09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2023 04:30 | Son Güncelleme: 07.04.2023 23:16

Esma Esad Suriye’nin dizginlerini ele geçirdi

First Lady yönettiği ekonomik konsey sayesinde halkının servetini zimmetine geçiriyor. Gayrimenkul, bankacılık ve telekomünikasyon gibi birçok sektörde Esma Esad’ın izi var ama para yakın ortaklarına ait paravan şirketlere ve offshore hesaplara gidiyor
Esma Esad
Esma Esad

Raya Jalabi / The Financial Times

Beşar Esad’ın 19 Mart’taki Abu Dabi ziyareti bölgedeki mevkidaşlarının gözünde itibarını sessiz sedasız geri kazanmaya başladığının son işareti olarak yorumlanmıştı. Ancak Suriyeli diktatörün ziyaretinin bir önemi daha vardı. Beşar Esad’a eşi Esma da eşlik etmişti. Suriye’nin gizemli First Lady’si on yıldan uzun bir süre önce başlayan iç savaştan beri bilinen ilk yurt dışı gezisinde baştan aşağı beyazlar içinde yine dikkatleri üzerine çekti.

Esma Esad başlangıçta mağrur, Batı ideallerine tutkun ve inatçı bir gelin olarak önemsenmezken zaman içinde Suriye’yi yöneten gaddar ailenin zirvesine yerleşerek ülkedeki en güçlü insanlardan biri oldu.
Kamuoyu önünde kendini Milletin Anası olarak sunuyor: Suriyeli asker ailelerini, kanserli çocukları ve 6 Şubat depremzedelerini ziyarete gittiğinde anaç bir tavır sergiliyor. Kocası yüzünden başlayan savaşta ölenlerin dul eşlerinin diktiği elbiseleri tercih ediyor.