18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 17.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 18.03.2023 23:27

15 dakikalık şehir kavgası

Türkiye’nin büyük kentleriyle benzer sorunlar yaşayan Paris’in sıra dışı belediye başkanı Anne Hidalgo “Şehirlerin yaratıcılığı otomobillere bağlı değil. O anlayış 20'nci yüzyılda kaldı” diyor. Hidalgo, sakinlerin tüm temel ihtiyaçlarına 15 dakika içinde ulaşabildiği bir kent yaratmaya çalışıyor
15 dakikalık şehir kavgası

Henry Mance / Financial Times

Paris’in kuzeyinde bir zamanlar tren istasyonlarının son durakları, uyuşturucu bağımlıları ve mülteci kamplarıyla meşhur bir bölgede Anne Hidalgo kapsamlı inşaat çalışmalarını teftişe çıkmış. Önündeki dört şeritli ana yolda trafik tıkalı.

Belediye Başkanı Hidalgo “Eskiden burada tam bir kaos vardı” diyor. Eskiden mi diye soruyorum. “Tamam, hala var!” diyor. Kendi tabiriyle “trafik korkunç.” Ama başkanın Paris’in birçok yeri gibi Porte de la Chapelle için de radikal planları var. Daha az otomobil, daha geniş kaldırımlar ve daha fazla ağaç istiyor. “Elbette bisiklet de olacak. Bisikletler olmasa ben olmazdım!”

Paris belediye başkanı insanlara otomobil alışkanlığını bıraktırma konusunda dünyanın en iddialı projelerinden birini yürütüyor. “15 dakikalık şehir” yani yaşayanların 15 dakika içinde bütün temel ihtiyaçlarına erişebilmesini öngören kent planlaması konseptini benimsemiş.

Ulaşımı, konutları, istihdamı ve halka açık alanları yeniden düzenleyerek kent sakinlerinin işe gitmek için uzun ve kirliliğe yol açan seyahatlere gerek kalmadan yaşayabilmesini amaçlıyor. Analiz şirketi Inrix’e göre Paris Londra’dan sonra Avrupa’nın en kalabalık ikinci şehri. Ancak şimdi birçok bulvarda düzenli bisiklet trafiği var.

Şehirde otomobille dolaşmayı seven Parisliler öfkeli. Hidalgo’yu başkenti yaşaması zor ve keyifsiz bir yere dönüştürmekle suçluyorlar. Sosyal medyada #SaccageParis - “Paris Yağması” - hashtag’ini kullanarak baştan savma dikilen ağaçların ve bisiklet yollarının, ayrıca sokaklarda giderek arttığı söylenen çöplerin fotoğraflarını etiketleyenler var.

15 dakikalık şehir konseptinin yaratıcısı akademisyen Carlos Moreno’ya göre itirazların sebebi yoksulların halka açık alanları işgal etmesini istemeyen zenginler. Hidalgo “Bunun da payı var. Ama iyi şartlarda, büyük dairelerde oturduğu, sayfiyede evi olduğu için değişimle ilgilenmeyen muhafazakarlar da var. Orta sınıf Parislilerle aynı hayatı yaşamıyorlar.”

Cumhurbaşkanlığı seçiminde fiyasko

Hidalgo mesajını halkın geneline ulaştırmakta zorlandı: Geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçiminde sadece yüzde 1.75 oy alarak tarihin en kötü sonucunu elde eden Sosyalist Parti adayı oldu.

Ancak dünya Hidalgo’nun yaptığı değişiklikler hakkında yargıda bulunmak için çok beklemeyecek. 2024 Olimpiyat Oyunları Paris’te düzenleniyor. Bugün yol çalışmalarının yapıldığı yerde ziyaretçilerin her yere pedal çevirerek gitmesini sağlayacak 60 kilometrelik bisiklet yolları olacak. Porte de la Chapelle’e de terasında yeşil bir bahçe bulunan yeni bir spor salonu inşa edilecek. Hidalgo bölgenin vaktinde XIV. Louis tarafından yaptırılan “Les Valides kadar güzel” olmasını istiyor. “Halk güzelliği hak ediyor… Her dönem ‘Tamam ama şimdi olmaz’ diyen insanlar çıkıyor. Bense ‘Hayır, insanların acelesi var" diyorum."