27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2021 10:26 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Altın Küre’nin başı daha çok ağrıyacak

Ayrımcılık ve rüşvet iddialarının ardından Altın Küre’nin içine girdiği girdap derinleşiyor. HFPA’nın düzenlediği etkinliği büyük kanallar yayınlamayı reddediyor, oyuncular ödüllerini geri veriyor
Altın Küre’nin başı daha çok ağrıyacak

78’inci Altın Küre ödülleri sahiplerini bulmadan hemen önce ödülleri veren Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) ile ilgili ortaya çıkan yolsuzluk ve eski kafalı olmaya dayanan iddialar ödül törenini de gölgelemişti. Oksijen’in 26 Şubat tarihli sayısında haberi yapıldığı üzere Emily in Paris dizisinin tanıtımı için HFPA’dan 30 isim konuk edilmiş ve lüks şekilde ağırlanmıştı. Bunun sonucunda da Emily in Paris en iyi dizi adaylığı kazanmıştı. Dünyada ses getiren bu suiistimalin Oksijen’de yayımlanmasının ardından gazetemize de HFPA üyesi bir Türk gazeteci tarafından “Çamur at izi kalsın haberciliği” eleştirisi gelmişti. Oysa aradan geçen iki ay zarfında, HFPA gittikçe daha zor duruma düştü. Altın Küre ödülleri 2021’de sahiplerini buldu bulmasına ama sorunlar sona ermedi, törenin hemen ardından 100’ü aşkın halkla ilişkiler şirketi Altın Küre’yle ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Netflix, Prime Video gibi platformların da revizyona gidilmezse Altın Küre’yle işbirliği yapmayacaklarını belirtmelerinin ardından, birkaç gün önce en büyük darbe geldi. CBS kanalı önümüzdeki seneden itibaren ödül törenini yayınlamayacağını açıkladı. HFPA’nın en büyük gelir kaleminin CBS’ten gelen yayın geliri olduğu düşünülünce ödül töreninin fiilen sona erdiği bile söylenebilir.  İkinci büyük darbe de Scarlett Johannson’ın HFPA’ya tepki göstermesinin ardından Tom Cruise’un bugüne kadar aldığı tüm Altın Küre’leri iade edeceğini açıklaması oldu. Bu harekete eklenecek başka isimlerin de olacağını düşününce HFPA’nın başı daha çok ağrıyabilir.

Değişim kaçınılmaz

İçinde “gazeteci olmayan gazeteciler” barındırdığı iddia edilen HFPA, skandallardan sonra değişim sinyalleri verse de bu sinyallerin şimdiye kadar boşa çıktığı görülüyor. #OscarsSoWhite kampanyasından sonra  Akademi’nin kendini yenilemek zorunda kaldığı düşünülürse, HFPA’nın da top çevirmek yerine böyle bir değişime gitme gerekliliği kaçınılmaz olabilir.