07 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2024 10:34 | Son Güncelleme: 05.06.2024 10:39

Fransa mutfaktaki tacını İtalya ve İspanya'ya kaptırdı

Atout France tarafından yapılan anket ülkeye gelen tatilcilerin Fransız mutfağını tercih etmediğini bunun yerine İtalyan ve İspanyol yemeklerini seçtiğini ortaya koydu. Anket bazı kesimleri çileden çıkarsa da Fransız yemeklerinin düşüşte olduğunu iddia eden gözlemciler için sürpriz olmadı
Fransa mutfaktaki tacını İtalya ve İspanya'ya kaptırdı

Fransa uzun zamandır turistleri eşsiz gastronomi vaadiyle cezbetmeye çalışıyor, ancak yeni bir ankete göre ülkenin restoranları artık pratikte dünya birincisi değil. Fransız turizm kurulu Atout France tarafından yaptırılan ve Le Parisien gazetesi tarafından yayınlanan anket, uluslararası tatilcilerin İtalyan ve İspanyol mutfağını Fransız mutfağına tercih ettiğini ortaya koydu. Bulgular bazı gelenekçi kesimleri kızdırsa da Fransız yemeklerinin düşüşte olduğunu iddia eden diğer gözlemciler için sürpriz olmadı.

Anket, turizm bakanı Olivia Grégoire'ın Fransız aşçıların Asya'nın yanı sıra Danimarka, İspanya ve Peru'dan gelen rakipleri tarafından gölgede bırakıldığını söylemesinin üzerinden geçen 2 ayın ardından yayınlandı. Grégoire, gelecek vaat eden genç şefleri bulup eğitmek ve onları dünyayı gezmeye teşvik etmek için bir aşçılık akademisi kurmak istediğini söyledi.

Kültürel zenginlikte de alt sıralarda yer aldı

Harris Interactive tarafından Atout France için yapılan ankete 30 ülkeden 28,844 kişi katıldı. Ankete katılanlar İtalyan ve İspanyol yemeklerini Fransız yemeklerine tercih etmekle kalmadı, aynı zamanda Fransa'yı doğal alanları ve kültürel zenginlikleri bakımından da komşularının altında sıraladı.

Guide du Routard rehber kitap serisinin kurucusu Philippe Gloaguen, sonuçlar için tur operatörlerini suçladı ve tatilcileri yanlış restoranlara götürdüklerini söyledi. Fransa'nın “olağanüstü bir gastronomiye” sahip olduğunu ancak turistlerin genellikle daha düşük kaliteli büyük restoranlara yönlendirildiğini söyledi.
Protourisme danışmanlık şirketinin kurucusu Didier Arino ise bu görüşe katılmayarak Le Parisien'e şunları söyledi: “İspanya gibi ülkeler daha iyiye giderken biz, özellikle restoran sektöründeki işe alım zorlukları nedeniyle geriye gidiyoruz.” Bu zorluklar, otel ve restoranlarda tahmini 200,000 doldurulmamış pozisyon ile devam ediyor.

"Üstünlüğümüzü yeniden ortaya koyacağız"

Grégoire, Fransız mutfağını beğenmeyen ziyaretçileri anladığını söyledi. Nisan ayında yaptığı açıklamada “Fransız gastronomisi 1990'ların sonundan bu yana yabancı gastronominin yükselişiyle karşı karşıya ve diğer ülkelerin performansı ve etkisi karşısında geride kaldı. Şöhretimizin üzerine oturmak hata olur ve biz üstünlüğümüzü yeniden ortaya koyacağız" dedi.

"Yemekten ziyade misafirperverlikten kaynaklanıyor"

Atout France'ın direktörü Caroline Leboucher, Fransız restoranlarının azalan itibarının yemeklerinden çok misafirperverliklerinden kaynaklandığını öne sürdü. Leboucher, "Bazılarının daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Örneğin, İngilizce menü olmaması gerçek bir sorun" dedi. Anket ayrıca ziyaretçilerin Fransızları dostane olmayan insanlar olarak görme eğiliminde olduğunu da ortaya koydu. Ancak bu durum Leboucher gibi turizm yetkilileri için şok edici değildi: "Bu eleştiri çok sık yapılıyor.”

Leboucher iyileşme umudunu dile getirse de Le Parisien bu konuda şüpheci. Gazete, “Fransızları sihirli bir değnekle dost canlısı yapmak zor” dedi.