08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2024 04:30 | Son Güncelleme: 15.07.2024 13:11

Dolup taşan foto galeri nasıl temizlenir?

Cep telefonlarıyla hayatımıza giren problemlerden biri de kısa sürede akılalmaz hızlarla kalabalıklaşan fotoğraf galerileri. Ama paniğe kapılmayın, bu sorunla baş etmek o kadar da zor değil...
Dolup taşan foto galeri nasıl temizlenir?

J.D. Biersdorfer / The New York Times

Siz de telefonunuzun depolama alanıyla ilgili can sıkıcı uyarılar alıyor musunuz? Ya da hiç birilerine bir fotoğraf göstermek için telefonunuzu çıkardığınızda bulmak için dakikalarca kaydırma yapmak zorunda kaldınız mı?

Yıllar içinde gigabayt’larca görüntü biriktirdiyseniz, fotoğraf kütüphanenizi düzene sokarak, ayrıca gereksiz uygulamaları ve dosyaları atarak, bu alanı geri kazanabilirsiniz. İşte muhtemelen zaten telefonunuzda bulunan ücretsiz araçları kullanarak bu temizliği yapmanızı sağlayacak bir rehber:

Depolama alanına bakın

Temizleme işleminize cihazınızdaki alanı ve bu alanı neyin doldurduğunu görerek başlayın.
Birçok Android cihazda Ayarlar uygulamasını açıp kullanılabilir alanınızı kontrol etmek için Depolama’yı seçmeniz yeterli.

Samsung Galaxy cihazlarda, Ayarlar uygulamasını açın, Cihaz Bakımı’nı seçin ve ardından Depolama’ya dokunun. Bazı telefonlarda, Depolama alanına doğrudan da gidilebiliyor.
iPhone’larda, telefonunuzda kalan alan miktarını görmek için Ayarlar uygulamasını açın, Genel’i ve ardından iPhone Depolama Alanı’nı seçin. Benzer adımlar iPad için de geçerli.

Tekrarları ortadan kaldırın

Cihazınızdaki alanı geri kazanmanın en kolay yollarından biri, fotoğrafların kopyalarını yok etmek. Çift dosyaları bir arada gösteren abonelik uygulamaları mevcut olsa da (Android için Duplicates Cleaner veya iOS için Phone Cleaner gibi), ücretsiz seçenekleri de kullanabilirsiniz.
Apple’ın iOS Fotoğraflar uygulamasında, ekranın altındaki Albümler simgesine dokunun ve Yardımcı Programlar alanına kaydırın. Kopyalar’a dokunun. Bir sonraki ekranda, kütüphanenizde birden fazla kopyası bulunan fotoğraf ve videoların tümü bir Birleştir düğmesinin yanında gösterilir. Birleştir seçeneği en yüksek çözünürlüklü kopyayı korur ve daha düşük sürümleri uygulamanın Son Silinenler albümüne taşır.

Samsung’un Galaxy cihazlarda Dosyalarım simgesine dokunun ve menüden Depolamayı Analiz Et’i seçin. Sonraki ekranda, listeyi görmek için Yinelenen Dosyalar’ı seçin.

Google Fotoğraflar, aynı fotoğrafı tespit etmek ve kütüphaneye eklenmesini önlemek için tasarlanmış bir özelliğe sahip. Google’ın Android için Dosyalar uygulamasıyla fotoğraf kopyalarını hızlı bir şekilde kontrol edebilir ve diğer dosya silme önerilerini alabilirsiniz.

Dosyalar uygulamasını açın, sol üst köşedeki Menü simgesine dokunun ve Temizle’yi seçin. Bir sonraki ekranda, yer kazanmak için silebileceğiniz kopyalar, ekran görüntüleri, az kullanılan uygulamalar ve büyük dosyalar gibi çeşitli seçenekler sunulur.

Bu yöntem biraz sıkıcı ancak işe yaramayan fotoğrafları elle silmek, kesin sonuç veren bir yol.

Kütüphaneniz devasa boyutlara erişmişse toplu taşıma araçlarındayken (veya başka bir yerde beklerken) küçük günlük seanslarla koleksiyonunuzu aşamalı olarak küçültebilirsiniz. Fotoğrafları depolayan üçüncü taraf fotoğraf uygulamalarına bakmayı da unutmayın.

Silmek de yetmeyebilir

Silinen bir fotoğraf hemen buharlaşmaz. Çoğu sistem, çöp kutusunu manuel olarak boşaltmadığınız sürece, son silinen tüm fotoğraf ve videoları kalıcı olarak silinmeden önce en az 30 gün boyunca saklar.
Saklamak istediğiniz fotoğraflarınız varsa ve çevrimiçi yedekleme kullanmıyorsanız, kopyaları e-posta, Android Quick Share, Apple’ın AirDrop’u veya başka bir aktarım yöntemiyle bir bilgisayara aktarın. 

© 2024 The New York Times Company