20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 23.05.2022 22:07 | Son Güncelleme: 23.05.2022 22:17

Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, aldığı politik reklamlarda şeffaflaşıyor

Bir önceki seçimlerde Facebook’taki siyasi reklamlar büyük tartışmalara neden olmuştu. ABD’de yaklaşan ara seçimler öncesi benzer bir sorun yaşamak istemeyen Meta, siyasi reklam verenlerin hangi kitleleri nasıl hedeflediğini kamuoyuyla paylaşacağını açıklayarak şeffaflığa doğru bir adım attı
Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, aldığı politik reklamlarda şeffaflaşıyor

Mike Isaac / The New York Times

Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, siyasi reklamların platformlarında nasıl hedeflendiği konusunda dış araştırmacılara daha ayrıntılı bilgi sağlayacağını, ABD’deki ara seçimlerden önce politikacıların, kampanya yürütücülerin ve siyasi stratejistlerin reklamları satın alma ile kullanma yöntemlerini aydınlatacağını söyledi.

Hedeflenen ilgi alanları paylaşılacak

Pazartesi gününden itibaren Facebook Açık Araştırma ve Şeffaflık projesi adı verilen bir girişime kayıtlı akademisyenler ve araştırmacılar, her bir siyasi veya sosyal reklamın insanları hedeflemek için nasıl kullanıldığına ilişkin verileri görebilecek. Bilgiler bir reklamı yönlendirmek için "köpekleri sevenler” veya "dış mekandan hoşlananlar” gibi hangi ilgi alanı kategorilerinin seçildiğini gösterecek.

Meta buna ek olarak temmuz ayından itibaren bazı reklamlarının hedefleme yöntemlerini herkesin görebileceği Ad Library’de yayınlayacağını açıkladı. Şirket Ad Library’i gazeteciler, akademisyenler ve diğer kişilerin bilgi alabilmesi ve seçimlerde dijital reklamcılığın kötüye kullanılmasını engellemek için oluşturmuştu.

Meta eleştirilerin odağındaydı

Meta, geçmişte siyasi reklamlarının nasıl kullanıldığına dair yabancılara bir miktar erişim sağlarken, gizlilik nedenlerini öne sürerek bazı bilgileri de kısıtlamıştı. Eleştirmenler, şirketin sisteminin kusurlu ve bazen hatalı olduğunu iddia etti ve sık sık daha fazla veri istedi. Bu da çatışmalara yol açtı. Meta, platform hakkında daha fazla bilgi edinmek için Facebook kullanıcılarının kendi bildirdiği verilere ulaşmaya çalışan bir grup New York Üniversitesi akademisyeni ile çatışmıştı. Şirket, grubun platform kurallarını ihlal ettiklerini öne sürerek geçen yıl erişimlerini kesmişti.

Yenilik ne anlama geliyor?

Meta, Facebook Açık Araştırma Şeffaflığı projesine ve Ad Library’ye eklenen yeni verilerin, bir yandan kullanıcıların gizliliğini korurken diğer yandan da siyasi reklam hedeflemeleri hakkında bilgi sağlamayı amaçladığını söyledi.

Şirket açıklamasında "Sosyal meseleler, seçimler ve siyasetle ilgili yayınlanan reklamların analiz edilip raporlanması için reklam verenlerin hedefleme kriterlerini kamuoyuna sunuyoruz. İnsanların, teknolojilerimizle potansiyel seçmenlere nasıl ulaşılmayı çalışıldığını daha iyi anlamasına yardımcı olmayı umuyoruz" dedi.

Örneğin yeni veriler ışığında Ad Library’e göz atan araştırmacılar bir ay boyunca bir Facebook sayfasının 2 bin siyasi reklam yayınladığını, bu reklam bütçesinin yüzde 40'ının "Pennsylvania'da yaşayanları” veya “Siyasetle ilgilenenleri" hedeflediğini görebilecek.

Gizlilik göz önünde bulunduruluyor

Meta yabancılarla paylaşılan verilerin gizlilik kurallarına ve düzenlemelerine bağlı olduğunu söyledi. Meta'nın iş bütünlüğü birimini başkan yardımcısı Jeff King bir röportajında, şirketin gizlilik sorunlarını gözden geçirmek için son birkaç yılda binlerce çalışanı işe aldığını söyledi.

King “Artık yayınladığımız her şey gizlilik incelemesinden geçiyor. İnsanlara doğru miktarda veri verdiğimizden emin olmak istiyoruz ancak bunu yaparken gizlilik bilincini de koruyoruz" diye konuştu.
Siyasi reklamlarla ilgili yeni veriler, son ABD başkanlık seçimlerinden üç ay önce, yani Ağustos 2020'den günümüze kadar olan dönemi kapsayacak.

© 2022 The New York Times Company