23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2022 14:08 | Son Güncelleme: 12.06.2022 14:19

Elon Musk için drama her şeydir

NYT köşe yazarı Farhad Manjoo, Musk’ın tek adamlık pazarlama stratejisini yazdı. Tıpkı Donald Trump gibi Musk’ın da gerçek niyetinin anlaşılamadığını söyleyen Manjoo, dünyanın en zengin adamının bu tutarsızlıkları kasten nasıl kendi lehine kullandığını anlattı
Elon Musk için drama her şeydir

Farhad Manjoo / The New York Times

'Elon'ın geçmiş bölümünde kahramanımız teknoloji hisseleri düşmeden hemen önce Twitter’ı almak için 44 milyar dolarlık bir anlaşma yapmıştı. Pek iyi bir zamanlama değildi ama üzülmeyin, Elon her zaman bir çıkış yolu bulur. 

Bu seferki yolu bot hesaplardan geçiyor. Twitter’ı düzeltme planlarından biri dolandırıcı otonom hesapları kaldırmaktı. Musk “Dolandırıcı bot hesapları yen veya bunu denerken öl” diye yemin etmişti. Şimdiyse yeni bir savaş stratejisi var: Geri çekil!

Twitter bot hesapların oranının yüzde 5 civarında olduğunu söylüyor ancak ya sandığımızdan daha fazlalarsa? Twitter’ın, diyelimki yüzde 20’si bot hesaplardan oluşuyor olamaz mı? Belki daha da fazla! Twitter, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na bot sayısını eksik bildirdiyse ne olur? Dolayısıyla Elon'un yeni bir planı var: Twitter kimin bot olup olmadığını kanıtlayamazsa anlaşma rafa kalkacak.

Musk stratejisi

Ancak durun, bu tip özel bilgileri soruşturmak satın alım görüşmeleri sırasında Musk’ın sorumluluğunda değil miydi? Twitter’a göre iş adamı böyle bir şey yapmadı. Ayrıca anlaşmanın iptal olması halinde 1 milyar dolar ve belki daha da fazlasına mal olacak bir tazminat anlaşmasını imzalamadı mı? Bunun içinden nasıl çıkacak? 

Kim bilir? Ancak yakında öğreneceğinize dair bahse girerim. Daha büyük olasılıkla Musk’ın tuhaflıklarını duymanız kaçınılmaz olacak ve onları göz ardı edemeyeceksiniz. Belki de amacı tam olarak da bu.
Musk’ın bütün olayı doğaçlama yapmak üzerine kurulu.

Mantığı, tutarlılığı ve hatta bariz bir hedefi olmayan Musk genelde dürtü ve duygularıyla hareket ediyor gibi görünüyor. Ancak Musk ne yaparsa yapsın bundan haberdar olursunuz. Manşetlerde, telefonunuzda ve sosyal medyanızda aniden ortaya çıkar. Televizyon yorumcuları onun hakkında ahkam keser, köşe yazarları analiz eder, başkanlar ise onun hakkında espriler yapar.

Drama ve Musk

İmparatorluğu için Musk'ın dünyanın dikkatini çekme yeteneği piller, güneş panelleri, roket motorları ve tünel açma makinelerindeki yenilikler kadar önemli. Bu ilerlemelerin çoğu Musk'ın tekrar tekrar yaptığı medya hamleleri sayesinde mümkün oldu. 

İlk adım: Bazen imkansız gibi görünen büyük bir söz verin. Ne kadar cesursa, ne kadar gelişigüzel planlanmışsa, ne kadar olasılıksızsa o kadar iyi. İkinci adım: Üzerinize çektiğiniz ilgiyi yeni müşterilere, yatırımcılara veya hayranlara dönüştürmenin bir yolunu bulun. Ardından durulayın ve tekrarlayın.

Bazen büyük iddialarının arkasını getiriyor. Ancak sözlerini yerine getirmesi nadiren önemli görünüyor. Sonuçta sözleri tutamamak da dramayı artırır, ve Musk olduğunda drama her şeydir.

Musk’ın pazarlama taktiği

Musk tek adam pazarlama tekniğini düşük maliyetler sebebiyle seçti. Tesla neredeyse diğer tüm araba firmalarının aksine reklam vermiyor. Musk 2020’de şirketin insan kaynakları bölümünü kapattı. Tesla artık medyadan gelen yorum taleplerini karşılıksız bırakıyor. Buna ihtiyacı yok.

Gazeteciler ve diğer herkes sorularını Musk’a Twitter aracılığıyla sorabiliyor. Ancak Musk’ın sürekli ilgi çekmeyi denemesinin sebebinin yalnızca düşük maliyetler olduğunu düşünmüyorum. Metodu basitçe işlemeye devam ediyor. 

Musk'ın 2006'daki Gizli Tesla Motorları Ana Planı'nda ilk kez söz verdiği uygun fiyatlı, kitlesel pazara yönelik elektrikli aracı nasıl tanıttığını düşünün. Bu söz öncelikle 2006’da verilmişti ve o zamanlar Tesla’nın böyle bir aracı üretecek teknolojiye erişimi yoktu. Ancak destekçileri buna rağmen heyecanlandı ve beklemeye koyuldu.

Musk’ın daha fazla detay vermesi 8 yılını aldı: 2014’te aracın isminin Model 3, fiyatının ise 35 bin dolar olacağını açıkladı. İki yıl sonra nihayet aracın prototiplerini tanıttı ve ön siparişleri almaya başladı. Yüz binlerce insan, Musk’ın 2017’de piyasaya sürüleceğinden oldukça emin olduğu araba için bin dolar ödeyerek sıraya girdi. Bu son teslim tarihini zar zor tutturdu. Tesla, 2017'de 2 binden az Model 3 teslim etti. 35 bin dolarlık taban fiyatı olan araçtan ise hiç üretmedi. İlk teslimatlar en üst seviye olan 49 bin dolarlık versiyondu.

Musk’ın tutmayan vaatleri

35 bin dolarlık Tesla’lar 2019’da piyasaya çıktı. Bu, Musk'ın araçtan ilk bahsetmesinden 13 yıl, adını koymasından beş yıl ve sipariş almaya başlamasından üç yıl sonra gerçekleşti. O sırada bazı insanlar siparişlerini iptal etse de çoğu bekledi. Musk o süre zarfı içinde Tesla'nın araba üzerinde ne kadar sıkı çalıştığına dair küçük detayları paylaşmaya devam etti ve hayranları bir araya getirdi. 

Bütün gece çalıştığını, ofisindeki masasının altında uyuduğunu ve üretim cehennemi ile savaştığını söyledi. Hamlesi işe yaradı: Müşteriler, şu anda dünyanın en çok satan elektrikli aracı olan Model 3' için sırada kaldı. Ayrıca artık fiyatı 35 bin dolar değil. Tesla o zamandan beri fiyatı 48 bin dolara yükseltti.

Trump ve Musk

Musk aynı şeyi diğer Tesla'lar için de yapıyor. Üzerinde çalıştıkları araçlar arasında bir kamyonet, büyük teçhizatlı bir Tesla Semi ve yaklaşık 10 senedir her zaman gelecek yıl piyasaya çıkacağını vaat ettiği kendi kendine süren bir araba var. Bütün bunları gerçekten yapacak mı? Bunları gerçekten yapması önemli mi? 

Musk'ın çalışma tarzının belirli bir eski başkanınkine çok benzediğini fark edebilirsiniz. Donald Trump gibi Musk'ın da gerçekten inanıp inanmadığı bir şeyi söylediğini tam olarak anlayamazsınız. Her zaman güneş ışığına ihtiyaç duyan bitkiler gibi ilgi çekmenin peşinde olabilir. Twitter’la ne yapmak istediğini kim biliyor? Belki o bile emin değil. Bu yüzden de onu izlemeye devam ediyoruz.

© 2022 The New York Times Company