08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2022 22:05 | Son Güncelleme: 03.07.2022 22:19

Friends'in yaratıcısı Marta Kauffman'dan etnik çeşitlilik özrü

Friends'in ortak yaratıcısı Marta Kauffman, bir süredir diziye yöneltilen ırkçılık eleştirilerine cevap verdi. "Son 20 yılda çok şey öğrendim" diyen Kaufmann, dizide etnik çeşitlilik olmadığı için özür diledi
Friends'in yaratıcısı Marta Kauffman'dan etnik çeşitlilik özrü

Fenomen dizi Friends’in yaratıcılarından biri olan Marta Kauffman, dizide etnik çeşitlilik olmadığı için özür diledi. Marta Kauffman, insanların neden Friends’i eleştirdiğini şimdi anladığını söyledi. Popüler komedi dizisinin yaratıcısı Los Angeles Times'a, başlangıçta insanların sitcom'u çeşitlilik eksikliği konusunda haksız yere hedef aldığını düşündüğünü ancak "Son 20 yılda çok şey öğrendiğini" söyledi. 

Kaufman, "Suçluluğu kabul etmek ve kabul etmek kolay değil. Aynada kendine bakmak acı verici. 25 yıl önce daha iyisini bilmediğim için utanıyorum” dedi. 1994-2004 yılları arasında yayınlanan Friends'te Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc ve David Schwimmer rol aldı. Dizi uzun süredir karakterlerin hepsinin beyaz tenli olması nedeniyle eleştiriliyordu. 

"Tamamı siyahlardan oluşan bir Friends yapılmalı"

2020'de Schwimmer, The Guardian'a “Heteroseksüel beyaz bir erkek oalrak ayrıcalıklı olduğumun farkındaydım” diyerek dizinin çeşitlilik konusunda insanların yeteri kadar “uyanmadığı” bir dönemde yapıldığını söyledi. Dizide Ross karakterini canlandıran aktör, “Belki de tamamı siyahlardan ya da Asyalılardan oluşan bir Friends yapılmalı” dedi.

Ancak dizide Ross’un beyaz olmayan kadınlarla birlikte olması için çaba gösterdiğini söyleyen Schwimmer, “Dizideki ilk kız arkadaşlarımdan biri Asya-Amerikan bir kadındı daha sonra siyahi Amerikalı bir kız kadınla da çıktım. Bu benim açımdan bilinçli bir zorlamaydı” diye konuştu.

David Crane ile Friends’i yaratan Kauffman, LA Times'a George Floyd cinayetinden ve dolayısıyla diziyle ilgili şikayetlerden sonra ABD'deki sistemik ırkçılığı daha iyi anlamaya başladığını söyledi. Kauffman bu nedenle mezun olduğu Brandeis Üniversitesi’ne Afrika ve Afro-Amerikan çalışmaları bölümüne bahşedilmiş bir profesörlük kurulması için 4 milyon dolar bağışta bulunduğunu anlattı. 

(Kaynak: Los Angeles Times, CNN)

See final sezonu fragmanı