18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2024 23:00 | Son Güncelleme: 18.07.2024 23:05

Demokratların kilit ismi Raskin: İnandığımız her şey tehlikede

Demokratların kilit isimlerinden Jamie Raskin Biden için kaleme aldığı mektupta önce Biden'ın başarılarından övgüyle bahsetti, ilerleyen satırlarında ise Trump'ı 2020 seçimlerinde yenen bir devlet adamı olarak imzaladığı yasaları riske attığına dikkat çekti ve "Her şey tehlikede" dedi
Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times
Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times

Haiyun Jiang/The New York Times

Temsilciler Meclisi'nde 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'na yapılan saldırıyı soruşturan komitenin kilit üyelerinden Jamie Raskin, bu ay Başkan Joe Biden'a gönderdiği dört sayfalık mektupta 81 yaşındaki lideri, yorulan bir beyzbolcuya benzeterek kampanyasına devam edip etmeme konusunda Demokrat arkadaşlarına danışmaya çağırdı.

Raskin, 6 Temmuz tarihli ve The New York Times tarafından ele geçirilen mektubuna Biden'ın Amerikan demokrasisi ve özgürlüğüne duyduğu çılgın aşkı paylaştığını yazarak başladı.

Raskin'in Perşembe günü gerçekliğini teyit ettiği mektup, Biden'a yönelik yaklaşık üç sayfalık övgü dolu sözlerle başlıyor. Raskin, “Bir lider olarak gerçek büyüklüğünüzü size hatırlatmak isterim” diye yazıyor ve Biden'ın yasama başarılarını birkaç paragrafta anlatıyor.

Mektubun can alıcı noktası

Ancak mektubun en can alıcı noktası, başkanı, yorgun olmasına rağmen 2003 Amerikan Ligi Şampiyonluk Serisi'nin 7. maçının sekizinci vuruşunda sahada bırakılan Boston Red Sox atıcısı Pedro Martínez ile karşılaştıran dört paragraflık bir metafor. Martínez üç sayıya izin vermiş ve New York Yankees'in 11'inci vuruşta Red Sox'a 85 yıldır kazanamadığı Dünya Serisi'ne gitme şansını vermeyen bir sayı ile maçı kazanmasından önce beraberliği sağlamıştı.

Tek başına değilsin

Raskin şöyle yazıyor:

“İstatistikleri görmezden gelmek takım için gerçek bir tehlikedir. Durumunuz zor çünkü hem yıldız atıcımız hem de menajerimizsiniz. Ancak demokraside, bize daha önceki tüm başkanlardan daha fazla gösterdiğiniz gibi, tek başına hareket eden bir yönetici değilsiniz. Harika ekibimiz ve harika insanlarımızla birlikte ortak yöneticisiniz. Takımla görüşün Sayın Başkan. Onları dinleyin. Doğru kararı vereceksiniz"

Raskin yaptığı açıklamada, kampanyasını bırakması yönündeki çağrıları geri çeviren Biden'ın yeniden seçilip seçilmemesi konusunda Demokratlarla tartışmayı umduğunu söyledi.

4 Temmuz vurgusu

Raskin, “Başkan'a o mektubu 4 Temmuz haftasında yazdım. Demek istediğim, Amerika'nın geleceği açısından son derece önemli olan seçimleri kararlı bir şekilde kazanmak için nasıl ilerleyeceğimiz konusunda stratejik bir iç tartışmaya ihtiyacımız olduğuydu. Mektupta Başkan'a duyduğum derin sevgiyi, ülkenin geleceği için duyduğum büyük endişeyi ve vereceği karara olan güvenimi ifade etmiştim. Bunların hiçbiri değişmedi"

Amerikan Bağımsızlık Günü veya halk arasında bilinen ismiyle Fourth of July, 4 Temmuz 1776'da yayınlanan Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'ni anmak için Amerika Birleşik Devletleri'nde her sene düzenli olarak kutlanan ve federal bir tatil sayılan gün

Raskin'in mektubunun ortaya çıkması, 6 Ocak'taki komitenin bir diğer üyesi olan Temsilci Adam Schiff'in Biden'a çekilme çağrısında bulunmasından bir gün sonra gerçekleşti.

Schiff, Los Angeles Times'a yaptığı açıklamada, Biden'ın adaylığının devam etmesinin, eski Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönme riskini taşıdığı için demokrasi için bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Trump seçilirse demokrasimiz temelden sarsılır

Schiff, “İkinci bir Trump başkanlığı demokrasimizin temelini zayıflatacaktır ve Başkan'ın Kasım ayında Donald Trump'ı yenip yenemeyeceği konusunda ciddi endişelerim var” dedi.

Raskin, geçen yılın başından bu yana Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'nin en kıdemli Demokrat üyesi olarak görev yapıyor ve Cumhuriyetçilerin çabalarına karşı Biden'ı savunan en önde gelen isimlerden biri oldu.

Raskin mektubunda Biden'ı politika alanındaki başarılarından dolayı övüyor ve Başkan'ın Ocak ayında Pensilvanya'da yaptığı Amerikan demokrasisinin şafağını müjdeleyen ve Trump'ın 2020 seçimlerinin sonucunu tersine çevirmeye kalkışmasındaki rolünü kınayan konuşmasına uzun uzun atıfta bulunuyor.
Raskin, Biden'ın yarışta kalarak Trump'ı yenen bir devlet adamı olarak mirasını ve başkan olarak imzaladığı yasaları riske attığını yazıyor.

Raskin, “Önümüzdeki dört buçuk ay içinde inandığımız her şey tehlikede” diye yazdı ve şöyle devam etti:

"Yeniden dirilen monarşi ve baskı güçlerini yenmek gibi öncelikli bir yükümlülüğümüz var. Diğer her şey bu mücadelenin yanında sönük kalır"

© 2024 The New York Times Company