26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2022 12:53 | Son Güncelleme: 21.07.2022 13:19

Birleşik Krallık’ta Top Gun’dan sonra 2000’ler stili pilot güneş gözlükleri satışları zirvede

Top Gun: Maverick filmi gişede yakaladığı başarı sonrası güneş gözlüğü satışlarını da domine etti. İngiltere'de Tom Cruise'un karakteriyle özdeşleşen gözlük modelinin satışları arttı
Birleşik Krallık’ta Top Gun’dan sonra 2000’ler stili pilot güneş gözlükleri satışları zirvede

Mayıs’ta vizyona giren Top Gun: Maverick filminin başarısı gişe gelirlerinin ötesine geçiyor. Film bir milyar dolardan fazla gelir elde etti. Tom Cruise’un pilot güneş gözlükleri takmasıyla da İngiltere'de pilot güneş gözlükleri satışları da artırıyor. Serinin ilk filmi 1986'da piyasaya sürüldüğünde de Ray-Ban'ın orijinal gözlüklerinin satışı artmıştı. Şimdi de aynı etkiyi yarattı.  

Bu yazın çok satanlarından biri

İngiltere'nin en büyük güneş gözlüğü perakendecilerinden biri olan David Clulow'un sözcüsü, 184 sterlin (218 dolar) fiyatındaki Top Gun'ın klasik RB3025 Pilot gözlüğünün, 329 sterlinlik olan Ray-Ban Wayfarer gözlükleriyle birlikte bu yazın en çok satan modellerinden biri olduğunu söyledi. 

Daha küçük güneş gözlüğü markaları da Kim Kardashian'dan ilham alan, yüzyılın devri 2000’ler modasıyla geçmişe dönen Y2K’yi talep eden moda odaklı Z kuşağı müşterilerinden talep görüyor.
Birleşik Krallık'taki en popüler tasarımlar, her cinsiyet, yüz şekli veya stil için uygun olan yuvarlak şekilli çerçeveler oluyor.

En popüler modeller

David Clulow'da, Oliver Peoples'ın 287 sterlinlik yuvarlak Gregory Peck modeli ve 147 sterlinlik yuvarlak kenarlı yeni bir tasarım olan Hawkeye en çok satanlar listesine girdi. Londra'nın Chiltern Caddesi'ndeki MONC'un kurucusu Freddie Elborne, mağazanın en çok satan ürününün, neredeyse herkese yakışan unisex yuvarlak bir çerçeve olan Kallio olduğunu söylüyor. 

Benzer şekilde, Brighton merkezli Pala Sunglasses'ın kurucusu John Pritchard, şirketinin satışlarının yüzde 65'inin yuvarlak çerçeveli model olduğunu tahmin ediyor. Pala'nın en çok satan modeli yuvarlak kaplumbağa kabuğu renklerinden kenarlı olan Lich.  Pritchard "Bu bizim daimi olarak en çok satan modelimiz" dedi.

Hadid stili popülerleştirdi

Farklı yüz şekillerine uygun 3D baskı tasarımlar yapan Berlin merkezli Reframd'ın CEO'su Ackeem Ngwenya, Londra ve İngiltere'nin şirketin üçüncü en büyük pazarını oluşturduğunu ve Umoya ve Yao gibi daha yuvarlak stillerinin en popüler olduğunu söylüyor. Her ikisi de 208 sterline satılıyor.

Moda öncüsü bir marka olan bağımsız gözlük markası MOY Atelier'in kurucusu ve kreatif direktörü Betty Bachz da yuvarlak hatlı gözlüklere olan ilginin arttığını görüyor. Markanın en çok satan ürünü, Londra'daki modern tüketiciler için yeniden tasarlanan 195 sterlinlik orta boy küçük oval şekilli Osiris. Bachz, bu modelin popülaritesini Kardashian ve Bella Hadid'in 2000’lerden esinlenen stillerinin artırdığını düşünüyor.

"Her şey 2000'ler tarzı"

Bachz artık moda olan her şeyin 2000’ler tarzında olduğunu ve bunun gözlükler için de geçerli olduğunu söylüyor. Insanların “Matrix vari, siberpunk ve spor” stili istediğini bildiriyor. Markanın sahibi, Z kuşağının çoğunun Balenciaga ve Oakley bisiklet gözlükleri takıyor olduğunu söylüyor. Bu tarzın, 1990 senelerinde, Brad Pitt ve Gwyneth Paltrow gibi ünlülerin tarzına benzediğini belirtiyor.

UV koruması olmayan gözlükler için uyarı

Dünyada yükselen sıcaklık da güneş gözlüklerine olan ilgiyi artırdı. Geçtiğimiz hafta İngiltere'nin Meteoroloji Ofisi, uygun UV koruması olmayan ucuz güneş gözlüklerine karşı uyarı yaptı. Elborne, “sıcak hava dalgasının MONC’deki satışlarda bir fark yarattığını” ve insanların güneş çıktığında veya yurt dışına gitmeden hemen önce dükkana güneş gözlüğü almak için geldiklerini belirtiyor. 

Yine de, moda dünyası güneş gözlüğü satışlarına egemen olmaya devam ediyor. 2000’ler stilinin yeniden canlanması, insanların güneş gözlüğü satın aldıkları ve taktıkları dönemleri etkiliyor olabilir. Bachz, müşterilerinin giderek daha fazla "sonbahar ve kış aylarında ve hatta iç mekanlarda güneş gözlüğü taktığını" söylüyor. Pala'daki Pritchard ise kendi müşterilerinin farklı nedenleri olduğunu söylüyor. Pritchard “Marka olarak dünyanın her yerinde güneşi takip ediyoruz. İngiltere'de Mart ayındaki tatilinden önce oldukça fazla ilgi görüyoruz” diyor.

Markanın kurucusu "Daha sonra, yaz bitip Ekim ayı geldiğinde Avustralya'ya geçmeye başlıyorum, Noel döneminde güneş gözlükleri" diye ekliyor.