26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2022 16:32 | Son Güncelleme: 30.03.2022 16:49

BM Nükleer Kurumu başkanı olası tehlikeler için Ukrayna’da 

Uluslararası Atom Enerji Kurumu başkanı, Ukrayna’daki nükleer santralleri güven ve emniyet altına almak için ilk adımı Ukrayna’ya giderek attı
BM Nükleer Kurumu başkanı olası tehlikeler için Ukrayna’da 

Kaly Soto / The New York Times

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) başkanı, Rus kuvvetlerinin hedefi olan nükleer tesislerinin güvenliği konusunda hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere salı günü Ukrayna'ya geldi.

Birleşmiş Milletler’in bir kuruluşu olan UAEK, genel müdürü Rafael Mariano Grossi'nin ziyaretinin Rus işgali sırasında Ukrayna'nın nükleer tesislerini korumaya yardımcı olmak adına uzmanlarını ülkeye göndermek için zemin hazırlayacağını söyledi.

"Benzeri görülmemiş bir tehlike"

Grossi yaptığı açıklamada, "Askeri çatışma, Ukrayna'nın nükleer santrallerini ve radyoaktif madde içeren diğer tesislerini benzeri görülmemiş bir tehlikeye sokuyor. Güvenli ve emniyetli bir şekilde çalışmaya devam edebilmelerini, hem Ukrayna'da hem de ötesinde ciddi sağlık ve çevre etkisine sahip olabilecek bir nükleer kaza riskini azaltabilmelerini sağlamak için acilen harekete geçmeliyiz" diye konuştu. 

Çernobil'de dış elektrik kaynaklarına erişim yok

Rus kuvvetleri savaşın ilk günlerinde nükleer atıkların depolandığı, kullanılmayan Çernobil Nükleer Tesisi'ni ele geçirdi. Ukrayna hükümet yetkilileri, Rus kuvvetlerinin bu ay verdiği hasarın santrali dış elektrik kaynaklarından kopardığını, tarihteki en kötü nükleer kaza bölgesinin jeneratörlerden ve yedek malzemelerden gelen güce bağlı olduğunu söyledi. 

BM kapsamlı bir plan hazırladı

Rus birlikleri, Mart ayı başlarında Ukrayna'nın güneydoğusunda Zaporijya’daki bir nükleer santralin kontrolünü de ele geçirdi. Tesis Avrupa'nın en büyüğü.

Kurum, “Ukrayna'nın nükleer tesislerine güvenlik ve emniyet yardımı için somut ve ayrıntılı planlar hazırladığını”, bunların Çernobil'in yanı sıra dört santralde 15 nükleer güç reaktörü kapsadığını açıkladı.

© 2022 The New York Times Company