29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 02.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Okuma baharı

Bahar ödüllü romanlarla, tüm dünyayla aynı anda okuruyla buluşan kitaplarla geliyor. Raflar yeni heyecanlar, tekrar basımlar, klasikler, araştırmalarla dolacak
Okuma baharı
Nazlı Berivan Ak
[email protected]

Ve nihayet Zülfü Livaneli

İnkılap Kitabevi:  Çizgi romandan şiire, araştırma incelemeden romana geniş bir listeyle baharı selamlıyor. Güzel haber: Uzun süredir beklenen Zülfü Livaneli’nin yeni romanı Balıkçı ve Oğlu geliyor! Deniz Ülke Arıboğan imzalı Salgınların Psikopolitiği de yine dikkat çekici kitaplardan… Çizgi romanda ise Ersin Karabulut imzalı Yeraltı Öyküleri yolda! Ayrıca; Orhan Bahtiyar/ Muhsin Ertuğrul Biyografisi; Erik van den Brink/ Şefkat Korkaklara Göre Değil; Şafak Nakajima/ Aklın Kutsal Kitabı.

Gerçek Taht Oyunları 

Epsilon Yayınevi: Yayınevi baharı Maurice Druon’nun Lanetli Krallar (Les Rois Maudits) adlı serisiyle karşılıyor. George R. R. Martin, “Gerçek Taht Oyunları nasıl olurdu diye düşünüyorsanız, yanıtı işte bu seride,” diyor. Bir diğer güzel haber, Jeanette Winterson tüm eserleriyle artık Kafka’da. Vişnenin Cinsiyeti, Pınar Kür çevirisiyle baharda okurların karşısında… Ayrıca; Yoko Ogawa/ Hafıza Polisi ile çevirileri yolda olan Jim Carrey/ Memoirs and Misinformation; Toshikazu Kawaguchi/ Before the Cafe Gets Cold.

Nobel’den sonraki ilk eser

YKY: Önce Amin Maalouf, devamında Orhan Pamuk… YKY’nin bahar ayları için de büyük sürprizleri var, en başta Kazuo Ishiguro! Yazarın 2017 yılında aldığı Nobel Edebiyat Ödülü’nden sonraki ilk romanı Klara ile Güneş yolda... Ayrıca: Gökhan Yılmaz/ Hevesin Kaçış Yönü; Ralf Rothmann/ O Yazın Tanrısı; Jens Rehn/ Görünürde Hiçbir Şey Yok. 

Özlenen yazarlar döndü

İletişim Yayınları: İletişim Yayınları’ndan özlediğimiz yazarların, uzun süredir beklenen başlıkları var. Şebnem İşigüzel’den İstanbullu Amazonlar, 1809 yolda. Daha önce Sokaknâme, Bir Sokak Müzisyeninin Kaleminden kitabıyla okurla buluşan Sedat Anar’dan Hallerin Esiri geliyor. Yemek kültürü, tarihi ile ilgili özel kitapları barındıran ‘Ruhun Gıdası Kitaplar’ dizisine güzel bir kitap ekleniyor: Dört Mevsim Mehlika, yazarı Işıl Ertunç.

Booker finalistleri

April Yayınevi: Han Kang, Richard Bach, John Perkins ve empati kraliçesi Jodi Picoult ile yıla başlayan April Yayıncılık, baharı güncel edebiyatla karşılıyor. Polisiye edebiyatın önde gelen isimlerinden Algan Sezgintüredi, Kavgaz’la bir dönem polisiyesine imza atıyor. Booker finalistleri Kiley Reid ve Avni Doshi’nin ses getiren romanları da baharda raflarda: Ne Eğlenceli Çağ ve Yanık Şeker! Ayrıca: Halil Babilli/ Prensesin Tebaası; Angela Chadwick/ XX; Eric Bernt/ Ses Hızı; Stephanie Scott/ Benden Kalan Senindir. 

İki Alain de Botton birden 

Everest Yayınları: Şiirden romana, öyküden denemeye Everest baharı zengin bir listeyle karşılıyor. Günümüzün çok sevilen düşünürlerinden ve popüler kültür yazarı Alain de Botton’dan Ahu Antmen tercümesiyle Aşk Üzerine ile Tülin Er çevirisiyle Havalimanında Bir Hafta okurlarla buluşuyor. Uzun zamandır baskısı bulunmayan Georges Perec imzalı Kış Yolculuğu ve Peşindeki Yolculuklar’ın yanı sıra Susan Sontag imzalı Bilinç Tene Kuşanınca da baharda raflarda olacak.  Ayrıca: Nazlı Eray/ Mırmır Osman – Resimli Hikâyeler; Zeynep Göğüş/ Yok Çünkü Telafisi; Selahattin Özpalabıyıklar/ İtalik Benim.

Tuna Kiremitçi’den yeni roman

Doğan Kitap: Yayınevi baharı klasikler ve modern edebiyatla karşılıyor. Nedim Gürsel’in yeni romanı Altın Saçlı Çocuk ile Tuna Kiremitçi’nin yeni romanı Mezun Cinayetleri öne çıkanlar arasında… 24 yazarın evden kaçış ve/veya geride kalış anlatılarını kaleme aldığı ve Defne Suman’ın derlediği Evden Kaçmanın Yolları da yine dikkat çekici kitaplardan. Ayrıca: Tess Gerritsen/ Masumiyetin İçin Savaş ve Gölgesizlerin Tutkulu Dansı; Barış Muslu/ Teslimiyet ile İyileşme Mucizesi; Şengül Hablemitoğlu/ Uzun Bir Veda; Ayşegül Çoruhlu/ Bağışıklık Kitabı.

Salgın günlerine uygun

Can Yayınları: Yayınevi zengin bir listeyle baharı karşılıyor. Susanna Tamaro imzalı Büyük Bir Aşk Hikâyesi Eren Cendey çevirisiyle raflarda olacak. Frank Snowden’den Salgınlar ve Toplum dönemin önemli kitaplarından… Murat Gülsoy’un yeni öykü kitabı Belirsiz Bir Anın Kıyısında da baharda okurlarla buluşuyor.  Ayrıca; Joseph Roth/ İsyan; Wolfgang Streeck/ Kapitalizm Nasıl Bitecek?; Yeşim Aslan/ İsli Çocuklar; Friedrich Schiller/ Ihlamurlar Altında Gezinti.