26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.09.2022 15:13 | Son Güncelleme: 12.09.2022 15:59

20 yıllık hostes New York Times'ta cevapladı: Alkollü yolcular, jet lag, oturma düzeni...

Daha önce New York Times'a uçuşları kolaylaştıracak öneriler yazan 20 yıllık hostes Kristie Koerbel, bu defa da insanların uçuşlara dair merak ettiği durumlara dair bilgiler verdi
20 yıllık hostes New York Times'ta cevapladı: Alkollü yolcular, jet lag, oturma düzeni...

Kristie Koerbel / The New York Times

20 yıldır görevde olan bir hostes olarak bu rötarlar ve iptallerden oluşan dönemin bizim için de pek keyifli geçmediğini söyleyebilirim. Bu yazın başlarında bu dönemle nasıl başa çıktığıma dair ipuçlarını paylaştım ve uçuşlar hakkında okuyucuların sorularını cevapladım. Umarım stresinizi azaltmaya biraz yardımcı olmuşumdur. Sorular gelmeye devam ettiğinden birkaç tane daha cevaplamak eğlenceli olur diye düşündüm.

İşte bazıları uzunluk ve netlik için hafifçe düzenlenmiş olan yeni sorularınıza yanıtlarım…

S: Uçuş sırasında uyumak jet lag’ı azaltmaya yardımcı olur mu?

C: Eğer uçakta uyuyabilen biriyseniz, uzun bir uçuşta biraz kestirerek zamanınızı akıllıca kullanabilirsiniz.  ABD’den Avrupa’ya olan uzun uçuşlarda genelde yemek yiyorum ve nadiren becerebilsem de uyumayı deniyorum. İndiğimde, yerel olarak bulunduğum yerdeki yatma saatine kadar ayakta kalıyorum. Eğer gözlerimi açık tutamayacak durumdaysam güç uykusu için kısa bir süre kestiriyorum. Böylece gecede uyuyabiliyorum. Böylece ertesi gün dinlenmiş olarak uyanmak için vücudunuzu doğru programa sokmuş oluyorsunuz. 

Genellikle ters rota için uçuşlar gündüz oluyor. Bunlarda da eve gider gitmez uyumak için kendimi uyanık kalmaya zorluyorum. Uzun bir uçuşta kısa bir şekerleme zarar vermez ve uçuşunuz 12 saatten uzunsa, mümkün olduğu kadar uyuyun.

S: Diyabet gibi dışarıdan anlaşılmayan bir rahatsızlığı olan yolcu, tek başına seyahat ediyorsa uçuş sırasında bir problem olması durumunda kabin görevlisine haber vermeli mi?

C: Yalnızsanız ve tıbbi uyarı bileziği takmıyorsanız, lütfen bize bildirin. Ne gibi bir sorun olabileceğini önceden bilmek sizin ihtiyaçlarınıza daha doğru ve hızlı yanıt verebilmemizi sağlar. Örneğin hipogliseminiz var (düşük kan şekeri), bu zehirlenmeye benzer semptomlar gösterebiliyor. Bu yüzden diyabetiniz olduğunu ve sarhoş olmadığınızı biliyorsak hemen tıbbi yardım sağlayabiliriz. 

Bir keresinde bir yolcu bana sık sık nöbet geçirdiğini ve bunlarla nasıl başa çıkmam gerektiğini anlattı. Uzun bir uçuş değildi, bu yüzden onu son sıraya, mutfağıma yakın bir yere taşıyabildim. Aslında uçuşta birkaç küçük nöbet geçirdi  ama ben yakınındaydım ve her zaman güvende olduğundan emin oldum.

S: Yaptığım son birkaç uçuşta orta sırada otururken yan tarafımda oturan yolcu her iki kol kısmına kollarını dayadı, bacaklarını açtı ve sürekli dirsek atıyordu. Buna dair bir görgü kuralı yok mu? Gerçekten herkes bu konuda serbest mi? 

C: Bacakları yayarak oturmak hiçbir yerde kabul edilebilir değil. Bununla birlikte, orta koltuk uçuşlarda tam bir işkence aletidir. Orta koltuğun her iki kol dayanağına sahip olması yazılı olmayan bir kuraldır. Koridor ve pencerenin her biri kendi kol dayanağına sahiptir. 

Alanınızı işgal eden biriyle başa çıkmak için onlarla nazikçe konuşmayı deneyin. Sıklıkla bu insanlar sizi rahatsızlık ettiklerinin farkında bile olmazlar. “Koltukları git gide küçültüyorlar” gibi şakayla karışık konuşmayı deneyin. Böylece sanki probleminiz onunla değil de koltuklaymış gibi davranmış olursunuz. Kendinizi güvende hissettiğiniz sürece uçuş görevlisini dahil etmeden önce kendiniz halletmeyi deneyin. Hepimiz orta koltuktan nefret ediyoruz ancak uçuş ikiniz için daha rahat olabilir.

S: Uçuş görevlilerine minnettarlığımı nasıl gösterebilirim? Bir keresinde onlar için kurabiye getirmiştim ancak sonra öğrendim ki yolculardan yiyecek almalarına izin verilmiyormuş. Bu doğru mu? Bunun yerine ne yapabilirim?

C: Yolcuların verdiği yemeklerin yenmemesine dair bir kural bilmiyorum ancak ev yapımı ikramlar söz konusu olduğunda, nereden geldiğini veya içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Siz iyi niyetli olsanız bile tüm olasılıkları düşünüp onları yemeyiz. Ayrıca birçok havayolu uçuş ekiplerinin aynı anda gıda zehirlenmesine maruz kalmasını önlemek için, ayın gün aynı yerden yemek yememelerini tavsiye eder. Bu nedenle ev yapımı bir şey getirmenizdense şeker gibi paketli şeyler daha güvenli olacaktır. 

Eğer bize bir şey vermek istiyorsanız hediye kartları iyi bir seçenek olabilir. Havaalanlarında yaygın olarak bulunan, sabahın erken saatlerinde yapılan uçuşlarda bizi taze ve zinde tutmaya yardımcı olan sıcak, rahatlatıcı bir içecek gibi herkesin tadını çıkarabileceği şeyler satan yerleri düşünün. Aldığımız her hediyeye kıymet veriyoruz, ne olursa olsun günümüzü güzelleştiriyorlar.

S: Bir kişinin uçuş sırasında ne kadar alkol aldığınız takip ediyor musunuz? Birisine alkol vermeyi kesmeye ne zaman karar veriyorsunuz? 

C: Ben izliyorum. Birisi üç ila dört alkollü içki içtikten sonra kafamdan notlar almaya başlıyorum. Bir şeye karar vermeden önce uçuşun uzunluğunu ve kişinin kendi kendine nasıl davrandığını düşünüyorum. Saldırganlığın artması, aşırı gevezelik ya da çok gürültü yapması kırmızı noktalar. Alkolün etkileri, azalan oksijen seviyeleri nedeniyle uçuşta daha güçlü hissedilir. 

Kariyerim boyunca birkaç yolcuya içki vermeyi kestim ama neredeyse hiç iyi sonuçlanmıyor.  Neredeyse herkes iyi oldukları konusunda tartışmaya giriyor ve ısrar ediyor. İşler ileriye giderse, yıkıcı davranışlarının federal yasaları ihlal edebileceğini ve indiğimizde onları karşılamak için kolluk kuvvetlerini ayarlayabileceğimizi belirtiyoruz. Bu genellikle problemi çözüyor.

S: Uçak hareket etmeye başlayana kadar uçuş görevlilerine ödeme yapılmadığı doğru mu?

C: Evet, bu doğru. Her havayolu farklı ancak kapı kapanır kapanmaz ödeme almaya başlıyoruz ve kapı açıldığında ödememiz durduruluyor. Bu pilotlar için de geçerli. Yani işe zamanında gidersek ve uçağımız üç saat rötar yaparsa, o zaman için bize ödeme yapılmıyor. Tüm yolcularla birlikte uçağa bindiğimizde bir bakım sorunu yaşanırsa ve hava trafik kontrolünü beklemeye alırsak o dönem için de bize ödeme yapılmaz.  

Uçuş iptallerinde ise çoğu havayolunun bizi koruyan iptal ödemeleri var. Bu nedenle planlanan ödemeyi alabiliyoruz. Bazı havayollarının ise bu tip önlemleri yok. Bu yüzden inanın bana, gecikmelerden ve iptallarden en az yolcularımız kadar nefret ediyoruz

S: Uçarken, özellikle kalkış ve iniş sırasında kabin basıncı değiştiğinde, midem bulanıyor. Herhangi bir tavsiyeniz var mı?

C: Kanada mümkün olduğunca yakın oturun. Uçağı bir tahterevalli gibi düşünün: Kanat en sağlam kısımdır. Havalandırmanızı açık tutun. Terli hissetmeye başlarsanız üstünüzde çıkartabileceğiniz katlar olsun. Uçuş görevlisinden bir bardak buz veya midenize hangi alkolsüz içecek iyi geliyorsa onu isteyin. Ayrıca boş mideyle uçmamanız gerektiğini de tavsiye edebilirim. Tabii hemen uçuştan önce de çok fazla yemeyin. 

Koltukların arka cebinde kusma durumları için torbalar var. Kullanılmış poşeti lavabo çöp kutusuna atabilir, çağrı butonunu basabilirsiniz. Lütfen onu bir temizlikçinin bulması için orada bırakmayın ya da elinde çöp torbası olmayan bir uçuş görevlisine vermeyin.

© 2022 The New York Times Company