03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.06.2022 11:36 | Son Güncelleme: 01.06.2022 11:44

DSÖ gelecek salgınlar için yeni komite kuruyor

Covid-19’a müdahale konusunda öz eleştirisini yapan ve eksikliklerini kabul eden Dünya Sağlık Örgütü kollarını sıvadı. Gelecekte yaşanabilecek acil küresel sağlık durumlarında daha hızlı hareket edebilmek için 14 kişilik bir komite oluşturmaya karar verdiler
DSÖ gelecek salgınlar için yeni komite kuruyor

Livia Albeck-Ripka ve John Yoon / The New York Times

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) pazartesi günü, acil küresel sağlık durumlarına daha sağlam cevap vermeyi amaçlayan bir komite kurmaya karar verdi. Bazı üye devletler, örgütün Covid-19 pandemisinde eksik kaldığını kabul etti. 

Cuma günü yayınlanan taslak karara göre yeni komite, herhangi acil bir küresel halk sağlığı durumunda mümkün olan en kısa sürede toplanarak DSÖ'nün yönetim kurulu ve genel müdürüne rehberlik edecek.

Covid-19’da ağır kalındı

Fikri öneren Avusturyalı Clemens Martin Auer pazartesi günü, corona virüs pandemisi başladığında böyle acil bir istişarenin olmadığını belirtti.

Auer “Bu muhtemelen son pandemideki en zayıf noktalardan biriydi” diye konuştu. Acil sağlık acil durumlarında, komitenin yeni küresel mimarinin vazgeçilmez bir parçası olmasını umduğunu da sözlerine ekledi. Kolombiyalı German Escobar Morales, küresel sağlık gruplarının “krizlere daha iyi yanıt verebileceğini” corona virüs pandemisi ile gördüklerini söyledi.

En az 6 milyon insan öldü

Sağlıkta Acil Durum Önleme, Hazırlık ve Müdahale Daimi Komitesi'nin kurulma önerisi, örgütün yönetim kurulunun 34 üyesi tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Bu hamle kısmen DSÖ'nün pandemiye ilk tepkisine yönelik eleştirilere yanıt olarak başlatılmıştı.  Şu anda Covid-19 sebebiyle en az 6 milyon insan öldü. 

Avustralya'da tıp üzerine çalışan Burnet Enstitüsü araştırmacısı Michael Toole, dünyanın komite sayesinde Covid-19'a daha hızlı müdahale edebileceğinin altını çizdi. Toole, bu komite acil durumun ilan edildiği ocak 2020’de olsaydı çalışmalarına 24 saat içinde başlardı dedi.

Komite olsa işler farklı olabilirdi

Bilim insanı, “Covid’in insandan insana yayılıp yayılmadığına daha dikkatli bakarlardı. Başlangıçta Çin ve ardından DSÖ, virüsün insandan insana yayıldığına dair bir kanıt olmadığını, tüm vakaların o hayvan pazarından geldiğini söyledi" diye konuştu.  Toole, komitenin sahadaki acil bir durumu araştırma veya halk sağlığı acil durumları ilan etme yetkisine sahip olmayacağını söyledi. 

Komitede toplam 14 üye olacak

Ocak 2021'de örgütün kendi panelinin hazırladığı bir rapor, DSÖ de dahil olmak üzere hükümetler ve halk sağlığı kuruluşlarının yaptığı bir dizi yanlışın virüsün yayılmasına nasıl yardımcı olduğunu ortaya koydu.
DSÖ belgelerine göre yeni komite yılda en az iki kez bir araya gelecek. Ayrıca acil bir küresel halk sağlığı durumunun ilanı sonrası ideal olarak ilk 24 saat içinde toparlanacaklar.  Komitenin ilk toplantısını kasımdan önce gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirten belgelere göre her bölgeden iki temsilci olmak üzere toplam 14 üye olacak.

© 2022 The New York Times Company