27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Dünya çapında 300 üniversitede

36 yılda felsefeden siyasete kadar 3 bin kitap yayımlayan Boyut Yayınevi’ni Kurucusu ve Genel Yönetmeni Bülent Özükan’dan dinledik
Dünya çapında 300 üniversitede
Damla Karakuş
Koleksiyon kitaplarıyla dikkat çeken ve dünyada 300’den fazla üniversitede kitapları yer alan Boyut Yayınları’nı, Yayınevi Kurucusu ve Genel Yönetmeni Bülent Özükan’dan dinledik. Boyut Yayınları’nın doğuşunu ve bugünlere nasıl geldiğini anlatır mısınız?  Boyut Yayınları’nı 1985 yılında kurdum. Yayıncılık mottomuzu “Hayatın her alanına kitap” olarak belirlemiştim. Felsefeden siyasete, romandan tarihe, yemek kitaplarından çocuk eğitimine ve müziğe 3 bin civarında kitap yayımladım. Periyodik dergi ve DVD gibi ürünleri de hesaba katarsanız Türkiye nüfusunun 3 katına yakın tekil kültür ürünü ürettik ve sattık. Öyle ki bir dönem satışlarımız yıllık 30 milyon dolara, personel sayımız 450’ye ulaştı. Türkiye için çılgınca bir büyüme olduğuna karar verip kademeli olarak küçüldük. Önce üretimden vazgeçtik. Kitap basımının yaratıcı ve keyif veren kısmı oldukça azdı. Sonra büyük kuruluşlarla rekabetten vazgeçtik. Başarılı olabilirdik ama maliyeti çok yüksek ve riskliydi. Ürettiğimiz kitaplardan ve dergilerden, DVD belgesel kitaplarından çok büyük keyifler aldık. Çünkü yayıncılığımızı yaratıcılık üzerine geliştiriyorduk. Dünyanın önemli müze ve üniversite kitaphaneleriyle iş birliklerimizi geliştirdik. Yayın dünyasının geleceğini okumaya çalıştık. Kitaplarımızı replikalarla, belgelerle buluşturduk. Kitaplarımız ve yarattığımız içeriklerle Amerika, Rusya ve Avrupa ülkeleriyle Ermenistan’da sergiler düzenledik. Günümüzde ani bir dönüşümle yayın çeşitliliğimizi azalttık. 450 kişiden 50 kişilik bir organizasyona çekildik. Yine kimsenin yapmaya cesaret edemediği yayınları gerçekleştiriyoruz. Belli başlı çalışmalarınızdan söz eder misiniz?  Kitaba dolma kalem muamelesi yapmaya başlayınca ortaya çok sevdiğimiz Koleksiyon Kitaplar çıktı. Çok sevdik. Koleksiyon kitaplarımızla, Kâtip Çelebi’yi, Pirî Reis’i, Claudios Ptolemaios’u Topkapı Sarayı Kitaphanesi’nin unutulmaya yüz tutmuş tozlu raflarından çıkararak kültür dünyasına kazandırdık. İslâm bilim tarihinden resim heykel sanatına ilişkin dünyanın en kapsamlı ve üstün görselliğe sahip kitaplarını okuyucu ile buluşturduk. Ve buluşturmaya devam ediyoruz. 

Sergi geliyor

Osmanlı ve Türk dünyasının en önemli haritalarını ilk ve son defa biz yayınladık. İstanbul’un tarihine ilişkin en kapsamlı haritaları bizim Tarihte İstanbul Haritaları kitabımızda yer aldı. Dijitalleşmeden ve dijital kitaptan vazgeçtik. 50 kişilik organizasyonumuzla yıllık satışı 1 milyon kitap olan yayınevlerinin satış hasılatını 10 bin-20 bin kitapla gerçekleştirebiliyoruz. Türkiye’nin en büyük (nitelik ve nicelik olarak) kültür ihracatçısıyız. Dünyanın 300’den fazla üniversite ve fakülte kütüphanesine dijital paylaşım haklarıyla kitaplarımızı satıyoruz. Türkiye’de kitap koleksiyoneri 60 binden fazla kayıtlı müşterimiz var. Kimsenin cesaret edemediği yüksek maliyetli kitap projelerini gerçekleştiriyoruz. İngilizce ve Türkçe hazırlanan Kâtip Çelebi, Pirî Reis, Claudios Ptolemaios (dünyanın ilk atlası) kitapları, Fuat Sezgin’in İslâm Bilim Tarihi ve Georges Bass’ın Türkiye Sualtı Arkeolojisi gibi Boyut’un Koleksiyon Kitapları dünya üniversitelerince öğrencilere tavsiye edilen kitaplardan. Boyut Koleksiyon Kitapları’mızın sayısı 50’ye yaklaştı ve aldığı uluslararası övgüler en büyük zenginliğimiz…  Son olarak yakında çıkacak olan iki büyük ciltten oluşan 100’üncü Yılında Lozan Barışı ve Kemal’in Türkiye’si kitaplarımızı da yetkin tarihçi ve akademisyenlerle hazırladık. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş felsefesini de tartışarak ele alan kitabımızın sergisi de 27 Ekim 2021’de Tekel’in eski Likör Fabrikası’nda ziyarete açılıyor. Tarihte İstanbul Haritaları (Kutulu)/ Bülent Özükan/ 336 Sayfa Boyut Yayın Grubu’nun “Koleksiyon Kitaplar” serisinde Bülent Özükan’ın hazırlayarak yayımladığı Tarihte İstanbul Haritaları kitabı, Osmanlı ve Türk coğrafyasına ilişkin büyük boyda yayımlanan (51.5 x 35 cm) ve özel kutusunda sunulan kitaplar serisinin altıncısını oluşturuyor. İngiliz, Fransız, Alman ve Rus kartografların İstanbul için özel olarak hazırladıkları 14.-19. yüzyıllara ait haritaların çoğunlukta olduğu atlasta ayrıca İtalyanca, Yunanca, Macarca, Ermenice ve İsveççe İstanbul’un tarihteki haritaları yer alıyor. Dünya kütüphanelerinden derlenen pek çok harita ve belge ilk kez Tarihte İstanbul Haritaları kitabında yer alıyor. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Tarihte İstanbul Haritaları atlası, Tarihte Türkiye Haritaları atlasının devamı niteliğine de sahip.

Boyut Yayınları Tüm Zamanlar En Çok Satanlar Listesi

  1. Klasik Müzik Koleksiyonu 
  2. Kitâb-ı Cihannüma / Katip Çelebi 
  3. Kod Adı Susurluk / Fikri Sağlar, Emin Özgönül
  4. Anılar ve Düşünceler / Erdal İnönü 
  5. Sanat Atlası
  6. Girişimcinin El Kitabı / Steve Blank, Bob Dorf
  7. İstanbul Arka Sokak Lezzetleri / Ansel Mullins- Yigal Schleifer
  8. Refika’nın Mutfağı / Refika Birgül
  9. Sarıkamış / Bingür Sönmez, Reyhan Yıldız
  10. İnsan ve Kültür / Bozkurt Güvenç