18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 20.03.2023 14:34 | Son Güncelleme: 20.03.2023 16:06

Yaban mersini zayıf ve fit olmanın anahtarı olabilir

Nutrients'da yayınlanan araştırmada bilim insanları, egzersiz yaparken yağ yakımını ve kondüsyonu artırmanın yeni bir yöntemini keşfetti. 11 kişinin üzerinde yapılan deneyde yaban mersini tüketiminin kondüsyon ve yağ yakımında ciddi oranda bir artış sağladığı gözlendi
Yaban mersini zayıf ve fit olmanın anahtarı olabilir

ABD'li bilim insanları tarafından yaban mersini üzerine yapılan bir araştırmada, meyveyi tüketmenin kondüsyon ve yağ yakımında önemli ölçüde artışa sebep olduğunu ortaya çıktı. Vücudumuz egzersiz yaparken, yağ oksidasyonu olarak bilinen bir süreçle enerji için yağ asitlerini parçalar. Ancak egzersiz daha yoğun hale geldikçe, yağ oksidasyon oranı azalır ve artık yeterli yakıt sağlayamayan vücut karbonhidratlardan oluşan glikojen kaynaklarına dönmeye zorlanır. Bununla birlikte, glikojen seviyeleri düştükçe vücut daha yorgun hale gelir ve bu da egzersiz performansınızı sınırlayabilir.

California Polytechnic State Üniversitesi ve Gonzago Üniversitesi Kinesiyoloji ve Spor Yönetimi Bölümü'nden bilim insanlarından oluşan ekip, konsantre dozda yaban mersininin bu süreci hızlandırıp hızlandıramayacağını belirlemeye çalıştı. Çalışmada 11 sağlıklı erkek bisikletçiye 40 dakika orta düzeyde bisiklet sürmeleri istendi ve parmaklarından her 10 dakikada bir kan örneği alındı. Araştırma sonucunda, 14 gün boyunca yaban mersini tüketmenin 40 dakikalık orta yoğunlukta bisiklet sürme sırasında yağ oksidasyonunu artırdığı, karbonhidrat oksidasyonunu azalttığı ve plazma laktat seviyelerini düşürdüğü gözlemlendi.

Sporcular iki hafta boyunca günde 375 g antosiyanin içeren 25 g dondurularak kurutulmuş, doğal haliyle yaklaşık bir fincan meyve yemeye eşdeğer yaban mersini tozu tüketti. Testler, yağ oksidasyon oranlarının 20 dakikalık egzersizde yüzde 19,7, 30 dakikada yüzde 43,2 ve 40 dakikada yüzde 31,1 arttığını, yani gönüllülerin yaban mersini yedikten sonra daha fazla yağ yaktığını ortaya koydu. Nutrients dergisinde yayınlanan raporda, bisikletçilerin karbonhidrata bağlı glikojen depolarını daha az yaktıkları ve vücutlarında yorgunluğun bir göstergesi olan laktat seviyelerinin önemli ölçüde azaldığı tespit edildi.

Raporda aynı zamanda, "Bu çalışma, sağlıklı, eğitimli erkeklerde orta yoğunlukta egzersiz kullanarak yağ oksidasyonunu en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan bir egzersiz protokolü sırasında WB yabani yaban mersini tüketiminin daha yüksek yağ oksidasyon oranları ortaya çıkarıp çıkarmayacağını araştıran ilk çalışmadır" ifadelerine de yer verildi.

Yaban mersini

Yaban mersini, Kuzey Amerika’ya özgü, kısa boylu bir çalı bitkisidir. Diğer birçok meyve gibi yaban mersini de oldukça zengin besin maddesi içeriğine sahiptir. 1 fincan (148 gram) yaban mersini içerisinde yaklaşık olarak 85 kalori, 15 doğal şeker ve 4 gram lif bulunur. Bu meyvelerin yaklaşık olarak %85’i sudan meydana gelir. Bir fincan yaban mersini günlük tüketilmesi önerilen C vitamini düzeyinin %24’ünü sağlayabilir. C vitaminine ek olarak içerisinde B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminlerinden de düşük miktarda da olsa bulunur. A vitamini, K vitamini, magnezyum, manganez, bakır, demir, fosfor, potasyum ve folat, yaban mersini içerisinde bulunan diğer mikro besin maddeleridir.