Çoğu kişinin nasıl yendiğine dair kafasında soru işareti yaratan Oreo bisküvilerinin asıl yenme şekli ikiye bölünmeleriyle olur. Yine de Oreo'nun ortaya çıkışının üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen, birçok uzman sinir bozucu bir sorunu çözebilmiş değil. Oda her iki gofretin de üzerinde dolgu olacak şekilde nasıl ayrılacağı. Wall Street Journal'ın haberine göre Oreo'nun ABD'deki başkan yardımcısı Michelle Deignan, gizli bir yöntem olmadığını söyledi.
Bir püf noktası var mı?
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) makine mühendisliği bölümünde doktora adayı olan Crystal Owens, "Onları birbirinden ayırmak ve sonra kremayı bir taraftan diğerine itmek zorunda olduğum için her zaman sinirlenmişimdir" dedi. Owens, kremanın her iki yarıya da yapışmasını sağlamanın bir püf noktası olup olmadığını bulmak için bir grup araştırmacıya liderlik etti. Owens genellikle 3 boyutlu baskıda mürekkep olarak kullanılabilecek malzemeler üzerinde çalışıyor ve bunları reometre olarak bilinen bir cihazda ters yönde dönen iki metal plaka arasında sıkıştırarak sıvıların nasıl deforme olduğunu ve burulma veya bükülme kuvvetlerine nasıl tepki verdiğini inceliyor.
Binden fazla Oreo üzerinde test edildi
Owens denemeleri yaparken Oreo kremasına benzer mekanik özelliklere sahip malzemelerin yani diş macunu, yoğurt, dondurma gibi ürünlerin yeterince kuvvete maruz kaldıklarında ortadan ikiye ayrıldığını söyledi. Araştırmacılar binden fazla Oreo'yu test ettikten sonra dolgunun test edilenlerin yaklaşık yüzde 80'inde sadece bir gofrete yapıştığını keşfettiler. Gofret ayrılırken ne kadar hızda hareket edilsede bunun bir önemi olmadığı görüldü.
Owens denemeleri yaparken Oreo kremasına benzer mekanik özelliklere sahip malzemelerin yani diş macunu, yoğurt, dondurma gibi ürünlerin yeterince kuvvete maruz kaldıklarında ortadan ikiye ayrıldığını söyledi. Araştırmacılar binden fazla Oreo'yu test ettikten sonra dolgunun test edilenlerin yaklaşık yüzde 80'inde sadece bir gofrete yapıştığını keşfettiler. Gofret ayrılırken ne kadar hızda hareket edildiğin de bir önemi olmadığı görüldü.
Yavaş ve hızlı ayırmak sonucu değiştirmiyor
Reometrenin en yavaş ayırma hızında yani yaklaşık beş dakika boyunca süren ayırma işleminde krema tek tarafta kaldı. Owens, maksimum hızda kremanın her iki yarıdan da ayrıldığını gördü. Owens, "Ayrıca kurabiyeleri elle ayırarak, soyarak, bastırarak, kaydırarak ve bir Oreo'yu ayırmak için diğer temel hareketleri yaparak test ettik. Elle ya da reometrede yapabildiğimiz hiçbir kombinasyon sonuçlarımızda herhangi bir şeyi değiştirmedi" ifadelerini kullandı.
O ve meslektaşları bulgularını geçen yıl Physics of Fluids adlı dergide yayınladılar. Makalelerinde, dünyanın en büyük atıştırmalık şirketlerinden Mondelēz International'a ait olan Oreo'nun bu sorunu çözmek için üretimi nasıl değiştirebileceğine dair önerilerini paylaştılar. MIT'in makine mühendisliği bölümünde lisans öğrencisi olan ve çalışmanın yazarlarından Max Fan, çözümlerden birinin her iki gofreti aynı anda bir krema damlasına yapıştırmak olduğunu söyledi.
Ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor
Hollanda'nın Groningen Üniversitesi'nde fizikçi olan ve çalışmaya katılmayan Thomas Schlathölter, üniversite öğrencilerine MIT ekibinin sonuçlarını gösterdi ve Hollanda Oreo'ları ile aynı ayırma işlemlerini denetti. Dr. Schlathölter, "Şaşırtıcı bir şekilde, birçok öğrenci dolgunun oldukça eşit bir şekilde ayrıldığını gözlemledi. Avrupa Oreo'ları farklı görünüyor" dedi. Dr. Schlathölter aradaki farkın krema formülünde olduğunu düşünüyor.
Oreo'lar 100'den fazla ülkede satılıyor ve sosyal medya Oreo'ların en iyi nasıl yeneceğine dair görüşlerle dolu. YouTube'da 13 milyondan fazla izlenen Oreo'ları yanlış yiyorsunuz başlıklı bir videoda bir kadının kremayı çatalla şişleyip süte batırdığı görülüyor. Diğer videolarda ise kremayı ıslatmak için pipet kullanılıyor.