29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 16.03.2022 11:11 | Son Güncelleme: 16.03.2022 11:29

6 maddede Ukrayna'daki son gelişmeler

NYT muhabirleri savaşın son gelişmelerini aktarıyor: Saldırılar devam ederken; Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa Kiev'e geldi
6 maddede Ukrayna'daki son gelişmeler

Marc Santora, Monika Pronczuk, Shashank Bengali, Michael Schwirtz, Valerie Hopkins ve Ivan Nechepurenko / The New York Times

Üç Avrupalı lider salı günü Ukrayna'ya kesin destek göstermek için Kiev'e geldi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko’ya göre, trenle seyahat eden Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovenya başbakanları, bir dizi yüksek sesli patlamanın şehri sarsıp en az dört kişiyi öldürmesinden saatler sonra, salı sabahı Ukrayna'ya vardı. Kentin zor ve tehlikeli bir an içinde olduğu konusunda uyarıda bulunan belediye başkanı, salı gecesinden itibaren 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan ederek, sakinlere bomba sığınağına gitmedikçe evlerinde kalmaları talimatını verdi.

Biden Avrupa'ya gidecek

Joe Biden'ın yardımcıları salı günü yaptıkları açıklamada ABD Başkanı'nın da Avrupa'ya gitmeyi planladığını söyledi. Biden, önümüzdeki hafta NATO ve Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmek üzere Brüksel'de olacak. Duyuru, Ukrayna genelinde çatışmalar devam ederken geldi. Ukrayna kuvvetleri doğu ve güneydeki saldırıları püskürttüğü için Rusların ilerlemesi birkaç cephede durdu. Rusya, Kiev çevresindeki alanları bombalamaya, konut binalarını ve diğer sivil hedefleri vurmaya devam ediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, iki hafta önce bölgesel başkenti ele geçirdikten sonra, tüm Herson bölgesini ele geçirdiklerini iddia etti. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Ukraynalı askeri yetkili, Rus kuvvetlerinin Herson bölgesinin büyük bir kısmını kontrol altında tuttuğunu doğruladı. Ancak Ukrayna kuvvetlerinin mevzilerine birkaç saldırı düzenlediğini de sözlerine ekledi. Gittikçe derinleşen insani felaketin ortasında bir umut ışığı sunan, Rus ve Ukraynalı müzakereciler arasındaki görüşmeler salı günü yeniden başladı. İşte son gelişmelerden bazıları:

Ateşkes tartışılıyor

-Görüşmelerde Ukraynalı bir delege olan Mikhailo Podolyak, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin olası bir ateşkesi tartıştıklarını söyledi. İki taraf video bağlantısı aracılığıyla bir araya geldi.

-Pazartesi günü, Rus kuvvetlerinin çevrelediği şehirden 150 araba kaçmayı başardı. Mariupol'daki yetkililer, salı günü ise 2 bin aracın şehirden kaçmayı başardığını, 2 bin aracın yola çıkmaya hazır olduğunu söyledi. 

Uçak baskısını artırabilir

-Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kanada Parlamentosu'na yaptığı coşkulu bir konuşmada ülkesi üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması ve Rusya'ya karşı daha sert yaptırımlar uygulanması için destek çağrısında bulundu. Zelenskiy, bugün ABD Kongre’sine video aracılığıyla bağlanıp bir konuşma yapmayı planlıyor. Ukraynalı başkanın konuşması, Biden hükümetinin Kiev'e savaş uçağı göndermesi için baskıyı artırabilir.

Protestocu televizyoncuya soruşturma

-Canlı yayın sırasında savaş karşıtı protesto düzenleyen bir Rus devlet televizyonu çalışanı, yetkisiz bir şekilde halka açık etkinlik düzenlemekle suçlandığı Moskova mahkeme salonundaydı. Protestocu kadın ayrıca, Rusya'nın en fazla 15 yıl hapis cezası gerektiren "yanlış bilgi" yasasını ihlal ettiği için soruşturuluyor.

-Pazartesi günü, bir Fox News kameramanının aracının Kiev dışında ateş altında kalması sonucu öldürüldüğü bildirildi. Kameraman Pierre Zakrzewski, Şubat ayından bu yana Ukrayna'da haber yapan kıdemli bir savaş muhabiriydi.

Rusya'dan misilleme

-İşgalin başlamasından bu yana uluslararası yaptırımlarla yıpranan Rusya; Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de dahil olduğu 13 Amerikalıya yaptırım uygulayarak misilleme gerçekleştirdi. Rusya, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Biden'ın oğlu Hunter Biden'ı da hedef aldı.

 ©️ 2022 The New York Times Company