08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 20:16 | Son Güncelleme: 03.07.2024 20:25

Biden Trump ile tartışırken uyuyakaldığını kabul etti: Dünyayı birkaç kez dolaştığım için yorgun düştüm

ABD Başkanı Joe Biden'ın eski başkan Donald Trump ile yüz yüze geldiği televizyon programında kötü bir performans göstermesi başkanlık yarışında dengeleri Trump lehine çevirdi. Biden ise ekrandaki kötü performansını, program öncesi gerçekleştirdiği uzun soluklu seyahatlerine bağladı
Fotoğraf: Kenny Holston / The New York Times
Fotoğraf: Kenny Holston / The New York Times

Michael D. Shear / The New York Times

Başkan Joe Biden Salı günü yaptığı açıklamada, geçen haftaki münazara sırasında sahnede uyuyakaldığını kabul etti ve bu kötü performansını, Trump ile ekrana çıkmadan önceki iki hafta içinde gerçekleştirdiği uzun soluklu yorucu seyahatlerine bağladı.

81 yaşındaki Biden, Virginia'daki bir bağış toplama etkinliğinde bağışçılara "Pek aklım başımda değildi" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Birkaç kez dünyayı dolaşmaya karar verdim, kaç zaman dilimi olduğunu bilmiyorum. Bu bir mazeret değil, bir açıklama" 

Biden başka Beyaz Saray başka konuşuyor

Beyaz Saray yetkilileri ise, Biden'ın kötü münazara performansını o sırada soğuk algınlığı geçirmesine bağladı. Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre, Salı öğleden sonra gazetecilere verdiği brifingde bu açıklamayı tekrarladı. Ancak Biden Salı gecesi bağışçılara farklı bir neden sundu. Biden, münazaradan iki hafta önce birkaç gün süren Fransa seyahatini ve katıldığı İtalya'daki G7 zirvesine dikkat çekti.

Biden, Atlantik ötesi bu seyahati yapmaya karar vermekle hata yaptığını belirtirken, bu seyahate çıkmamasını söyleyen personelini dinlemediği için kendisini suçladı. Biden bu kararının münazara sırasında yorgun düşmesine neden olduğunu söyledi.

Biden'ın açıklamaları, Beyaz Saray'ın Demokrat Parti içinde Başkan'ın Kasım ayında Trump'a karşı başarılı bir kampanya yürütüp yürütemeyeceğine dair endişelerin tırmandığı bir sırada geldi.

Biden ve yardımcıları, bir yıldan uzun bir süredir Başkan'ın yaşının görevlerini yerine getirme becerilerini olumsuz yönde etkilediği iddialarını defalarca reddetti. Seçmenlerin büyük çoğunluğunun Biden'ın başkan olmak için çok yaşlı olduğuna inandığını söyleyen gazetecileri defalarca eleştirdiler.

Ancak yaklaşık 51 milyon kişi tarafından izlenen tartışma, seçmenler ve birçok Demokrat aktivist arasında ciddi şüpheler uyandırdı. Parti içindeki milletvekilleri de endişelerini dile getirdi ve Teksas Temsilcisi Lloyd Doggett Salı günü Kongre'de Biden'a yarıştan çekilmesi çağrısında bulunan ilk Demokrat oldu. Biden tarafı, Başkan'ın yarışta kalmaya ve Amerika'da demokrasi için bir tehdit olduğunu söylediği Trump'ı yenmeye kararlı olduğunu savunuyor.

© 2024 The New York Times Company