20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 31.10.2022 10:50 | Son Güncelleme: 31.10.2022 16:57

Taylor Swift'in Midnights albümü ilk haftasında satış rekorları kırdı

Taylor Swift'in son albümü 575 bin'i plak olmak üzere 1,58 milyon sattı. Taylor, Midnights albümünün elde ettiği satış oranıyla başarıya imza attı ve şimdiye kadarki en büyük çıkışını yaptı
Taylor Swift'in Midnights albümü ilk haftasında satış rekorları kırdı

11 Grammy ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı Taylor Swift'in yeni albümü, 575 bin'i plak olmak üzere 1,58 milyon kopya sattı. Taylor Swift'in son albümü, hayranlarının internet üzerinden dinlemesi ve rekor miktarda plak satın almasıyla  bir başarıya imza attı ve şimdiye kadarki en büyük çıkışını yaptı.

Eski adı Nielsen Music olan Luminate Data'ya göre Midnights tüm formatlarda 1,58 milyon kopya satarak Billboard 200 albüm listesinin zirvesine yerleşti ve yılın en büyük satış haftasını gerçekleştirdi. Böylece Swift, yedi yıl önce Adele'in 25 adlı albümünden bu yana en büyük satış haftasını elde eden sanatçı oldu.

Albümlerin piyasaya sürüldükleri ilk hafta satması yeni bir çalışma ile ortaya çıkan bir sanatçı için başarının temel ölçütü olarak kabul edilirdi. İlk hafta satış rakamları son yıllarda müşterilerin CD ve albümleri iTunes üzerinden satın almaktan Spotify ve Apple Music gibi hizmetler üzerinden dinlemeye yönelmesiyle geriledi.

Sanatçı   Albüm  Yıl Dinlenme (milyon)
Adele 25 2015 3.38
NSYNC No Strings Attached  2000 2.42
NSYNC Celebrity    2001 1.88
Eminem The Marshall Mathers LP  2000 1.76
Backstreet Boys Black & Blue 2000 1.59
Taylor Swift  Midnights  2022 1.58
Taylor Swift  1989  2014 1.29
Taylor Swift  Reputation  2017 1.22

Geleneksel satışlar daha ağır basıyor

İlk hafta toplamı, fiziksel ve dijital kopyaların yanı sıra müzik platformlarının satışlarının bir kombinasyonunu temsil eder. Müzik endüstrisinin satış matematiğinde iTunes ya da CD gibi geleneksel satışlar daha ağır basar. Bir albüm satışına eşit olmak için bin 250 ses ve video ya da 3 bin 750 reklam destekli müzik dinleme platformları albümlerin yerine geçiyor. Swift, beş farklı albümüyle bir haftada en az bir milyon kopya satan tek sanatçı. Midnights ile bir albüm için şimdiye kadarki en büyük üçüncü yükselişe imza attı. Luminate'in 1991'de müzik satışlarını takip etmeye başlamasından bu yana, modern çağda bir plak albüm için en büyük satış haftası olan bu haftada 575 bin plak satıldı.

“Yegane sanatçılardan biri”

Müzikal bir hit olmasının yanı sıra, Midnights için gişe rekorları kıran hafta, hayranlarını sosyal medya ve fiziksel albüm kopyaları aracılığıyla bir araya getiren Swift tarafından dikkatlice düzenlenmiş bir planın sonucudur. Plak şirketi ve sektör yöneticileri, Swift'in pazarlama stratejisinin beyni olduğunu ve iş anlaşmalarına çoğu sanatçıdan daha fazla dahil olduğunu söylüyor. Swift'in plak şirketi Republic Records'un eş başkanı Jim Roppo, "Taylor, bu seviyede bir müzik ve yaratıcılık sunabilen yegane sanatçılardan biri" dedi.

Swift, sayısız fiziksel kopya satmaya devam ediyor. Swift Midnights ile yayınlandığında yayın hizmetlerinde mevcut olan bir albümle milyon sınırına ulaşan ilk sanatçı oldu. Adele, albümü 25'in ilk hafta 3,38 milyon kopya satarak bu alandaki rekoru elinde tutuyor. Swift'in pandemi sırasında yayınladığı iki sürpriz albümün aksine, Midnights modern bir pop albümünü tanıtmak için geleneksel ve yeni her aracı kullanan bir tür çalışma olarak hizmet ediyor.

Sanatçı ortaklığı şirketi Firebird Music Holdings'in CEO'su ve Every Single Album serisinin eş sunucusu Nathan Hubbard, "Bu durumda, eski başarı ölçütlerine ulaşmak için gerçekten yeni taktikler kullandı" dedi. Hubbard ayrıca Taylor Swift'i bugünün müzik dünyasının en iyi CMO'su ve CEO'su olarak nitelendiriyor.

Yapılan albüm reklamları işe yaradı

Her şey, Taylor Swift'in Ağustos ayında MTV Video Müzik Ödülleri'nde ödül kabul ederken yeni albümün geleceğini duyurmasıyla eski usul başladı. Albümün 21 Ekim'de yayınlanmasından bir ay önce TikTok "gece yarısı @taylorswift13'ün TikTok hesabında bizimle buluşun" diye tweet attı ve Swift gece yarısı parça isimlerini açıkladığı videolar yayınlamaya başladı.

Spotify, gece yarısı dünyanın dört bir yanındaki reklam panolarında şarkı sözlerini, teaser videolarını ve Swift'in albüme neyin ilham verdiğini anlattığı video kliplerini yayınladı. Swift, Apple Music için özel bir meet me at midnight parçası kaydetti ve Apple Music, Swift'in yazı stiline göre kategorize edilmiş müziklerinden oluşan bir dizi çalma listesi yayınladı. Amazon Music bir müzik videosu tanıtım fragmanı yayınladı ve  Swift'i reklam panolarına yansıttı. Swift, Midnights yayınlanmadan önceki 24 saat boyunca yalnızca kendi müziğine yer veren Pop Culture çalma listesi için özel bir giriş parçası hazırladı. Taylor, reklam panolarına da yerleştirilen SiriusXM'de hayranları tarafından gönderilen albümle ilgili soruları yanıtladı.

Böylesine geniş kapsamlı bir tanıtımın maliyeti genellikle plak şirketinin pazarlama departmanları ile yayın ve sosyal medya hizmetleri tarafından karşılanıyor. Swift, Anti-Hero adlı şarkısının klibini yayınladıktan sonra, hayranlarını YouTube şortlarında #TSAntiHeroChallenge'a katılmaya yönlendirdi ve şarkının bir parçasını kullanarak kişisel kuşkularını paylaştı. Albüm, Swift'in web sitesinden dijital albüm, farklı renklerde dört versiyonlu CD ve plak olarak satın alınabiliyor. 49 dolarlık mekanizma, dört versiyonu da satın alanların bunları bir saat haline getirmesine yardımcı oluyor. Hayranlar ayrıca Midnights kasetini de satın alabiliyor. iTunes'a özel versiyonda bir de bonus parça bulunuyor. Web mağazası imzalı kopyaların ön siparişlerini sattı.

Albümün hem CD hem de plak olarak beşinci rengi sadece Target mağazalarında mevcut. CD'de üç özel bonus parça yer alıyor. Capital One kart sahipleri CD ve tişört içeren lüks bir kutu seti satın alabiliyor.Swift,13 parçalık albümün piyasaya sürülmesinden üç saat sonra, iTunes gibi dijital perakendecilerde ve yayın hizmetlerinde mevcut olan yedi ek şarkının yer aldığı 3 a.m. versiyonunu ve dijital bir not kitapçığının olacağını açıkladı. Geçtiğimiz hafta Spotify, albümün ne kadar çok dinlendiğini gösteren reklam panoları astı. Panoda, 'Sahile yağan kar gibi, Los Angeles Midnights'ı sadece 4 günde 16.8 milyon dakika dinledi' yazıyordu.