25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.11.2022 04:34 | Son Güncelleme: 18.11.2022 10:23

Estée Lauder, Tom Ford’u 2.8 milyar dolara satın aldı

New York Times Estée Lauder ile Tom Ford’u 2.8 milyar dolarlık satın alma anlaşmasını yazdı
Tom Ford, 2021 CFDA Moda Ödülleri töreninde Fotoğraf: Krista Schlueter / The New York Times
Tom Ford, 2021 CFDA Moda Ödülleri töreninde Fotoğraf: Krista Schlueter / The New York Times

Vanessa Friedman - Lauren Hirsch / The New York Times

Kozmetik devi Estée Lauder, pandemide yükselen parfüm sektörüne Tom Ford gibi önemli bir koleksiyonu ekledi. Tom Ford’un erkek giyimi koleksiyonunu üretip dağıtan Ermenegildo Zegna, kadın giyimi ve aksesuar işlerinin de lisansını alıyor. Tasarımcı, film yönetmeni, sanat koleksiyoncusu ve moda dünyasının “provokatör ismi” Tom Ford kişisel listesine bir unvan daha ekledi: Dolar milyarderi. Estée Lauder, Tom Ford’un şirketini toplam 2.8 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almayı kabul ettiğini duyurdu.
61 yaşındaki Tom Ford, 2023’ün sonuna kadar markayla devam edecek, ancak bu tarihten sonraki rolü henüz net değil.

Ford, “Daha mutlu olamazdım” diyerek yaptığı açıklamada, “Estée Lauder, şirketi kurduğum ilk günden beri olağanüstü bir partner oldu ve Tom Ford markasının bir sonraki bölümünde onları görmekten heyecan duyuyorum” diye konuştu. Satın alma, Tom Ford’un parfüm, kozmetik ve cilt bakımını içeren ve Estée Lauder’le uzun süredir devam eden bir lisans anlaşması yaptığı kozmetik işinin gücünden kaynaklandı.
Tom Ford’un Black Orchid ve Tuscan Leather gibi 100 doların üzerinde fiyatlarla satılan parfümleri rutin olarak en çok satanlar listelerinde yer alıyor. Anlaşma ayrıca La Mer, Bobbi Brown ve Clinique’i içeren bir marka portföyüyle güzellik ve lüks endüstrisine odaklanan Estée Lauder’a lüks giyimi de getiriyor.

Estée Lauder CEO’su Fabrizio Freda, “Tom Ford Beauty’nin parfüm ve makyajda elde ettiği başarıdan ve dünyanın dört bir yanındaki seçici tüketiciler için arzu edilen, yüksek kaliteli ürünler yaratmaya olan bağlılığından inanılmaz derecede gurur duyuyoruz” dedi. Anlaşmanın Estée Lauder’in uzun vadede lüks güzellikteki büyümesini daha da artıracağını sözlerine ekledi. Estée Lauder, anlaşma uyarınca 2.3 milyar dolar nakit ödeme yapacak. Kalan bölüm borç ertelemeleri ve lisans anlaşmalarıyla finanse edilecek. Tom Ford’un gözlük lisansına sahip olan İtalyan Marcolin Estée Lauder’a 250 milyon dolar ödeyecek.

Pandeminin küçük lüksü

Parfüm işi son dönemde Estée Lauder’in odak noktası haline geldi. Pandemi döneminde bunalan insanlar kendilerine küçük lüksler aradığı için parfüm satışlarında ciddi bir sıçrama yaşandı. Estée Lauder bu dönemde Frédéric Malle, Kilian ve Le Labo gibi parfüm markalarını satın aldı. Şirket, cazibesi mevsime özgü olmayan ve yüksek kar marjı yaratan Chanel No. 5 veya Mugler’s Angel gibi bir “hit parfüm” arayışında.

Estée Lauder CFO’su Tracey Thomas Travis haziran ayında analistlere verdiği demeçte, “Pandemi sırasında bizim için sürpriz büyüme kategorilerinden biri parfümdü” dedi. Travis, alışveriş yapanların çevrimiçi parfüm almaya daha istekli olduklarını, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da yaşam normale dönerken bile bu tür satış büyümesinin devam ettiğini söyledi. Estée Lauder, haziran sonu itibarıyla Tom Ford’un net satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 25 arttığını söyledi. Clarins ve Procter&Gamble gibi bazı şirketler, geçmişte parfüm işlerinden yararlanmak için Mugler ve Rochas gibi moda işletmelerini satın aldılar, ancak giyim endüstrisinin zorluklarıyla mücadele ettiler. Ancak Estée Lauder, Tom Ford’un modasını üçüncü bir tarafa lisanslayabilmek gibi bir avantaja sahip.

Oscar gecelerinin etkisi

2006’dan beri Tom Ford’un erkek giyimi kokelsiyonunu üretme ve dağıtma lisansına sahip olan Zegna, şimdi bunun yanı sıra kadın giyimi, aksesuarlar, mücevherler, çocuk giyimi ve ev eşyalarında tek lisans sahibi olacak. Markanın portföyünün nispeten küçük bir parçası olmasına rağmen, Ford’un adı, itibarı ve ünlü bağlantıları sayesinde moda koleksiyonları hala büyük ilgi görüyor. Tom Ford Oscar gecelerinde her zaman bir dizi cesur ismi giydirmeyi başarıyor.

Ford, Zegna ve Marcolin’e atıfta bulunarak, “Son 16 yılda kurduğumuz ilişkinin korunduğunu görmekten mutluyum. Çok kaliteli giyim ve gözlük üreterek markanın geleceğini koruyacaklarından eminim” dedi.
Tom Ford, giydirdiği ünlüler kadar ünlü bir isim. 1995 yılında can çekişen Gucci’nin başındaki isimsiz bir tasarımcı olarak, markayı bir sonbahar/kış koleksiyonuyla yeniden icat ettiğinde, bir gecede bir moda yıldızına dönüştü. O zamanki CEO Domenico De Sole ile birlikte, Gucci’yi hem Milano hem de Paris’teki marka geri dönüşleri için vaka çalışmasına dönüştürdü ve sonunda Louis Vuitton Moet Hennessy’yi (LVMH) bir lüks devi haline getirmekle meşgul olan Bernard Arnault’un dikkatini çekti.
Gücü LVMH’ye bırakma konusunda temkinli olan Ford ve De Sole, Bernard Arnault’nun rakibi François Pinault’ya yaklaştı. Gucci sonunda, YSL ve Balenciaga’nın da sahibi olan Pinault’nun Kering grubu çatısı altına girdi.

Ancak Ford uzun vadede bu işin parçası değildi. 2004 yılında, ana şirketle bir güç mücadelesinden sonra, o ve De Sole kurdukları şirketten ayrıldılar. Ertesi yıldan itibaren Tom Ford’un adını taşıyan parfümü, ardından bir gözlük serisini tanıttılar ve Tom Ford erkek giyimi üretmek için Zegna ile bir anlaşma imzaladılar. Tom Ford kadın giyim koleksiyonu 2010 yılında tanıtıldı. Yol boyunca Ford, film yönetmeni ve yazar olarak ikinci bir kariyere devam etti ve 2009’da “A Single Man” ile iyi karşılanan bir çıkış yaptı. 

© 2022 The New York Times Company