28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.01.2024 04:30 | Son Güncelleme: 13.01.2024 23:19

Haberi üreten bizsek kazanan da biz olmalıyız

Teknoloji devleri, başta The New York Times olmak üzere yepyeni yapay zeka davalarıyla karşı karşıya. Sohbet robotlarının günün birinde internet aramalarına son verip vermeyeceği de meçhul ancak “gözetim kapitalizminin” bu son sürümünü belli ki “Big Tech” şirketleri kazanacak
The New York Times’ın genel merkezinin girişi.  (Fotoğraf: Getty Images)
The New York Times’ın genel merkezinin girişi. (Fotoğraf: Getty Images)

Rana Foroohar / The Financial Times

İçerik üreticilerinin “gözetim kapitalizmine” tepki koyacağı yıla gelmiş olabiliriz. Son haftalarda irili ufaklı haber kuruluşlarının yanı sıra komedyenler, yazarlar ve yaratıcı işler yapan başka isimler çok sayıda dava açtı. Eserlerinin yapay zeka yaratımında kanunsuz şekilde kullanıldığını iddia ediyorlar.

En yüksek profilli davalardan biri The New York Times tarafından açıldı. Gazete OpenAI’ı ve ona milyarlarca dolar yatıran Microsoft’u geniş dil modellerini eğitmek için milyonlarca The New York Times içeriğini kanunsuz biçimde kullanmakla suçluyor. Geniş dil modelleri zaman içinde internetteki arama trafiğinin yerini alabilir. Şu anda bu trafik hem teknoloji platformları hem de yayıncılar için kazanç kapısı durumunda.
Sorunun iki boyutu var. Yayıncılar ve içerik üreticiler hem bu modelleri eğitmek için kendi içeriklerinin kullanılması karşılığında adil bir ücret almıyor, hem de tüketicilerin internette bilgi aramak için kullandığı şirketlerin yapay zeka tarafından ciddi şekilde gölgelenmesi muhtemel. Big Tech olarak anılan büyük teknoloji şirketlerinin son 20 yıldır içerik üreticilerinden kopardığı kira ücretleri bile bunun yanında küçük kalabilir.