindeki büyüme bu düşüşleri telafi etti. Netflix, Hindistan'da fiyatları düşürdükten sonra bu bölgede 1,1 milyon müşteri kazandı. Hastings Netflix'i kablolu televizyona reklamsız bir alternatif olarak konumlandırmıştı, ancak şimdi hizmeti çok pahalı bulan insanlara hitap etmek için reklamların gerekli olduğunu söylüyor. Netflix fiyatlarını birkaç kez artırdı ve şu anda en pahalı yayın hizmetlerinden biri.

Microsoft'la anlaştı

Benjamin Swinburne liderliğindeki Morgan Stanley analistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Netflix'in hedefleri, içerik yatırımlarındaki büyümeyi ılımlı hale getirirken gelir artışını hızlandırmak" diyor. "Eğer başarılı olursa, hisseler daha iyi performans gösterecektir. Bununla birlikte, para kazanma girişimlerinin henüz başlarında ve başarı fiyatlandırılmamış olsa da, bizim görüşümüze göre bu bir başarısızlık da değil” diye belirtti. 

Şirket, reklam içeren seçeneği ilk olarak birkaç ülkede sunacak ve reklam satışları ve teknolojisiyle ilgilenmesi için Microsoft Corp. ile anlaştı. Reklamcılık küçük ölçüde başlayacak ve diğer video işletmeleri reklamlarına çok benzeyecek. Ancak Operasyon Direktörü Greg Peters, Netflix'in bunun önemli olabileceğine inandığını söyledi.

Kaybı azaltmak için iki parça halinde yayınladı

Netflix ayrıca, bir sezonun her bölümünü aynı anda yayınlama geleneğini bozarak, dizilerin yeni bölümlerini gruplar halinde yayınlamaya başladı. Stranger Things'i ve Ozark'ın final sezonunu iki parti halinde yayınladı. 

Toplu yayın stratejisi Netflix'in en büyük dizilerinin ömrünü uzatmasını sağlıyor. Her bölüm bir kerede yayınlandığında, izlemenin çoğu ilk birkaç hafta içinde gerçekleşiyor. Antenna'ya göre Netflix'i iptal edenlerin sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 87 arttı.

Stranger Things'in dördüncü sezonunun popülaritesi Netflix yöneticilerinin beklentilerini aştı. Fenomen dizi 2015'teki ilk gösteriminden bu yana servisin en başarılı yapımlarından biri oldu ve başrol oyuncusu Millie Bobby Brown'ı Hollywood'un en gözde kadın oyuncularından biri haline getirdi. 

Stranger Things'in yayınlanması, ikinci çeyrekte Netflix'e sahip olan hayranların sezonu bitirmek için üçüncü çeyreğin başına kadar hizmeti sürdürmek isteyecekleri anlamına geliyordu. Şirket, Stranger Things gibi hitleri, herhangi bir diziden daha uzun ömürlü olabilecek franchiselara dönüştürmek istiyor. Dizinin yaratıcıları bir yan dizi geliştiriyor ve Netflix ayrıca bir Broadway oyunu için planlarını açıkladı. Salı günü Netflix, The Lego Movie üzerinde çalışan Avustralyalı animasyon stüdyosu Animal Logic'i satın alacağını açıkladı.

İcra Kurulu Eş Başkanı Ted Sarandos görüşmede, "Şu anda bazı zorluklarla karşı karşıyayız, bunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz” dedi "Bu şirket ve bu ekip pek çok değişimden geçti" diye ekledi. İkinci çeyrekte toplam abone sayısı 220,2 milyon olan tahminlere kıyasla 220,7 milyona ulaştı. Hisse başına 3,20 dolarlık kazanç analistlerin tahminlerini aştı. 

Netflix bu çeyrekte Wall Street'in 8,1 milyar dolarlık tahminlerinin altında 7,84 milyar dolar gelir öngörüyor. Şirket, 2,72 dolarlık tahminlere kıyasla hisse başına 2,14 dolar kazanç öngörüyor ve toplam üyeliğin yine tahminlerin altında 221,7 milyona ulaşacağını söylüyor.

(Kaynak: Bloomberg)