26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

En süratli giden Formula 1 filmleri

Formula 1’in yeni sezonu bugün antrenman turları ile başlıyor. Bu görkemli organizasyonun heyecanını, tarihini ve kahramanlarını anlatan yapımların en dikkat çekenlerini seçtik
En süratli giden Formula 1 filmleri
Mithat Koray
Formula 1: Drive to Survive Netflix - F1 işbirliğiyle hazırlanan Formula 1: Drive to Survive’ın ilk sezonu 2019’un mart ayında yayınlanmıştı. Şubat 2020’de ikinci sezon gösterime girdi. Bu yıl 19 Mart’ta, yani F1 sezonunun başlamasından bir hafta önce de üçüncü sezon izleyiciyle buluştu. 2020 yarış takvimini içeren üçüncü sezonu farklı kılan özelliklerden biri de, pandemi sürecinde F1’de yaşananları görmemiz. Formula 1’in tek siyahi pilotu Lewis Hamilton’un renginden dolayı yaşadıkları ve ırkçılığa karşı sözleri ise yapımın duygusal anlarından. Son sezonu 10 bölüm, toplamı 30 bölüm. Motor sporları tutkunları mutlaka izlemeli. (Netflix) Fangio: Makinelerin Terbiyecisi 39 yaşında F1 dünyasına adımını atan Arjantinli Juan Manuel Fangio, dört takımda elde ettiği beş şampiyonlukla organizasyon tarihinin en başarılı isimlerinden biri. Yönetmenliğini Francisco Macri’nin yaptığı Fangio: Makinelerin Terbiyecisi, ünlü pilotun ilginç yaşam öyküsünü ekrana taşıyor. Yarışlarda neredeyse hiçbir güvenlik önleminin olmadığı dönemde üstelik en yaşlı pilot olarak piste çıkan Fangio’nun otomobil geliştirmedeki mahareti de aktarılıyor.  (Netflix) Rush (Zafere Hücum) Formula 1’i keyifli kılan belki de en önemli nokta yaşanan rekabetler. Bugün eksikliği hissedilen bu çekişmelerden biri 1970’lerin ortasında iki zıt karakterli sürücü, uçarı İngiliz James Hunt ve disiplinli Avustralyalı Niki Lauda arasında gerçekleşmişti. Bu rekabeti beyazperdeye taşıyan 2013 yapımı Ron Howard imzalı Rush (Zafere Hücum), Formula 1 dünyasının insan hayatını ikinci plana atabilen acımasız işleyişini ve yollarına yaşamla ölüm arasında devam eden sürücülerin öykülerini çarpıcı şekilde yansıtıyor. Başrollerde Chris Hemsworth ve Daniel Brühl var. (Netflix) Fernando Kariyerinde iki dünya şampiyonluğu bulunan Fernando Alonso, F1’de son olarak 2018’de yarışmıştı. Alonso üç senelik ayrılığın ardından bu sezon Formula 1’e dönüyor. Beş bölümlük belgesel dizi Fernando, İspanyol sürücünün F1 sonrası katıldığı farklı disiplinlerdeki araba yarışlarına odaklanıyor. Alonso’nun hedefi; Monaco GP, Le Mans 24 ve Indianapolis 500 yarışlarının üçünde de zafere ulaşan tarihteki ikinci isim olabilmek. Dizide zaman zaman İspanyol pilotun Formula 1 günlerine de dönülüyor. (Prime Video)
Senna
Senna
Senna Asif Kapadia’nın yönettiği ‘Senna’, sadece F1’de değil tüm spor belgeselleri içinde özel yere sahip. 2010 yapımı bol ödüllü film, Brezilyalı efsane Formula 1 pilotu Ayrton Senna’nın, saf yarış tutkusunun peşine takılarak atıldığı macerada elde ettiği başarıları, yaşadığı hayal kırıklıklarını ve hazin sonunu anlatıyor. Bu hikayenin merkezinde de bir rekabet var. Kahramanları ise mütevazı, dindar Brezilyalı Senna ile havalı Fransız Alain Prost. F1’in hiç adil olmayan dünyasının sorgulandığı belgeseli başarılı kılan bir nokta da son derece zengin arşiv görüntüleri (Kısa süre öncesine kadar Netflix’teydi, yeni bir platforma gelmesi uzun sürmeyecektir).