20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 30.03.2022 13:08 | Son Güncelleme: 30.03.2022 13:14

Ukrayna tavize hazır, Rusya güven vermiyor

İstanbul’daki görüşmede barışa doğru bir adım atılsa da Rusya’nın samimiyetine dair şüpheler devam ediyor. Ukrayna, NATO’ya girmeme gibi tavizleri vermeye hazır
Ukrayna tavize hazır, Rusya güven vermiyor

Jesus Jimenez  / The New York Times

Rusya ve Ukrayna’nın salı günü İstanbul’da gerçekleştirdiği üç saatlik barış görüşmesinde önemli ilerlemelerin ilk işaretleri belirdi. Ancak Ruslar doğu Ukrayna’da daha fazla toprak işgal etmekte kararlı görünüyor ve yetkililer görüşmelerin haftalarca süreceğini tahmin ediyor.

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve kuzeydeki Çernihiv şehri çevresindeki askeri faaliyetleri bir iyi niyet jesti olarak azaltacağını söyleyerek, Ukrayna'daki savaş için daha gerçekçi bir gidişatın işaretçisi olan tavizler verdi. Ancak kuzeydeki Rus ilerleyişi zaten durmuştu ve diplomatlar ile analistler Moskova'nın savaşı bitirmek için acelesi olmadığını belirttiler.

Zelenskiy: Bombardıman devam ediyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy salı günkü gece konuşmasında, Rusya ile müzakerelerin olumlu olduğunu ancak bu sinyallerin Rus bombaların patlamasını susturmadığını söyledi. Zelenskiy, "Düşman hala bizim bölgemizde. Şehirlerimize bombardıman devam ediyor. Mariupol çevrelendi. Füze ve hava saldırıları durmuyor. Gerçek bu. Gerçekler bunlar" diyerek sözlerine devam etti. 

Ukraynalı yetkililer salı günü İstanbul'da üç saatlik müzakerelerin ardından kendilerini askeri olarak tarafsız ilan edip Rusların önemli bir talebi olan NATO'ya katılmamaya uyacaklarını söylediler. 

Rusya’nın barış vaatleri güven vermiyor

Rusya'nın gerilimi düşürme iddiaları şüpheyle karşılandı. Rus birliklerinin Ukrayna'nın başka bir bölgesini almayı deneyeceğine dair endişe duyuluyor. İngiltere Savunma Bakanlığı salı günü yaptığı bir güncellemede, Rusya'nın muharebe gücünü Ukrayna'nın doğusu Donetsk ve Luhansk'ta yeniden odaklamasının kuvvetli muhtemel olduğunu söyledi. Bakanlık, "Rus taarruzunun Kiev'i kuşatma hedefinde başarısız olduğu neredeyse kesin" dedi.

Ukraynalılar, Zelenskiy'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi halinde toprak imtiyazlarını tartışmaya açık olduklarını belirttiler. Ancak Rusya bir barış anlaşması taslağı hazırlanana kadar iki cumhurbaşkanı arasında bir görüşme ayarlanmayacağını söyledi.

İşte diğer gelişmeler:

- Avustralya hükümeti çarşamba günü yaptığı açıklamada, Zelenskiy'nin perşembe öğleden sonra Avustralya Parlamentosu'na sesleneceğini söyledi. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve muhalefet lideri Anthony Albanese, Zelenskiy’nin video konferansı öncesinde Ukraynalı başkan için karşılama konuşmaları yapacak. Zelenskiy daha önce benzer şekilde ABD, İngiltere, Kanada ve diğer ülkelerde konuşmuştu. 

- Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın başkanı BM Güvenlik Konseyi'ni, Ukrayna'daki savaşın yerel tarım, küresel gıda ve tahıl kaynaklarını “II. Dünya Savaşı'ndan bu yana gördüğümüz her şeyin ötesinde" etkileyen bir felaket yarattığı konusunda uyardı.

-Mark Vande Hei, bu sabah erken saatlerde Dünya'ya dönüş yolculuğu için Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bir Rus uzay aracına bindi. Uzay istasyonu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle diplomatik ve ekonomik ilişkilerin kesintiye uğramasına rağmen ABD ve Rusya arasındaki günlük işbirliğinin devam ettiği birkaç yerden biri.

© 2022 The New York Times Company