19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.05.2023 04:44 | Son Güncelleme: 26.05.2023 04:44

Sol, sağcı halkı kabul edemedi

“İnsanların çok farklı görüşleri olabilir. İçlerinde ırkçılar ve kadın düşmanları da bulunabilir ancak bunlar halk ve gerçek acıları, gerçek sıkıntıları var. Onları kabul etmek zorundayız. Bence sol bunu kabullenemedi”
Sol, sağcı halkı kabul edemedi

Rana Foroohar / The Financial Times

Genelde sabah 11’de öğle yemeği yenmez ancak MIT İktisat Profesörü Daron Acemoğlu zamanı verimli kullanan biri. İşimiz biter bitmez yeni kitabını anlatacağı podcast kaydını yapabilmesi için buluşmayı erkene ve Massachusetts’in Cambridge bölgesindeki ofisinin yakınına ayarlıyoruz. Boston’da ender görülecek türden Sumiao adlı harika Çin restoranındayız.

Acemoğlu’nun hatırı sayesinde restoranı bizim için erken açıyorlar. Çalışanlar Acemoğlu’nu “Merhaba hocam!” diye selamlayıp bizi arka tarafta, açık mutfağı görebildiğimiz özel odaya buyur ediyor.
Acemoğlu’nun ünü burayla sınırlı değil. Dünyanın iktisat çevrelerinde de meşhur. Nobel Ödülü’nün habercisi olarak görülen John Bates Clark Madalyası’nı kazandı. Siyaset, iktisat ve teknolojiyi harmanlama becerisi sayesinde bugünkü hemen her küresel siyaset tartışmasında adı geçiyor. Yine MIT’den profesör Simon Johnson ile yazdığı “Power and Progress” adlı yeni kitabında teknolojik ilerlemenin son bin yılını ele alıyor.

Hazırım: Uygun teşvik ve hukuki tedbirler olmazsa teknolojinin emek, ücret ve insanlığın gelişimi açısından her zaman bütün taraflara kazandıran bir şey olmayacağını konuşacağız. Ama önce başka bir ortak ilgi alanımız hakkında sohbete dalıyoruz. Konu Türkiye.